Καλλιόπη Βέττα: «Το νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ προωθεί την κομματικοποίηση και την ιδιωτικοποίηση του οργανισμού»


Tags |

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε στην Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας για τον ΕΦΚΑ.

Η κ. Βέττα επεσήμανε αρχικά ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε περίπου 367.000 αιτήσεις για απονομές συντάξεων ενώ, επιταχύνοντας τον ρυθμό εξέτασης, παρέδωσε το 2019 περίπου 107.000 αιτήματα, ενώ σήμερα οι ανολοκλήρωτες αιτήσεις, κύριες και επικουρικές, ανέρχονται στις 340.000.

Στη συνέχεια, η κ. Βέττα αναφέρθηκε στην προβληματική κατάσταση που επικρατεί στην υγεία και την οικονομία, εστιάζοντας στον υψηλότατο πληθωρισμό που κατακρημνίζει τα εισοδήματα, ιδιαιτέρα των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας που τα εισοδήματά τους κατευθύνονται για τις ανάγκες στέγασης, θέρμανσης, κίνησης και διατροφής.

Παράλληλα, η Βουλευτής, ασκώντας γενικότερη κριτική για την πολιτική της κυβέρνησης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία επιφυλάσσει για το Δημόσιο τομέα -όταν δεν το συκοφαντεί συστηματικά- είτε τον ρόλο του πεδίου άσκησης νεοφιλελεύθερης πολιτικής είτε τον αντίστοιχο για την πλουσιοπάροχη εξυπηρέτηση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων (υψηλότατοι μισθούς για golden boys, απευθείας αναθέσεις ρεκόρ κλπ).

Ειδικότερα, η κ. Βέττα αναφέρθηκε εκτενώς στα προβληματικά σημεία του νομοσχεδίου (ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, ανεξέλεγκτες προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, κομματικοποίηση δημόσιας διοίκησης, πρόβλεψη για απευθείας αναθέσεις, εκποίηση ακίνητης περιουσίας οργανισμού), τονίζοντας, παράλληλα, ότι η πλειοψηφία των θεσμικών φορέων και των συνδικάτων, αναφέρθηκε στις κείμενες διατάξεις με τα μελανότερα χρώματα.

Κλείνοντας, η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης ανέφερε τα εξής:

«Η πρώτη πράξη του δράματος για την κοινωνική ασφάλιση ήταν το αντεργατικό νομοσχέδιο και έπειτα ο νόμος για την παράδοση της επικουρικής ασφάλισης στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Ο σημερινός Υπουργός Εργασίας, είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για αυτή την δουλειά, το γνωρίζουμε πολύ καλά εμείς στη Δυτική Μακεδονία με τον ξαφνικό θάνατο που επέφερε με την προώθηση της βίαιης και πρόχειρης απολιγνιτοποίησης που καταδικάζει την περιοχή και τους πολίτες της σε μαρασμό και οπισθοδρόμηση.

Εμείς, από τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ, δεσμευόμαστε ότι θα καταργήσουμε τις απαράδεκτες διατάξεις του νομοσχεδίου, θα επιταχύνουμε τις διαδικασίες για έναν σύγχρονο και αποτελεσματικό ΕΦΚΑ και θα κάνουμε τα πάντα για την υπεράσπιση και την αποκατάσταση ενός δημόσιου, αναδιανεμητικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Γιατί η ανταμοιβή και η αξιοπρέπεια των πολιτών και των εργαζομένων για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτη.»

Παρατίθεται το link της ομιλίας:

https://www.youtube.com/watch?v=x-alPwSrgl0