Ειδήσεις

Καλλιόπη Βέττα: «Να εφαρμοστούν άμεσα οι δικαστικές αποφάσεις για τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των τριτέκνων και πολυτέκνων ανδρών»


Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας με θέμα: «Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος τριτέκνων και πολυτέκνων ανδρών Δημοσίων Υπαλλήλων με εικοσαετή υπηρεσία έως το 2010».

Η ερώτηση, η οποία συνυπογράφεται από 24 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., αναδεικνύει το πρόβλημα που έχει προκύψει με την ολιγωρία της κυβέρνησης να εφαρμόσει δικαστικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το συγκεκριμένο θέμα.

Ειδικότερα, με τις υπ.αριθμ. 1568/2020 και 317/2020 αποφάσεις, αναγνωρίστηκε η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος σε άνδρες Δημόσιους υπαλλήλους που έχουν τουλάχιστον τρία παιδιά, με την προϋπόθεση να έχουν είκοσι έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας έως και το 2010.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε καμία ενέργεια για την συμμόρφωση και την εφαρμογή των προκείμενων, αμετάκλητων αποφάσεων. Όπως αναγράφεται στην ερώτηση, το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά χιλιάδες εργαζόμενους, οπότε πρέπει να διεκπεραιωθεί  τάχιστα ώστε να εξασφαλιστεί η ισονομία και η δικαιοσύνη.

Τέλος, τίθεται το ερώτημα:​

  1.  Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για την άρση των δυσμενών διακρίσεων απέναντι σε όλους όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31.12.2010και γιατί δεν έχουν ακόμη συμμορφωθεί στις σχετικές Δικαστικές Αποφάσεις;

 

Η κοινοβουλευτική Ερώτηση:

Αθήνα, 29Σεπτεμβρίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

  • Οικονομικών
  • Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

 

Θέμα: «Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος τριτέκνων και πολυτέκνων ανδρών Δημοσίων Υπαλλήλων με εικοσαετή υπηρεσία έως το 2010».

Πριν ένα χρόνο εκδόθηκε η υπ’ αριθ. 1568/2020 Απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (2ο Τμήμα), που αναγνώρισε τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος σε άνδρες δημοσίους υπαλλήλους που έχουν  τουλάχιστον τρία τέκνα,  για την συνταξιοδότηση των οποίων αρκεί η συμπλήρωση είκοσι ετών πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας έως και το έτος 2010, χωρίς να  απαιτείται  η συμπλήρωση ορισμένου ορίου ηλικίας, ώστε να εξομοιωθούν με τις γυναίκες  δημοσίους υπαλλήλους.

Συνακόλουθα, εκδόθηκε η υπ’ αριθ. 317/2020 Απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίουμε όμοιο περιεχόμενο, σχετικά με τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης.

Ωστόσο, παρά την έκδοση των εν λόγωΑποφάσεων το Δημόσιοαρνείται να τις εφαρμόσει και να συμμορφωθεί προς αυτές.

Επειδή το εν λόγω ζήτημα αφορά χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και το Ελληνικό Δημόσιο οφείλει να σεβαστεί και τους ίδιους και τις Δικαστικές Αποφάσεις κατά τα ανωτέρω,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για την άρση των δυσμενών διακρίσεων απέναντι σε όλους όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31.12.2010 και γιατί δεν έχουν ακόμη συμμορφωθεί στις σχετικές Δικαστικές Αποφάσεις;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βέττα Καλλιόπη

 Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυγέρη Δώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλειος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Παπαδόπουλος Σάκης

Πούλου Γιώτα

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος

Προηγούμενο άρθρο Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης γιορτάζει τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Συντήρησης με εκπαιδευτικές δράσεις
Επόμενο άρθρο 2 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας σε καταστήματα και 5 πρόστιμα την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου στη Δυτική Μακεδονία