- KOZANI NEWS - https://www.kozaninews.gr -

Η ομιλία του Βουλευτή ΠΕ Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Κύριε Υφυπουργέ, η καταγγελιομανία, η επιθετικότητα και η τοξικότητα, που εξεδήλωσαν και στη σημερινή συνεδρίαση οι εκπρόσωποι της Αντιπολίτευσης, παραλίγο να εκτρέψει τη συζήτηση από τον πραγματικό της στόχο. Ο οποίος στόχος, βεβαίως, είναι το να βρούμε τη χρυσή τομή, την ισορροπία ανάμεσα στην προστασία αφενός της εύρυθμης λειτουργίας της ΕΥΠ, μιας νευραλγικής υπηρεσίας του κράτους, και από την άλλη της συνταγματικά κατοχυρωμένης προστασίας του απορρήτου των επικοινωνιών.

Υπάρχει, όμως, τελικά τέτοια ανάγκη;

Ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ μας είπε «όχι, το θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκέστατο».

Εμείς από την άλλη λέμε ότι υπάρχουν κενά και ελλείψεις που χρήζουν βελτιώσεων.

Πάμε λοιπόν να δούμε σημείο-σημείο, για να καταλάβουμε ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά τώρα με το ζήτημα της ενημέρωσης, του ελέγχου για λόγους Εθνικής Ασφάλειας, τι ίσχυε μέχρι σήμερα και τι θα προβλέπεται από δω και πέρα; Η ΑΔΑΕ  είχε τη δυνατότητα, προσέξτε(!) τη δυνατότητα,  να ενημερώσει τον θιγόμενο σε περίπτωση που δεν συνέτρεχε πλέον ο κίνδυνος της Εθνικής Ασφάλειας.

Αλήθεια, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, πόσες φορές το εφάρμοσε η ΑΔΑΕ κατά τη διακυβέρνησή σας; Πλέον, με τη νέα ρύθμιση αυτό θα εφαρμόζεται σε τρία χρόνια. Τι μας είπε ο ΣΥΡΙΖΑ; Ότι μετά από τρία χρόνια, ποιος ζει, ποιος πεθαίνει! Τι αξία θα έχει πλέον αυτό;

Η ενημέρωση αυτή, όμως, στερείται έτσι κι αλλιώς αξίας και σκοπιμότητας, αφού δεν παρέχει καμία προστασία ή ικανοποίηση σε αυτόν που έχει ελεγχθεί.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι το μοναδικό που μπορούσε έτσι κι αλλιώς να μάθει και μπορεί και με το νέο καθεστώς να μάθει ο ελεγχθείς, είναι ότι το τηλέφωνό του παρακολουθήθηκε και για ποιο διάστημα.

Μπορούσε να μάθει την αιτία; Όχι.

Ποιος έδωσε την πληροφορία; Όχι.

Τι καταγράφηκε; Όχι.

Μπορούσε να ζητήσει κάποια άλλη ικανοποίηση; Και πάλι όχι.

Αλήθεια, τα γνωρίζουν αυτά όσοι μιλούν για δήθεν δυσανάλογο περιορισμό του δικαιώματος, σήμερα, στην ενημέρωση;

 

Με αυτά και με αυτά, κυρίες και κύριοι της Αντιπολίτευσης, το ερώτημα επανέρχεται: Μήπως τελικά δεν θέλετε να βελτιωθεί το τοπίο; Μήπως, τελικά, θέλετε να καταργήσετε την ΕΥΠ εντελώς;

Και το λέω αυτό, διότι με την ένσταση της αντισυνταγματικότητας που καταθέσατε και τους λόγους που επικαλεστήκατε, ουσιαστικά απονομιμοποιείτε τη λειτουργία της, όπως είναι σήμερα.

Αν είναι αντισυνταγματικός ο νόμος που εισάγεται προς ψήφιση, τότε κατά μείζονα λόγο είναι αντισυνταγματικός και ο νόμος που ήδη εφαρμόζεται, αφού όλες οι αλλαγές που έγιναν, διευρύνουν τις εγγυήσεις, αυξάνουν τις δικλείδες και ενισχύουν τη διαφάνεια σε σχέση με αυτά που ίσχυαν μέχρι τώρα.

Η αλήθεια, όμως, είναι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι υπήρχαν πράγματι κενά στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων και ελλείψεις στο πεδίο των κακόβουλων λογισμικών.

Για αυτό, πριν από τέσσερις μήνες περίπου ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την ανάληψη της παρούσας συζητούμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας για την αντιμετώπισή τους.

Στο ίδιο διάστημα, βέβαια, κάποια κέντρα επιδίδονται σε μια ακατάσχετη σεναριολογία, όπως ακριβώς είχε συμβεί πριν από λίγα χρόνια με την υπόθεση της Novartis, όταν κι εκείνη είχε εργαλειοποιηθεί, από τους ίδιους πρωταγωνιστές και για τους ίδιους λόγους.

Τραγική ειρωνεία: το τότε θύμα, το ΚΙΝΑΛ, γίνεται σήμερα συνεργός (;), παραυτουργός (;) με τον τότε θύτη.

 

Όμως, όσο κι αν αισθάνεστε, όσο κι αν καμώνεστε, τον δεινό κολυμβητή στο πέλαγος της δημοκρατίας, ο κόσμος δεν βλέπει αυτό. Ο κόσμος βλέπει κάποιον που πνίγεται στο ναυάγιο της πολιτικής του και προσπαθεί απεγνωσμένα να κρατηθεί από ένα σάπιο σανίδι.