Ειδήσεις

Καλλιόπη Βέττα: «Να βρεθεί άμεσα λύση για την ρύθμιση του χρέους του Τ.Ο.Ε.Β. Σερβίων και την στήριξη των αγροτών»


Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Υπόμνημα του Τ.Ο.Ε.Β. Σερβίων για την ηλεκτροδότηση του αρδευτικού δικτύου».

Η ερώτηση βασίζεται στο Υπόμνημα του Τ.Ο.Ε.Β. Σερβίων (18.9.21), στο οποίο καταγράφεται το χρονικό με την αλματώδη αύξηση των τιμών ενέργειας, με την τελευταία αύξηση -περίπου 17%- να χρονολογείται από την 1η Σεπτεμβρίου του 2019.

Οι παραπάνω εξελίξεις, σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη των αγροτικών δραστηριοτήτων από αρκετούς γεωργούς το τελευταίο διάστημα –και τη μη εκπλήρωση των αναμενόμενων συμβατικών υποχρεώσεων-, έχει οδηγήσει τον Τ.Ο.Ε.Β. σε δυσθεώρητα, ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη ΔΕΗ για τη χρήση του αρδευτικού δικτύου. Τέλος, μεγάλο μέρος του χρέους οφείλεται σε προσαυξήσεις και τόκους υπερημερίας λόγω αδυναμίας εμπρόθεσμης πληρωμής.

Ο Τ.Ο.Ε.Β. αναφέρει ότι ζήτησε από την ΔΕΗ να πληρώσει το χρέος σε περισσότερες δόσεις, ωστόσο, προσώρας, δεν έχει γίνει το αίτημα αποδεκτό με συνέπεια να είναι σχεδόν βέβαιο ότι η συμφωνημένη υψηλή δόση θα καταστεί εκ νέου ληξιπρόθεσμη και είναι πολύ πιθανόν να διακοπεί ξανά η παροχή ρεύματος στους αγρότες του Τ.Ο.Ε.Β. Σερβίων, όπως έγινε τον προηγούμενο μήνα.

Η κ. Βέττα, που είχε επισκεφτεί την περιοχή την προηγούμενη εβδομάδα, έθεσε τα ερωτήματα υπ΄όψιν των αρμόδιων Υπουργών, ζητώντας λύσεις για την στήριξη και την ανακούφιση των αγροτών, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που, ευρύτερα, λόγω της βίαιης απολιγνιτοποίησης, οι προοπτικές για τους κατοίκους της ΠΕ Κοζάνης είναι ευάριθμες.

Είναι αδιανόητο, σε μια περίοδο που η ΔΕΗ με το νέο της διοικητικό συμβούλιο μοιράζει αυξήσεις στα golden boys και τους χρυσοπληρωμένους συμβούλους της, να αφήνεται ο αγροτικός τομέας στο έλεος της αδιαφορίας και της αναποτελεσματικότητας της κυβέρνησης.

Προηγούμενο άρθρο Rapid tests την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης
Επόμενο άρθρο 4 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Δυτική Μακεδονία