- KOZANI NEWS - https://www.kozaninews.gr -

Ενημέρωση για τα έργα διαχείρισης λυμάτων Εορδαίας από την ΠΕ Κοζάνης

Υλοποιείται με εντατικούς ρυθμούς από την Π.Ε. Κοζάνης [1] σε συνεργασία με το Δήμο Εορδαίας [2], το έργο διαχείρισης των λυμάτων λεκάνης απορροής Εορδαίας. Πρόκειται για το σοβαρότερο περιβαλλοντικό έργο της Περιφέρειας, που αφορά στην απαλλαγή και προστασία της λίμνης Βεγορίτιδας από αστικά λύματα του Δήμου Εορδαίας και Δήμου Αμυνταίου (πρώην Δήμου Φιλώτα).

Έχουν συμβασιοποιηθεί τα υποέργα:

Σε διαδικασία δημοπράτησης είναι τα υποέργα:

Ταυτόχρονα στην τελική φάση υλοποίησης είναι και το έργο: «Κατασκευής υποδομών αστικών αποβλήτων Δ.Ε. Φιλώτα Δήμου Αμυνταίου» από τον Δήμο Αμυνταίου, ενταγμένο στο Π.Ε.Π. Δυτικής Μακεδονίας με τα εξής υποέργα:

 

Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων φτάνει τα 24.028.412 εκ ευρώ.

Τα συγκεκριμένα έργα αποτελούν από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της Περιφέρειας δεδομένου ότι έχουν καθυστερήσει σημαντικά εδώ και χρόνια, ενώ για την υπόθεση αυτή η Ελλάδα καταδικάστηκε το 1998 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έργα αποχέτευσης και διαχείρισης αστικών λυμάτων εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του 1ου βαθμού αυτοδιοίκησης, ενώ για τα έργα διαχείρισης λυμάτων λεκάνης απορροής Εορδαίας έγινε συμφωνία συνεργασίας και προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου Εορδαίας για την υλοποίησή τους από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας [3].