- KOZANI NEWS - https://www.kozaninews.gr -

Παρέμβαση ΤΕΕ/ΤΔΜ – Αίτημα παράτασης προθεσμίας υπαγωγής στο Ν. 4495/2017 και διόρθωσης των τ.μ. στους Δήμους

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ, απέστειλε τη συνημμένη επιστολή [1] στον Υπουργό Ενέργειας, προκειμένου να παραταθούν οι προθεσμίες υπαγωγής στο Ν. 4495/2017 και να διορθωθούν τα τ.μ. των κτιρίων στους Δήμους της χώρας.

  Κοζάνη,22-6-2020 
  Αρ.  Πρωτ.:636 
 
Πληροφορίες  :Μελενικιώτου ΜαρίαΠρος: ΥΠΕΝ Μεσογείων 119, ΤΚ 11526, Αθήνα Υπόψη Υπουργού, κου Κωστή Χατζηδάκη  
Τηλέφωνο       :24610-28030     
   
Θέμα:Παράταση προθεσμίας υπαγωγής στο Ν.4495/2017 και διόρθωση τ.μ. στους Δήμους
   

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Η προθεσμία υπαγωγής στο Ν.4495/2017 που αφορά στη ρύθμιση των αυθαιρέτων, με μειωμένο πρόστιμο 20%, λήγει στις 30/06/2020, όπως επίσης και όλες οι ρυθμίσεις αυθαιρέτων που εντάσσονται στην Κατηγορία 5 του εν λόγω Νόμου.

Την ίδια ημερομηνία λήγει και η προθεσμία διόρθωσης των τ.μ. των ακινήτων στους Δήμους της χώρας, προκειμένου να μην επιβληθούν αναδρομικές χρεώσεις.

Οι δύο αυτές προθεσμίες είναι απαραίτητο να ταυτίζονται, καθώς η διαφορά στα δηλωμένα τ.μ., προέκυψε, στο σύνολο των περιπτώσεων, από την κατασκευή κάποιας αυθαίρετης επέκτασης, η οποία προκειμένου να δηλωθεί στον οικείο Δήμο, απαιτείται πρώτα η ρύθμισή της με το Ν. 4495/2017.

Όπως όμως γνωρίζετε, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που βιώσαμε τους τελευταίους μήνες από τα περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, οι εργασίες της ένταξης των αυθαιρέτων στον Ν. 4495/2017, με τις πολεοδομίες να υπολειτουργούν, τους Διπλωματούχους Μηχανικούς να βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας του επαγγέλματός τους,  τους πολίτες να μένουν σπίτι, με συνέπεια, σε πολλές περιπτώσεις να συρρικνώνεται το εισόδημά τους, να είναι αδύνατον  να ολοκληρωθούν. Και επομένως, να είναι αδύνατη και η διόρθωση των τ.μ. των ακινήτων.

Επιβάλλεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τόσο η παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας της 30ης Ιουνίου 2020 και για τις δύο ενέργειες (ρύθμιση των αυθαίρετων κατασκευών και διόρθωση των τ.μ. των ακινήτων στους Δήμους), προς διευκόλυνση των πολιτών, όσο και η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δόσεων, όσων επιλέγουν αυτόν τον τρόπο εξόφλησης, μέσα από την προσθήκη περισσότερων δόσεων. 

Παρακαλούμε να επιληφθείτε του θέματος.

Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας.

Για τη Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ. Ο Πρόεδρος
         
Κιάνας Μεν. Στέργιος