Καλλιόπη Βέττα – Ομιλία στην Βουλή: Το περιβάλλον γίνεται έρμαιο στα χέρια της κυβέρνησης, της «ανάπτυξης» και των πελατειακών εξυπηρετήσεων


Tags |

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε στην Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η κ. Βέττα επεσήμανε αρχικά ότι το νομοσχέδιο, όπως αναφέρουν και όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, αποτελεί -παρά την πρόσκαιρη ανάκληση επίμαχων άρθρων- συμπίλημα διατάξεων που ολοκληρώνει την αποδόμηση των προστατευόμενων περιοχών, εντασσόμενο πλήρως στην κυβερνητική λογική για κατάργηση κάθε μέτρου για τα οικοσυστήματα, προς όφελος της «ανάπτυξης» και των πελατειακών συμφερόντων.

Παράλληλα, στηλίτευσε το γεγονός ότι αλλάζουν οι προδιαγραφές για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ενώ οι μελετητές/αξιολογητές θα πληρώνονται από τους ελεγχόμενους, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό πεδίο επηρεασμού που θα κλονίσει την αδειοδοτική διαδικασία.

Επίσης, αναφέρθηκε στην πιθανή προοπτική απομάκρυνσης των εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ), καταστρέφοντας έτσι, έπειτα  κι από τον νόμο 4685/2020, κάθε εργαλείο των τοπικών κοινωνιών για την θωράκιση των προστατευόμενων περιοχών.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι το πρόχειρο κλείσιμο των δασικών χαρτών, ενώ υπάρχουν πλείστες εκκρεμότητες και σφάλματα, γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους, ενώ ανέδειξε μια σειρά από αιτίες (ελλιπής δασοπυρόσβεση και αντιπυρική προστασία, πάγωμα δημοσίων επενδύσεων, απουσία προσλήψεων δασολόγων και δασοπόνων κλπ.) που οδήγησαν σε πυρκαγιές με αρνητικό ρεκόρ καμένων εκτάσεων το 2021.

Τέλος, με αφορμή την αλυσιτελή ρύθμιση για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, έκανε ειδική αναφορά σε δύο θέματα που ταλανίζουν την Δυτική Μακεδονία: την έλλειψη Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ, το οποίο αν και όταν ολοκληρωθεί, θα επικυρώνει επί της ουσίας την υφιστάμενη άναρχη και άτακτη ανάπτυξη τους, και στις παλινωδίες με την απολιγνιτοποίηση που έχουν επιφέρει ενεργειακή ανασφάλεια, αύξηση του κόστους ρεύματος και αβεβαιότητα στις περιοχές μετάβασης.

Κλείνοντας, κατέληξε: «Εδώ και 3 χρόνια το περιβάλλον γίνεται άθυρμα στα χέρια της ΝΔ. Από τη μια, οι  περισπούδαστες ανακοινώσεις και εξαγγελίες που δεν γίνονται πράξη, καταργούνται ή καθυστερούν (απολιγνιτοποίηση, ειδικά χωροταξικά, εξοικονομώ, κ.α.) και από την άλλη, ξήλωμα προστατευτικών διατάξεων, απόσυρση του κράτους από τον έλεγχο και την αξιολόγηση μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ελλιπή αποτελέσματα στην δασοπυρόσβεση, παλαιοκομματικά τρικ με δασικούς χάρτες και οικιστικές πυκνώσεις.

Το σημερινό νομοσχέδιο, που κινείται στην ίδια κατεύθυνση… θα είναι ένα ακόμη από τα πλείστα που θα καταργηθούν άμεσα από την επόμενη, προοδευτική κυβέρνηση.».