Η τραγικά επίκαιρη ταινία «The Navigators», στο σπίτι της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης


Tags |

Πιστεύοντας πως η αλληλεγγύη και η δράση μπορούν να αποτελέσουν το χώρο έκφρασης του συλλογικού πένθους και του αισθήματος αδικίας, σας καλούμε την Πέμπτη 16 Μαρτίου, στις 20:00, να έρθετε στο σπίτι της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης, να παρακολουθήσουμε την ταινία «Τhe Navigators» και να συζητήσουμε για όλα αυτά που συνέβησαν και μας εξοργίζουν.

Τα ArtSessions, μετά την πετυχημένη πρώτη εικαστική έκθεση, ανοίγουν μια παρένθεση στην 7η τέχνη, η οποία παρουσιάζει πολλές φορές κοινά στοιχεία με τη ζωή και λειτουργεί προφητικά για γεγονότα. Με αφορμή το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Κοιλάδα των Τεμπών, που στοίχησε τη ζωή σε δεκάδες επιβάτες, θυμόμαστε τη βρετανική ταινία του 2001, με τίτλο «ΤheNavigators», σε σενάριο ΡομπΝτόμπερ και σκηνοθεσία ΚενΛόουτς.

Η ταινία TheNavigators (2001), σε σκηνοθεσία KenLoach, λαμβάνει χώρα στην Βρετανία και πραγματεύεται τις συνθήκες εργασίας στα σιδηροδρομικά δίκτυα μετά τις ιδιωτικοποιήσεις στα μέσα του 1990. Το σενάριο είναι γραμμένο από τον RobDawber, πρώην σιδηροδρομικό υπάλληλο, ο οποίος βασίζεται σε δικές του εμπειρίες και βιώματα, για να σχολιάσει τις πολύπλευρες επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης. Αφηγείται την ιστορία των αντιδράσεων πέντε εργατών των σιδηροδρόμων του Σέφιλντ απέναντι στην ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Συντήρησης σιδηροδρόμων και τις συνέπειες για αυτούς.

«Ο Πολ, ο Μικ και οι άλλοι» εργάζονται στη συντήρηση των βρετανικών σιδηροδρόμων, στο Νότιο Γιορκσάιρ. Το 1997, όμως, οι σιδηρόδρομοι ιδιωτικοποιούνται και διαμορφώνονται νέες συνθήκες εργασίας. Οι υπάλληλοι είναι αναγκασμένοι είτε να συμβιβαστούν με τους νέους, «απάνθρωπους» όρους εργασίας, ή να αποχωρήσουν με μια πολύ μικρή αποζημίωση, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον. Οι συνέπειες της ιδιωτικοποίησης έχουν αρνητικό αντίκτυπο και στις σχέσεις μεταξύ των εργατών.

Όσοι δέχονται να παραμείνουν αφήνονται σχεδόν απροστάτευτοι, το σωματείο χάνει την ισχύ του, οι κανόνες ασφαλείας τηρούνται ολοένα και λιγότερο, ενώ προσλαμβάνονται ανειδίκευτοι εργάτες και οι δουλειές γίνονται πρόχειρα. Όλα για χάρη ενός μεγαλύτερου κέρδους.

Ο σκηνοθέτης KenLoach στην ταινία του περιέγραφε την κατάσταση των βρετανικών σιδηροδρομικών δικτύων μετά την ιδιωτικοποίησή τους. Πολλές φορές σε συνεντεύξεις του είχε προειδοποιήσει για αναπόφευκτες καταστροφές της κλίμακας της συντριβής στο Hatfield, επειδή εκατοντάδες ανειδίκευτοι εργάτες επισκεύαζαν τις γραμμές.

Ο σκηνοθέτης ρίχνει φως στον άνθρωπο, είτε αυτός είναι εργάτης, είτε μετανάστης, είτε αγωνιστής της ελευθερίας είτε απλός υπάλληλος.

 

Είσοδος Ελεύθερη