Καλλιόπη Βέττα: Επίσκεψη στην Δομή ανηλίκων κοριτσιών στον Πεντάλοφο


Tags |

Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα, μαζί με τον Συντονιστή της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Κοζάνης κ. Κώστα Πασσαλίδη και τον Συντονιστή της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Βοίου κ. Κώστα Δούβλο, επισκέφθηκε τη Δομή ανηλίκων κοριτσιών στον Πεντάλοφο, όπου συναντήθηκε με τον Υπεύθυνο κ. Θεοτόκη Κουρούτα και εργαζομένους.
Στη συνάντηση, έγινε αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στην Δομή, τόσο σχετικά με τη φιλοξενία των κοριτσιών, όσο και με την εν γένει οικονομική και θεσμική πρόνοια εκ μέρους της κυβέρνησης.
Η Δομή, που δημιουργήθηκε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, φιλοξενεί περίπου 25 κορίτσια, με συνολική δυναμικότητα για 40. Είναι η μοναδική Δομή που λειτουργεί με μέριμνα του αρμόδιου Υπουργείου, με την διαχειριστική ευθύνη από τον οικείο Δήμο.
Από την πρώτη στιγμή, οι κάτοικοι του Πενταλόφου αγκάλιασαν την προσπάθεια η οποία, επιπρόσθετα, δημιούργησε αρκετές θέσεις εργασίας για την περιοχή. Εκ του αποτελέσματος συνάγεται ότι έχει βρεθεί μια εξαιρετική λύση για την ενσωμάτωση, την εκπαίδευση, τη κοινωνικοποίηση και την φροντίδα των ανήλικων κοριτσιών.
Επίσης, στη συνάντηση έγινε συζήτηση για τα προβλήματα των εργαζομένων της Δομής. Αρχικά, επισημάνθηκε ότι η μεγάλη καθυστέρηση αναφορικά με την ανανέωση των συμβάσεων δημιούργησε έντονες αμφιβολίες για το μέλλον της Δομής.
Παράλληλα, η λήξη των συμβάσεων εργασίας, συνοδεύτηκε με πρόταση για ανανέωση με πολύ δυσμενείς οικονομικούς όρους. Ωστόσο, ο αγώνας των εργαζομένων, σε συνδυασμό με την συμβολή του Δήμου, οδήγησαν στη ανανέωση των συμβάσεων, μόλις την Πέμπτη, με τους υφιστάμενους όρους.
Στη συνέχεια, ακολούθησε επίσκεψη στο Γυμνάσιο του Πενταλόφου όπου υπάρχει πρόβλεψη για λειτουργία τάξεων υποδοχής για τα ανήλικα κορίτσια. Από την συνάντηση με τον Διευθυντή προέκυψε ότι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ οι τάξεις υποδοχής δεν λειτουργούν καθώς δεν υπάρχουν καν καθηγητές.
Όπως ανέφερε η κ. Βέττα, η πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό-μεταναστευτικό χαρακτηρίζεται από θεσμική ολιγωρία, λεονταρισμούς, κλείσιμο και απαξίωση της λειτουργίας ακόμα και πρότυπων δομών.
Οι καθυστερήσεις και η έλλειψη πολιτικής βούλησης δημιουργούν μια σειρά προβλημάτων στο έργο της διαχείρισης του ζητήματος, εξαθλιώνοντας τους πρόσφυγες, ξηλώνοντας την στρατηγική ένταξης που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και είναι εξαιρετικά σημαντική και για τις τοπικές κοινωνίες, ενώ εκθέτουν και τη χώρα στους διεθνείς Οργανισμούς.
Κυρίως όμως, προσβάλλουν το αίσθημα φιλοξενίας και ανθρωπισμού που χαρακτηρίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της χώρας που επιθυμούν η διαχειρίση του μεταναστευτικού ζητήματος να γίνει με όρους σεβασμού του διεθνούς και εθνικού δικαίου, ισονομίας και κοινής λογικής.