- KOZANI NEWS - https://www.kozaninews.gr -

Υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για την ανάπτυξη τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας – ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας [1], ανακοινώνει την έναρξη υλοποίησης της Πράξης «Υποστήριξη Έρευνας και Ανάπτυξης τεχνολογιών ΑΠΕ – Υδρογόνου και ωρίμανσης σχετικών επενδυτικών σχεδίων με φορείς υλοποίησης το Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας (ΙΤΕ) και το Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» (ΕΚΕΦΕΔ)

Το παρεχόμενο ερευνητικό έργο στοχεύει στην υποστήριξη σε εργαστηριακό/ερευνητικό επίπεδο των τεχνολογιών υδρογόνου και κυψελών καυσίμου και στη μεταφορά τεχνογνωσίας για τον έγκαιρο σχεδιασμό και την ωρίμανση σχετικών ανταγωνιστικών έργων και δράσεων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Η προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση του έργου υπεγράφη σήμερα, Δευτέρα 30 Αυγούστου, από τον Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας κ. Γιώργο Κασαπίδη, τον Πρόεδρο του ΙΤΕ καθ. Νεκτάριο Ταβερναράκη και τον Πρόεδρο του ΕΚΕΦΕ «Δ», Δρ. Γεώργιο Νούνεση.

Η ομάδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ) που συμμετέχει στην πρόταση, αποτελείται από ερευνητές του Ινστιτούτου Πετρελαϊκής Έρευνας (ΙΠΕ) (https://www.ipr.forth.gr/ [2]), το οποίο ιδρύθηκε το 2019, με έδρα τα Χανιά.

Το ΙΠΕ διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία και εμπειρία σε θέματα έρευνας παραγωγής και περιβαλλοντικής διαχείρισης υδρογονανθράκων, βιώσιμης Ενεργειακής Μετάβασης & Εναλλακτικών καυσίμων συμπεριλαμβανομένου και του υδρογόνου.

Η ομάδα του ΕΚΕΦΕ «Δ» αποτελείται από ερευνητές του Ινστιτούτου Πυρηνικών & Ραδιολογικών Επιστημών & Τεχνολογίας, Ενέργειας & Ασφάλειας (http://milos.ipta.demokritos.gr/ [3]).

Το Ινστιτούτο διακρίνεται σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο για την υψηλής ποιότητας έρευνα στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος και των τεχνολογιών υδρογόνου.

Αντικείμενο της παρούσας Προγραμματικής Σύμβασης αποτελεί

 

Συντονιστής του Έργου ορίζεται ο Δρ. Εμμανουήλ Σταματάκης, από το ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ

ΕΡΕΥΝΑΣ (ΙΤΕ) και Επιστημονικός Υπεύθυνος ο Δρ. Αθανάσιος Στούμπος, από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας

Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» (ΕΚΕΦΕ «Δ»).