Καλλιόπη Βέττα: «Να δοθούν άμεσες λύσεις για την τηλεθέρμανση της Κοζάνης»


Tags |

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε επίκαιρη κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: «Απαντήσεις για τις υποδομές, τη χρηματοδότηση και εν γένει τη βιωσιμότητα της Τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη».

Η ερώτηση, η οποία θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή, αναδεικνύει το πρόβλημα που έχει προκύψει με την χρηματοδότηση, τη λειτουργία, την επάρκεια και το χρονικό κενό για την τηλεθέρμανση της Κοζάνης.

Ειδικότερα, γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι αν και η εγκατάσταση της τηλεθέρμανσης εξυπηρετείται από τις μονάδες του ΑΗΣ/ΔΕΗ Αγίου Δημητρίου Κοζάνης ΙΙΙ, IV, V ως μοναδική πηγή κάλυψης του βασικού φορτίου, στο «σχέδιο» της κυβέρνησης για την βίαιη απολιγνιτοποίηση είχε προβλεφθεί ότι οι μονάδες ΙΙΙ και IV θα τεθούν εκτός λειτουργίας από τις 31/12/2022 -ενώ η μονάδα V από τις 31/12/2023- δημιουργώντας εύλογες αμφιβολίες για το χρονικό κενό και την απρόσκοπτη παροχή θερμικής ενέργειας στην κάλυψη του συστήματος για την επόμενη χρονιά.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται, πριν από λίγες ημέρες, στις 05.01.2022, το αιφνιδιαστικό κλείσιμο για συντήρηση των μονάδων ΑΗΣ που τροφοδοτούν την τηλεθέρμανση, δοκίμασε για μια ακόμη φορά το σύστημα, που αναγκάζεται να αγοράζει πετρέλαιο όταν δεν επαρκούν οι μονάδες για την τροφοδότηση της τηλεθέρμανσης, αυξάνοντας κατακόρυφα το λειτουργικό κόστος.

Η κ. Βέττα, στην δια ζώσης συζήτηση που θα διεξαχθεί με τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα θέσει τα ζητήματα που αφορούν την τηλεθέρμανση, ζητώντας απαντήσεις τόσο για τα άμεσα όσο και για τα μακροπρόθεσμα προβλήματα που προκύπτουν από τη μετάβαση στο νέο καθεστώς.

Τέλος,  στο κείμενο, τίθενται τα ερωτήματα:

1.    Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα και το κόστος για την κατασκευή του διάδοχου σχήματος (ΣΗΘΥΑ κ.λ.π), πώς θα χρηματοδοτηθεί και πώς θα καλυφθεί το χρονικό κενό για την επάρκεια του συστήματος τηλεθέρμανσης από το κλείσιμο των μονάδων (τέλη 2022) έως τη θέση του νέου σχήματος σε λειτουργία;

2.   Πώς θα εξασφαλιστεί η αδιάλειπτη και χωρίς επιπλέον κόστος για τους πολίτες παροχή της τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη κατά την μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο και πώς θα καλυφθεί στο μεταξύ το πρόσθετο λειτουργικό κόστος που προκύπτει για τη ΔΕΥΑΚ, όπως προαναφέρθηκε;