- KOZANI NEWS - https://www.kozaninews.gr -

Συμμετοχή του Προέδρου του ΤΕΕ/ΤΔΜ σε Τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, με αντικείμενο το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

Σε τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, κο Μητσοτάκη συμμετείχε την Τετάρτη 09/11/2020  ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ, Στέργιος Κιάνας, με αντικείμενο συζήτησης τα οφέλη του Προγράμματος «Εξοικονομώ», έτσι όπως αυτά έχουν προκύψει από τη μέχρι τώρα εφαρμογή του Πρόγράμματος.

Στον Πρωθυπουργό παρουσιάστηκαν παραδείγματα καλών πρακτικών στην Κοζάνη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και τονίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες η αναγκαιότητα της άμεσης έναρξης του νέου Προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», ώστε να δοθεί μια ανάσα στην αγορά, αλλά και της συνέχειάς του, ώστε ακόμα περισσότερες κατοικίες και κτίρια του Δημοσίου, να καταφέρουν να ενταχθούν σ’αυτό και μέχρι το 2030 να βελτιωθεί η ενεργειακή απόδοση της χώρας, σύμφωνα με τον στόχο που της έχει τεθεί.

Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης της χώρας ταυτίζεται όχι μόνο με την μεώση των δαπανών των νοικοκυριών για θέρμανση και ψύξη, αλλά και με την αύξηση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων, καθώς η οικονομία που γίνεται προκειμένου να μειωθούν τα έξοδα ενός νοικοκυριού, κυρίως για θέρμανση το χειμώνα, έχει ως συνέπεια τη λειτουργία του μέσου θερμοστάτη σε χαμηλή θερμοκρασία, πράγμα που έχει επίπτωση στην υγεία των κατοίκων. Αυτό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, αν αναλογιστούμε και το γεγονός ότι οι κατοικίες στις μέρες μας έχουν μετατραπεί σε χώρους εργασίας, εκπαιδευτήρια, κτλ, λόγω της μεγαλύτερης παραμονής των οικογενειών στα σπίτια τους, για προστασία από την πανδημία του covid-19.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ, παρουσίασε στον Πρωθυπουργό την εμεπιρία της οικογένειας Γκάτζιαρη, από την Κοζάνη. Ο κος Παντελής και η κα Ευαγγελία Γκάτζιαρη μίλησαν στον Πρωθυπουργό για τα οφέλη της παρέμβασης στο σπίτι τους, με την αντικατάσταση των κουφωμάτων και τη τοποθέτηση θερμομόνωσης περιμετρικά του κτιρίου, μέσω του προηγούμενου προγράμματος «Εξοικονομώ».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Γκάτζιαρη, «το κόστος της θέρμανσης έχει πέσει στο μισό, πληρώναμε 1.000 ευρώ τηλεθέρμανση και φτάσαμε στα 500 το χρόνο. Η διαδικασία στοίχισε 10.000 ευρώ αλλά εμείς πληρώσαμε μόνο 4.000 ευρώ και αυτό με άτοκο δάνειο».  Η κ. Γκάτζιαρη και ο σύζυγός της ανέφεραν ότι χάρη στη νέα μόνωση, η θερμοκρασία στο σπίτι τους διατηρείται για σημαντικό διάστημα ακόμη και όταν το σύστημα θέρμανσης είναι κλειστό.

Εκτός από τον Πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΔΜ, Στέργιο Κιάνα, στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου Στέφανος Παλλαντζάς και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών Κώστας Λάσκος.

 Ολόκληρη την τηλεδιάσκεψη, μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=S6of3tQnAVA [1]