Στ. Κωνσταντινίδης: Συνάντηση διακοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, με τον Υφυπουργό Μετανάστευσης της Σουηδίας


Tags |

Διακοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής των Ελλήνων, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, τον Γραμματέα της Επιτροπής κ. Στάθη Κωνσταντινίδη και τα μέλη της, κ.κ.  Γιώργο Ψυχογιό και Γιώργο Καμίνη, συναντήθηκε με τον  Υφυπουργό Μετανάστευσης της Σουηδίας, κ. Anders Hall, στη Βουλή.

Ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος τόνισε την ανάγκη να υπάρξει επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου με την απαραίτητη,  όμως, συμμετρία ανάμεσα στην ευθύνη και στην αλληλεγγύη. Αναφέρθηκε, επιπλέον, στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος από την Τουρκία και στον διττό σκοπό που αυτή αποσκοπεί, αφενός στην αποσταθεροποίηση  της χώρα μας και αφετέρου στην πίεση προς την Ε.Ε. για οικονομικά ανταλλάγματα. Ο κ. Στάθης Κωνσταντινίδης υποστήριξε ότι οι αιτιάσεις της Τουρκίας για παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων από την χώρα μας  είναι άδικες και προπαγανδιστικού χαρακτήρα. Ζήτησε αλληλεγγύη των άλλων κ-μ απέναντι στην Ελλάδα, όπως έπραξαν και στο ζήτημα των μεταναστευτικών ροών από την Ουκρανία. Ο κ. Γιώργος Ψυχογιός εστίασε στην ανάγκη να καταπολεμηθούν οι γενεσιουργές αιτίες της μετανάστευσης, σε συνεργασία με τις τρίτες χώρες, υπενθυμίζοντας παράλληλα το αίτημα της χώρας για τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης. Τέλος, ο κ. Καμίνης  προέβλεψε ότι η Ευρώπη θα δεχτεί ισχυρές μεταναστευτικές πιέσεις τις επόμενες δεκαετίες  και γι΄ αυτό θα πρέπει να καταλήξει σε μια συμφωνημένη διαδικασία μετεγκατάστασης.

 

Ο Υφυπουργός Μετανάστευσης της Σουηδίας, κ. Anders Hall, ανέφερε ότι, μετά την πρόσφατη αλλαγή κυβέρνησης στη χώρα του, υπάρχει ξεκάθαρη εντολή για αλλαγή πολιτικής στον τομέα της μετανάστευσης,  εστιάζοντας στην επιτυχή ενσωμάτωση των μεταναστών στο εσωτερικό της και, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην προώθηση των διαπραγματεύσεων για το νέο Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο, για τις οποίες οι συνθήκες είναι ευνοϊκές. Κατέληξε, λέγοντας, ότι θα πρέπει η Ε.Ε. να συμφωνήσει για την δημιουργία ενός αξιόπιστου συστήματος για την διαχείριση της μετανάστευσης, το οποίο θα υποστηρίξουν οι πολίτες της, ούτως ώστε να έχει  πιθανότητες  να επιτύχει.

 

Με τιμή

Ευστάθιος  Κωνσταντινίδης,

Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης