- KOZANI NEWS - https://www.kozaninews.gr -

Οι δράσεις του Δήμου Κοζάνης για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021 Δήμος Κοζάνης. Είμαστε Υγιείς και Ασφαλείς με Βιώσιμη Κινητικότητα. Μετακινούμαστε με μέσα φιλικά στο περιβάλλον. Μένουμε υγιείς.

 

1η Ημέρα

16 Σεπτεμβρίου Πέμπτη

 Τίτλος : Οδηγώντας στο μέλλον με σεβασμό στο περιβάλλον και το συνάνθρωπο.

Χώρος : Κεντρική Πλατεία Κοζάνης 

Ώρα: 11.00 – 14.00

Στην Κεντρική Πλατεία Κοζάνης, μαθητές από  Σχολεία, τηρώντας όλα τα μέτρα θα περάσουν από δύο σταθμούς: Στον πρώτο σταθμό συναντούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ποδήλατα του Δήμου Κοζάνης και μαθαίνουν για τα οφέλη της Ηλεκτροκίνησης. Στον δεύτερο σταθμό, μέσα από ένα βιωματικό σεμινάριο για τα προβλήματα όρασης από τον Σύλλογο Τυφλών Δυτικής Μακεδονίας, οι μαθητές βιώνουν την εμπειρία ενός ανθρώπου με προβλήματα όρασης και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στη μετακίνηση του. Οι μαθητές στο τέλος θα κάνουν μία συζήτηση με εκπαιδευτικούς θέτοντας τους προβληματισμούς τους πάνω σε θέματα που γνώρισαν σήμερα αλλά και τις προτάσεις τους στο Δήμαρχο, ώστε να γίνει η πόλη πιο βιώσιμη. Επίσης, θα γίνει παρουσίαση της δράσης που προγραμματίζεται: «Ηχητικό-Φωνητικό Σύστημα ΕΚ 533 plus  2.0 Προειδοποίησης για Άτομα με προβλήματα Όρασης, Κινητικά προβλήματα & Πεζούς».

Συνεργασία : Σύλλογος Τυφλών Δυτικής Μακεδονίας

Η πεζοπορία είναι μια συναρπαστική άσκηση που γυμνάζει το μυαλό και το σώμα. Ο ΕΟΣ Κοζάνης, όπως κάθε χρόνο, διοργανώνει μία ξεχωριστή διαδρομή στα μονοπάτια του Μπέλλα στον Αϊ Λια και μας καλεί να απολαύσουμε την άσκηση και τη φύση σε δύο διαδρομές, μία από τις οποίες θα μπορέσουν να ακολουθήσουν και παιδιά.

Ώρα: 16.30

Σημείο συνάντησης: Η πεζοπορία ξεκινά από το αμαξοστάσιο του Δήμου.

Συνδιοργάνωση: ΕΟΣ Κοζάνης

 

SelfieContest

ΜεταΚινήσου!

Πάρε μέρος στο διαγωνισμό και κέρδισε μεγάλα δώρα.

Το θέμα φέτος είναι  «Είμαστε Υγιείς και Ασφαλείς με Βιώσιμη Κινητικότητα.Μετακινούμαστε με μέσα φιλικά στο περιβάλλον. Μένουμε υγιείς.»

Διαγωνισμός selfie φωτογραφίαςμε έπαθλατρία ηλεκτρικά σκούτερ.

Όροι και προϋποθέσεις selfiecontest μέσω των socialmedia

Για να συμμετάσχετε στο διαγωνισμό πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

  1. Φωτογραφηθείτε μπροστά από το banner της Ευρωπαΐκής Εβδομάδας Κινητικότητας που βρίσκεται έξω από το Δημαρχείο με το ποδήλατό σας ή με αθλητική ενδυμασία ή κρατώντας στο χέρι σας το εισιτήριο του λεωφορείου με το οποίο μετακινηθήκατε το οποίο να δείχνετε προς την κάμερά σας. Επίσης , μπορείτε να ανεβάσετε φωτογραφία σχετική με το φετινό θέμα «Είμαστε Υγιείς και Ασφαλείς με Βιώσιμη Κινητικότητα. Μετακινούμαστε με μέσα φιλικά στο περιβάλλον. Μένουμε υγιείς.» από περιοχή του Δήμου.
  2. Κάντε “like” στη σελίδα «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας Δήμου Κοζάνης» στο facebook ή “follow” στο Instagram @kozanimobilityweek ή και τα δύο.
  3. Δημοσιεύστε τη φωτογραφία που βγάλατε είτε στο facebook είτε στο Instagram με τα hashtag #mobilityweek #kozanimobilityweek#kozanimobilityweek2021. Μπορείτε να ανεβάζετε τις φωτογραφίες σας από την Τετάρτη 16/9/2021 μέχρι και την Κυριακή 26/9/2021.
  4. Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τρίτη 28/9 στη σελίδα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας Δήμου Κοζάνης στις 11.00 το πρωί.

Για περισσότερες διευκρινήσεις απευθυνθείτε στο : emw.dimoskozanis@gmail.com

 

2η Ημέρα

17 Σεπτεμβρίου Παρασκευή

 Τίτλος : Περίπατος με την τρίτη ηλικία, μαθαίνοντας για την υγεία σε μία συνάντηση με την Τοπική Ιστορία

Χώρος: Δημαρχείο, Μουσείο, Ιστορικό – Λαογραφικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο Κοζάνης

Ώρα :10.30

Σε ένα μικρό περίπατο με το ΚΑΠΗ Δήμου Κοζάνης, ξεκινάμε από το κέντρο της πόλης, διασχίζουμε τον κεντρικό πεζόδρομο και κάνουμε μία επίσκεψη στο Ιστορικό – Λαογραφικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο Κοζάνης. Μία διαδρομή στην Ιστορία της Κοζάνης.

 

3η Ημέρα

18 Σεπτεμβρίου Σάββατο

 Τίτλος: Το μέλλον είναι ηλεκτρικό

Ηλεκτρικό ποδήλατο – Μία γνωριμία με τα E-Bikes στο κέντρο της πόλης.

Ηλεκτρικό αυτοκίνητο –Κοζανίτες κάτοχοι ηλεκτρικών αυτοκινήτων και μέλη της διαδικτυακής ομάδας του Facebook «Ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα» σε μία πορεία μηδενικών ρύπων και μηδενικού θορύβου στους κεντρικούς δρόμους της Κοζάνης.

Χώρος: Κεντρική Πλατεία Κοζάνης 

Ώρα : 11.00  – 22.00

Η ηλεκτροκίνηση συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και στη βιωσιμότητα του πλανήτη. Ο Δήμος Κοζάνης είναι από τους πρώτους Δήμους που προχώρησε σε πρωτοβουλίες για την ηλεκτροκίνηση, ενώ διαθέτει ηλεκτρικά αυτοκίνητα καθώς και αυτόνομο σταθμό φόρτισης στο Αμαξοστάσιό του. Στην Κεντρική Πλατεία Κοζάνης, σε συνεργασία με επαγγελματίες που θα διαθέσουν ηλεκτρικά ποδήλατα για το κοινό, ο κόσμος τηρώντας τα μέτρα θα μπορέσει σε οριοθετημένο χώρο να κάνει μία βόλτα με ένα ηλεκτρικό ποδήλατο.   Στο χώρο επίσης θα υπάρχει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο του Δήμου όπου ο κόσμος θα μπορέσει να το δει και να κάνει ερωτήσεις για την ηλεκτροκίνηση. Επίσης, κάτοχοι ηλεκτρικών αυτοκινήτων και μέλη της διαδικτυακής ομάδας του facebook«Ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα»θα κάνουν μία πορεία μηδενικών ρύπων και μηδενικού θορύβου στους κεντρικούς δρόμους της Κοζάνης.

Με συμμετοχή του ΕΒΕ Κοζάνης.

Ώρα 16:00

Συνάντηση  στονποδηλατόδρομο της ΖΕΠ. Η διαδρομή θα συνεχιστεί προς Άργιλο, Βατερό, Μεταμόρφωση και επιστροφή από την ίδια διαδρομή.

Σημαντικό να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας, όλοι οι συμμετέχοντες να έρθουν με κράνη.

Ο ΕΟΣ Κοζάνης ετοίμασε μία όμορφη ποδηλατική διαδρομή στη φύση που ο καθένας μπορεί να απολαύσει τηρώντας όλα τα μέτρα. Η διαδρομή ξεκινάει από τον ποδηλατόδρομο της ΖΕΠ και περνάει μέσα από μικρές και μεγάλες Κοινότητες του Δήμου μας.

 

4η Ημέρα

19 Σεπτεμβρίου Κυριακή

 Τίτλος : Είμαστε σε κίνηση. Όταν οι γυναίκες στηρίζουν η μία την άλλη, ο δρόμος προς την αλλαγή

Χώρος: Δημαρχείο Κοζάνης, ΚΔΒΚ

Ώρα : 11.00 π.μ

Ένας περίπατος γυναικών.  Σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών Κοζάνης και τον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών Δήμου Κοζάνης, θα ξεκινήσει ένας περίπατος από το Δημαρχείο μέχρι την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη όπου θα γίνει μία συζήτηση για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει μία γυναίκα κατά τις μετακινήσεις της και άλλα θέματα που απασχολούν τις γυναίκες σήμερα.

 

5η Ημέρα

20 Σεπτεμβρίου Δευτέρα

 Τίτλος : Ο δρόμος της αλλαγής.

Πρεμιέρα στο youtube του Δήμου Κοζάνης

Ώρα : 12 μ.μ

Ένα βίντεο με τον περίπατο των γυναικών, τη συζήτηση τους για κινδύνους που συναντούν κατά την μετακίνηση τους στην Ελλάδα το 2021 και τον άλλα θέματα που απασχολούν τις γυναίκες σήμερα.

 

6η Ημέρα

21 Σεπτεμβρίου Τρίτη

Τίτλος: Περίπατος στη φύση, δώρο στην εαυτό μας! – NatureWalk

Πρεμιέρα στο YouTube του Δήμου Κοζάνης

Ώρα  12μ.μ

Με την πανδημία μπορεί να απομακρυνθήκαμε από τις καθημερινές μας συνήθειες αλλά η ανάγκη να βγούμε, να περπατήσουμε, να αθληθούμε έγινε πιο έντονη. Έτσι γνωρίσαμε περισσότερο τον τόπο μας, περπατήσαμε στη φύση, αναπνεύσαμε καθαρό αέρα και κατανοήσαμε  τη σημασία να προστατέψουμε το περιβάλλον, να προστατέψουμε τη γη, το σπίτι όλων μας.

 

7η Ημέρα

22 Σεπτεμβρίου Τετάρτη

 Τελετή λήξης

Τίτλος: Η Κοζάνη στο δρόμο για την κλιματική ουδετερότητα

Χώρος: ΚΔΒΚ

Η τελετή λήξης λόγω covidθα είναι μια κλειστή εκδήλωση στην οποία ο Δήμαρχος θα μιλήσει για την Αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Στόχο για το Δήμο Κοζάνης «100 Κλιματικά Ουδέτερες πόλεις μέχρι το 2030».

Επιπλέον, θα απονεμηθούν αναμνηστικά σε όσους συνεργάστηκαν για την ΕΕΚ 2020, στην οποία ο Δήμος Κοζάνης κατέκτησε τη 2η θέση πανελλαδικά.

18:30 Η πεζοπορία ξεκινά από τη Βιβλιοθήκη.

Ο ΣΕΟ Κοζάνης ετοίμασε μία ξεχωριστή πεζοπορία στα μονοπάτια του ΑηΛια και καλεί όλους τους φίλους που αγαπούν την πεζοπορία να ακολουθήσουν.

Ώρα : 7μ.μ

Το ΚΕΘΕΑ Δυτικής Μακεδονίας με Κινητή Μονάδα ξεκινά μία πορεία ενημέρωσης από την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη μέχρι την Κεντρική Πλατεία Κοζάνης. Την ίδια ώρα στην κεντρική πλατεία Κοζάνης μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι με τη συμμετοχή του κοινού, θα στείλουμε μαζί το μήνυμα για πρόληψη από τις εξαρτήσεις. Μια εκδήλωση για την πρόληψη, την κινητοποίηση για θεραπεία, την άμβλυνση του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν και οι μόνιμες δράσεις που θα ανακοινωθούν στην πορεία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, 16 έως 22 Σεπτεμβρίου 2021.

Κατά τη διάρκεια των δράσεων θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

 

Για περισσότερες πληροφορίες :

Facebook :  Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας Δήμου Κοζάνης

Instagram :kozani_mobility_week

Tiktok :kozani_mobility_week