- KOZANI NEWS - https://www.kozaninews.gr -

Καλλιόπη Βέττα: Η επίθεση στο Σύνταγμα και τη νεολαία είναι ενδεικτική της νεοφιλελεύθερης κυβερνητικής ιδεοληψίας – Κοινοβουλευτική ομιλία

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού: «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

Η κ. Βέττα ανέφερε αρχικά ότι, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, επέρχεται ολισθηρή απαξίωση του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ρητά ότι η ανώτατη  εκπαίδευση   παρέχεται   αποκλειστικά   από   ιδρύματα   που   αποτελούν  νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση ενώ, προς επίρρωση του ισχυρισμού της,  επεσήμανε ότι η Ν.Δ. θεωρούσε για χρόνια ανυπέρβλητο εμπόδιο το άρθρο 16, για την ίδρυση ιδιωτικών σχολών.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα προβληματικά και επικίνδυνα για το δημόσιο συμφέρον σημεία του νομοσχεδίου, αναδεικνύοντας:

Παράλληλα αποδόμησε τα επιχειρήματα για επιστροφή φοιτητών στην Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι η ερευνητική διαδικασία δεν θα ωφεληθεί καθόλου από την ίδρυση ιδιωτικών σχολών.

Κλείνοντας, η κ. Βέττα αναφέρθηκε σε δύο διαφορετικές λογικές, την κυβερνητική, για παιδεία – εμπόρευμα και την αντίθετή της, για Παιδεία αγαθό και όχημα για ανοδική κοινωνική κινητικότητα, προκοπή και ευημερία. Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ, τόνισε, στηρίζει έμπρακτα την δεύτερη προοπτική και συντάσσεται στο κοινωνικό μέτωπο ενάντια στην υλοποίηση του αντισυνταγματικού και αντικοινωνικού νομοσχεδίου.