Παραχώρηση πρόσθετου χώρου ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων από το Δήμο Βελβεντού σε καταστήματα εστίασης


Tags |

Ενόψει της επικείμενης ενεργοποίησης του κλάδου της εστίασης ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες αναφορικά για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων για τη διαδικασία του άρθρου 60 του Ν4795/2021 που τροποποιεί το άρθρο 65 του Ν4688/20,

Άρθρο 60 ΝΟΜΟΣ 4795/2021 (ΦΕΚ Α 62/17.04.2021)
Έως την 31η.10.2021, με απόφαση της υπηρεσίας του οικείου δήμου που είναι αρμόδια για τη διαχείριση χρήσης κοινοχρήστου χώρου, υπό την επιφύλαξη του ν. 3028/2002 (Α’ 153) και κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, δύναται να παραχωρείται ατελώς, πέραν του αναλογούντος και προβλεπομένου στην άδεια χρήσης κοινοχρήστου χώρου, πρόσθετος κοινόχρηστος χώρος για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, ο οποίος μπορεί να εκτείνεται σε κοινόχρηστο χώρο, συνεχόμενο ή μη της υφιστάμενης παραχώρησης, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου και υπό την προϋπόθεση, ότι δεν θίγονται δικαιώματα έτερων δικαιούμενων της χρήσης αυτού.
Ο παραχωρούμενος χώρος μπορεί να εκτείνεται μέχρι του διπλάσιου του χώρου της αρχικής παραχώρησης ή να είναι ικανός για την ανάπτυξη του ίδιου αριθμού τραπεζοκαθισμάτων που προβλέπονται στην ήδη κατεχόμενη άδεια χρήσης, και πάντως δεν μπορεί να είναι τριπλάσιος από την αρχική παραχώρηση. Η αίτηση μπορεί να υποβάλλεται ηλεκτρονικά. Προκειμένου περί πλατειών, στις οποίες προβάλλονται καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, η πρόσθετη παραχώρηση χώρου γίνεται κατ’ εφαρμογή της παρ. 5 του άρθρου 13 του β.δ. 24.9/20.10.1958 (Α’ 171). Προκειμένου περί οδών, η παραχώρηση χρήσης τους λαμβάνει χώρα, ύστερα από γνώμη της αρμόδιας Αστυνομικής Αρχής και αφορά το τμήμα προ των καταστημάτων ή στην προβολή αυτών. Για τους λοιπούς κοινόχρηστους χώρους ισχύει αναλόγως το άρθρο 13 του βασιλικού διατάγματος του τετάρτου εδαφίου. Δεν είναι δυνατή η ανάπτυξη μόνιμων ή προσωρινών σταθερών κατασκευών, καθώς και η εγκατάσταση ηχείων, στον χώρο που παραχωρείται σύμφωνα με το άρθρο αυτό.

Η διαδικασία για τη χορήγηση αδειών πρόσθετου χώρου είναι η ακόλουθη:
1.- Οι επαγγελματίες εστίασης καταθέτουν αίτηση για κατάληψη πρόσθετου κοινόχρηστου με τα παρακάτω δικαιολογητικά:
Α. Αίτηση
Β. Σκαρίφημα, σχεδιάγραμμα, ή τοπογραφικό διάγραμμα, στο οποίο να αποτυπώνεται ακριβώς ο αιτούμενος πρόσθετος χώρος.
Γ. Άδεια σε ισχύ του Καταστήματος ή γνωστοποίηση Κ.Υ.Ε.
2.- Εφόσον κρίνεται απαραίτητο γίνεται αυτοψία του χώρου από το Δήμο.
3.- Εφόσον τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις εκδίδεται από τον Δήμο η άδεια κατάληψης πρόσθετου κοινόχρηστου χώρου.

Αν δεν υπάρχει πληρότητα των δικαιολογητικών ή αν δεν υπάρχει διαθέσιμος πρόσθετος χώρος, λόγω άλλων περιορισμών (διάδρομοι, αναγκαία λωρίδα κυκλοφορίας οχημάτων κλπ όπως προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία) το αίτημα θα απορρίπτεται.

Η αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, κατατίθεται είτε ηλεκτρονικά στο e-mail: grammatia@velvento.eu είτε στο Δημαρχείο μετά από τηλ. ραντεβού.

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΜΑΝΩΛΗΣ Κ. ΣΤΕΡΓΙΟΥ