- KOZANI NEWS - https://www.kozaninews.gr -

Καλλιόπης Βέττα: «Δύο χρόνια κυβέρνησης της Ν.Δ.. Δυο χρόνια παραπλάνησης και οικονομικής οπισθοδρόμησης»

Οι επέτειοι προσφέρονται πάντοτε για αποτύπωση και καταγραφή των πολιτικών πεπραγμένων, καθώς η περιοδολόγηση βοηθά στον συλλογικό και ατομικό αναστοχασμό.  Η συμπλήρωση δύο χρόνων  από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε, σε πολύ αδρές γραμμές, τα «επιτεύγματα» της Νέας Δημοκρατίας.

 

Τέλος, στην διαχείριση των συνεπειών της Πανδημίας τα αποτελέσματα ήταν οικτρά:

 

Δυτική Μακεδονία: Απαξίωση, αδιαφορία και καθρεφτάκια

Στην Δυτική Μακεδονία, και δη στην Κοζάνη, ο απολογισμός είναι ακόμη χειρότερος: η βίαιη απολιγνιτοποίηση κλονίζει συθέμελα την περιοχή με αύξηση της ανεργίας, ενώ η κατάργηση των έξι πανεπιστημιακών τμημάτων θολώνει ακόμα περισσότερο τις προοπτικές της Περιφέρειας, την ώρα που η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα οδηγήσει σε άμεση συρρίκνωση και κλείσιμο σχολών.

Παράλληλα, οι υποδομές βαλτώνουν, η υγειονομική και οικονομική διαχείριση της πανδημίας είναι τραγική, η άναρχη ανάπτυξη Α.Π.Ε. δυναμιτίζει την αναγκαία και θεμιτή συναίνεση της τοπικής κοινωνίας για τις πράσινες μορφές ενέργειας, διακυβεύεται το μέλλον της τηλεθέρμανσης, ενώ οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού για τα νοσοκομεία, χτυπούν καμπανάκι σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα.

Η περιφέρεια αντιμετωπίζεται ως ένα Ελντοράντο για φωτοβολταικά και Α.Π.Ε., την ίδια ώρα, που τα αντίμετρα είναι ελάχιστα, δεν αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της απολιγνιτοποίησης και αφορούν ένα μόνο μέρος του τοπικού πληθυσμού.

 

Η εποχή των μειωμένων προσδοκιών πρέπει να τελειώσει άμεσα

Η έξοδος από τα μνημόνια το 2018, δημιουργούσε την ελπίδα ότι η χώρα μπορεί να προχωρήσει μπροστά, αφήνοντας πίσω της μια ταραχώδη δεκαετία. Με -εκτός των άλλων- ρυθμισμένο και βιώσιμο το δημόσιο χρέος, γεμάτα τα δημόσια ταμεία, συλλογικές διαπραγματεύσεις και αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, μείωση της ανεργίας κατά δέκα μονάδες, στήριξη ΕΣΥ και δημόσιας Παιδείας, οι προοπτικές ήταν ευοίωνες.

Η Ν.Δ., σε αγαστή σύμπνοια με συγκεκριμένα οικονομικά κέντρα –ποιος ξεχνάει άραγε ότι στο Μαξίμου ιθύνων νους είναι πρώην κεντρικό στέλεχος του Σ.Ε.Β., ο οποίος όταν ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθετούσε την αύξηση του μισθού έκανε προσφυγή στο Σ.τ.Ε.;- δημιούργησε ένα επίπλαστο σκηνικό αποδιοργάνωσης.

Παράλληλα, χρησιμοποιώντας τα φιλικά της Μ.Μ.Ε. -τα οποία εξαργυρώνουν την στήριξη με λίστες Πέτσα και αποφυγή υποχρέωσης πληρωμής δόσεων- υιοθέτησε έναν ψευδο – φιλελεύθερο και συνάμα λαϊκιστικό λόγο, για να υποσχεθεί στους πάντες τα πάντα: «πολλές και καλές δουλείες για όλους», «ανάπτυξη άνω του 4%», «αύξηση μισθών», «θωράκιση της χώρας» και «ασφάλεια».

Σε όλα έχει αποτύχει. Σε ένα πράγμα ήταν μόνο συνεπής:  στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων που την έφεραν στην κυβέρνηση. Εκεί οι επιδόσεις της είναι εντυπωσιακές.

Ποτέ άλλοτε μία κυβέρνηση δεν διέψευσε τόσο σύντομα τις προσδοκίες τις απλών πολιτών. Σήμερα, ο ελληνικός λαός βιώνει μια παρατεταμένη περίοδο συλλογικού και προσωπικού άγχους, έναν βάσιμο φόβο ότι τα πράγματα θα πάνε χειρότερα.

Ωστόσο, οι πολίτες της χώρας αξίζουν μια καλύτερη τύχη, με προοπτικές, ασφάλεια, αξιοπρεπείς και καλοπληρωμένες δουλειές.

Η κλεψύδρα έχει πια γυρίσει ανάποδα. Σύντομα, με την επικείμενη αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, η κατάσταση θα αλλάξει προς όφελος όλων των πολιτών.

Η 7η Ιουλίου του 2019 θα μνημονεύεται στο μέλλον ως μια παρένθεση στην προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Η δικαιοσύνη και η ελπίδα θα επανέλθουν.

 

Καλλιόπη Βέττα

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης