Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, με θέμα: «Αθλητικές ομοσπονδίες ζητούν υποχρεωτικά την έκδοση Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας για τη συμμετοχή 12χρονων αθλητών στα πρωταθλήματα υποδομής Κ-13, θέτοντας παιδιά, γονείς και συλλόγους σε “ομηρία”, από την έλλειψη διαθέσιμων ραντεβού στα αστυνομικά τμήματα».
Η ερώτηση, την οποία συνυπογράφουν δέκα ακόμη Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέρεται στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί από την απαίτηση ορισμένων αθλητικών ομοσπονδιών για υποχρεωτική έκδοση Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας από αθλητές που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα υποδομής Κ-13, εάν έκλεισαν μέσα στο 2025 τα 12 έτη, χωρίς να δέχονται κανένα άλλο έγγραφο ταυτοπροσωπίας, ενώ είναι γνωστές οι πολύμηνες καθυστερήσεις και η έλλειψη διαθεσιμότητας στα ψηφιακά ραντεβού με τα αστυνομικά τμήματα, ιδίως της Αττικής, για την έκδοση ταυτοτήτων.
Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις και ενεργώντας κατά το δοκούν, όχι μόνο αρνούνται να εκδώσουν Δελτίο Αθλητικής Ιδιότητας σε 12 χρονους αθλητές, εάν δεν διαθέτουν ακόμη Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας, αλλά δεν γίνεται δεκτό ούτε καν το διαβατήριο για ημεδαπούς αθλητές, όταν υπάρχει ως ταυτοποιητικό έγγραφο, ούτε δίνεται έστω η δυνατότητα έκδοσης ταυτοπροσωπίας από ΚΕΠ στο μεταβατικό αυτό στάδιο, μέχρι να βρεθεί ραντεβού και να εκδοθεί η αστυνομική τους ταυτότητα.
Το αποτέλεσμα της παραπάνω δυσλειτουργίας, που απέχει πολύ από οποιαδήποτε έννοια εξυπηρέτησης του πολίτη, είναι χιλιάδες παιδιά και γονείς να ταλαιπωρούνται, «κυνηγώντας» κάποιο ραντεβού ακόμα και σε περιοχές πολύ μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, αφού, ιδίως στην Αττική, δεν υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού τουλάχιστον για τους επόμενους έξι μήνες. Ταυτόχρονα, δυναμιτίζεται ο προγραμματισμός των αθλητικών συλλόγων, αφού δεν μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή για πολλά από τα παιδιά της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας στα πρωταθλήματα υποδομής, μέχρι να βγάλουν ταυτότητα.
Επειδή, αν και το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας έχει καταστεί υποχρεωτικό από τα 12 έτη, οι αρμόδιες Αρχές δεν έχουν ακόμη διασφαλίσει την άμεση και έγκαιρη έκδοσή του, οι συναρμόδιοι υπουργοί καλούνται να απαντήσουν στην ερώτηση της κυρίας Βεττα, με ποιον τρόπο σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα, ώστε τα παιδιά που έκλεισαν ή κλείνουν εντός του 2025 τα 12 έτη να μπορούν ανταπεξέλθουν έγκαιρα στις εκπαιδευτικές και αθλητικές τους υποχρεώσεις.
Η ερώτηση
Αθήνα, 19Σεπτεμβρίου 2025
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
Προστασίας του Πολίτη
Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
ΘΕΜΑ: «Αθλητικές ομοσπονδίες ζητούν υποχρεωτικά την έκδοση Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας για τη συμμετοχή 12χρονων αθλητών στα πρωταθλήματα υποδομής Κ-13, θέτοντας παιδιά, γονείς και συλλόγους σε “ομηρία”, από την έλλειψη διαθέσιμων ραντεβού στα αστυνομικά τμήματα».
Εν όψει της έναρξης των πρωταθλημάτων υποδομής για την περίοδο 2025-2026, έχει ήδη αρχίσει να δημιουργείται αλαλούμ σε σχέση με την απαίτηση από ορισμένες ομοσπονδίες για υποχρεωτική έκδοση Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας, σε περίπτωση που τα παιδιά έκλεισαν μέσα στο 2025 τα 12 έτη, χωρίς να δέχονται κανένα άλλο έγγραφο ταυτοπροσωπίας.
Ειδικότερα, και σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν τεθεί υπόψη μας,αθλητικές ομοσπονδίες και ενώσεις, όπως π.χ. η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών (ΕΠΣΑ), αρνούνται να εκδώσουνΔελτίο Αθλητικής Ιδιότητας σε μαθητές που μόλις έκλεισαν εντός του 2025 τα 12 έτη, εάν δεν έχουν προλάβει να εκδώσουνΔελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας, ενώ είναι γνωστές οι πολύμηνες καθυστερήσεις και η έλλειψη διαθεσιμότητας στα ψηφιακά ραντεβού με τα αστυνομικά τμήματα, ιδίως της Αττικής, για την έκδοση ταυτοτήτων.
Παρόλα αυτά, και ενεργώντας κατά το δοκούν, σε πολλές περιπτώσεις δεν δέχονται ούτε καν το διαβατήριο, όταν υπάρχει, ως ταυτοποιητικό έγγραφο για τους ημεδαπούς 12χρονους αθλητές, ενώ δεν δίνεται καν η δυνατότητα έκδοσης ταυτοπροσωπίας από ΚΕΠ στο μεταβατικό αυτό στάδιο, μέχρι να βρεθεί ραντεβού και να εκδοθεί η αστυνομική τους ταυτότητα.Η ΕΠΣΑ, για παράδειγμα, δέχεται μόνο την «υποβληθείσα αίτηση για έκδοση αστυνομικής ταυτότητας», η οποία όμως για να υπάρξει και να προσκομιστεί, θα πρέπει πρώτα να έχει ήδη προσέλθει το παιδί σε αστυνομικό τμήμα, αφού πρώτα έχει καταφέρει να βρει ραντεβού.
Το αποτέλεσμα της παραπάνω δυστοκίας και δυσλειτουργίας είναι εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, παιδιά και γονείς να ταλαιπωρούνται, «κυνηγώντας» κάποιο ραντεβού από ακύρωση ακόμα και σε περιοχές πολύ μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού τουλάχιστον για τους επόμενους έξι μήνες.
Με τον τρόπο αυτό, που απέχει πολύ από οποιαδήποτε έννοια εξυπηρέτησης του πολίτη, αποκλείονται επί μακρό χρονικό διάστημα μικροί αθλητές από τα πρωταθλήματα υποδομής Κ13 χωρίς να ευθύνονται, ενώ, αντίστοιχα, αθλητικές ακαδημίες και σύλλογοι δεν μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή για πολλά από τα παιδιά της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας στα πρωταθλήματα υποδομής μέχρι να βγάλουν ταυτότητα και δυναμιτίζεται, έτσι, ο αθλητικός τους προγραμματισμός.
Επειδή για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στα ψηφιακά ραντεβού με τα αστυνομικά τμήματα για την έκδοση Δελτίων Ταυτότητας δεν ευθύνονται οι πολίτες,
Επειδή η Πολιτεία οφείλει να προάγει τον αθλητισμό και να βρίσκει λύσεις προκειμένου να διευκολύνει τη συμμετοχή των μικρών αθλητών στα πρωταθλήματα υποδομής και όχι να την αποκλείει με παράλογα προσκόμματα, δυσκολεύοντας χιλιάδες παιδιά, γονείς και αθλητικούς συλλόγους,
Επειδή, αν και το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας έχει καταστεί υποχρεωτικό από τα 12 έτη, οι αρμόδιες Αρχές δεν έχουν ακόμη διασφαλίσει την άμεση και έγκαιρη έκδοσή του, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
- Τι θα πράξουν, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που δημιουργείται από την έλλειψη διαθέσιμων ραντεβού, ώστε τα παιδιά που έκλεισαν ή κλείνουν εντός του 2025 τα 12 έτη να μπορούν ανταπεξέλθουν έγκαιρα στις εκπαιδευτικές και αθλητικές τους υποχρεώσεις;
- Γιατί υποχρεώνουν εκπαιδευτικούς, αθλητικούς φορείς και ομοσπονδίες να δέχονται τα Δ.Α.Τ. ως τα μόνα ταυτοποιητικά έγγραφα12χρονων πολιτών, ενώ με ευθύνη τους δεν υπάρχουν επαρκή διαθέσιμα ραντεβού στα αστυνομικά τμήματα;
- Με ποιον τρόπο θα υπάρξει κάποια μεταβατική λύση διακρίβωσης της ταυτοπροσωπίας, ώστε να μπορούν να εκδώσουν Δελτίο Αθλητικής Ιδιότητας 12χρονοι αθλητές μέχρι να βρεθεί ραντεβού και να ολοκληρωθεί η έκδοση Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας;
ΟιερωτώντεςΒουλευτές
Βέττα Καλλιόπη
Γαβρήλος Γιώργος
Δούρου Ειρήνη
Ζαμπάρας Μίλτος
Μαμουλάκης Χάρης
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Παναγιωτόπουλος Ανδρέας
Παπαηλιού Γεώργιος
Τσαπανίδου Πόπη
Ψυχογιός Γεώργιος