Ειδήσεις

Καλλιόπη Βέττα: «Χωρίς ενεργειακό πυλώνα η χώρα»


Η ανακοίνωση της ΔΕΗ για την επικείμενη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου έκρυβε μια ιδιαίτερα αρνητική έκπληξη για το μέλλον της αγοράς ενέργειας.
Η αιφνιδιαστική απόφαση για μείωση του ποσοστού συμμετοχής του δημοσίου από 51% σε 34% αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι η ιδιωτικοποίηση και της ΔΕΗ, έπειτα από το 100% του δικτύου φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) και του ΔΕΔΔΗΕ.
Τη στιγμή που το κόστος ενέργειας εκτινάσσεται, η ακρίβεια επελαύνει, οι καταναλωτές, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις βιώνουν τις συνέπειες της διεθνούς ανόδου των τιμών αλλά και της αβελτηρίας της ελληνικής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός επιλέγει να απεμπολήσει έναν σημαντικό πυλώνα του ενεργειακού συστήματος, φαλκιδεύοντας τις προοπτικές της χώρας.
Το εξοργιστικό της υπόθεσης είναι ότι δεν παρουσιάστηκε κανένα επενδυτικό πλάνο, ενώ, εκτός των άλλων, υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις –που κινητοποίησαν και την αρμόδια εισαγγελική αρχή– για χειραγώγηση της τιμής της μετοχής.
Το αποτέλεσμα είναι ένα: με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μένει η ελληνική οικονομία χωρίς αναπτυξιακό πυλώνα, χωρίς κοινωνική και φιλολαϊκή πολιτική.
Με αυτή την αφορμή, ωστόσο, αξίζει να κάνουμε μια σύντομη αναφορά στα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ και να τα αντιπαραβάλουμε με τα αντίστοιχα της ΝΔ, ακριβώς για να φανεί η αλήθεια αναφορικά με το ζήτημα της εξυγίανσης της εταιρείας.
Τι έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη διάσωση της ΔΕΗ; Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε πολύ δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες εξυγίανε τη ΔΕΗ, βελτίωσε τις προοπτικές της και άσκησε κοινωνική πολιτική με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών. Συγκεκριμένα, εκτός των άλλων, προχώρησε στις εξής βασικές παρεμβάσεις:
• Ακύρωση της μικρής ΔΕΗ.
• Εξυγίανση των οικονομικών: το 2015 το χρέος έφτανε στα 5 δισ. ενώ οι «κόκκινοι» λογαριασμοί ανέρχονταν στο 1,4 δισ. εξαιτίας της παράλογης απόφασης για αύξηση των τιμολογίων κατά 47% το 2012-14 (υπενθυμίζουμε, με μείωση ΑΕΠ 25% και ανεργία 27%). Ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε το χρέος κατά 1 δισ. ευρώ, ελάττωσε την τιμή του ρεύματος κατά 12% μεσοσταθμικά, δημιούργησε κερδοφορία όλες τις χρονιές, πλην του 2018-19 που οι μικρές ζημιές προήλθαν από την έκρηξη των τιμών CO2 (ενώ υπήρξε κεντρική επιλογή να μη μετακυλήσει το κόστος στους πολίτες).
• Διατήρηση των υδροηλεκτρικών στον έλεγχο του δημοσίου.
• Μείωση ενεργειακής φτώχειας. Σύμφωνα με τη Eurostat, το 2014 το 33% του πληθυσμού στη χώρα δεν μπορούσε να θερμάνει επαρκώς την οικία του. Με την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ το ποσοστό αυτό το 2018 έπεσε στο 22,7% και το 2019 στο 17,9%.
• Επενδύσεις σε ΑΠΕ, στήριξη εναλλακτικών μορφών ενέργειας.
Τέλος, παρά τις πιέσεις καταφέραμε να μην υλοποιηθεί το σχέδιο ιδιωτικοποίησης, για το οποίο πίεζαν οι θεσμοί και η τρόικα εσωτερικού.
Ποιος είναι ο απολογισμός της σημερινής κυβέρνησης; Η ΝΔ, συνεχίζοντας το καταστροφικό έργο της περιόδου 2012-14, αποψιλώνει τη ΔΕΗ από περιουσιακά της στοιχεία, ενώ δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Αναλυτικά μέχρι τώρα έχουμε:
• Αυξήσεις 15-20% στα τιμολόγια από τον Σεπτέμβριο του 2019, τα οποία κόστισαν 500 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές και εξανέμισαν τη μείωση ΦΠΑ που είχε νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
• Αισχροκέρδεια με τιμές τετραπλάσιες από τη χονδρική, χωρίς καμία ελάφρυνση για τους καταναλωτές.
• Χρυσές αμοιβές για τα δεκάδες golden boys της ΔΕΗ με απολαβές που φτάνουν έως και τις 300.000 ευρώ ετησίως.
• Εξαπλασιασμός διευθυντών στο οργανόγραμμα.
• Χρεοκοπία του λογαριασμού ΕΛΑΠΕ, με αποτέλεσμα να κοπούν πόροι από το Πράσινο Ταμείο οι οποίοι προορίζονταν για δράσεις στις λιγνιτικές περιοχές
Τέλος, βίαιη απολιγνιτοποίηση χωρίς καμία πρόνοια για τους πολίτες της δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, το περιβάλλον, την οικονομία, την ενεργειακή ασφάλεια και αυτονομία της χώρας.
Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα, που δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από λογιστικά τερτίπια, οικονομικά ψιμύθια και επικοινωνιακή στρέβλωση. Το αποτέλεσμα είναι ότι οδεύουμε ξανά σε ενεργειακή φτώχεια, απεμπολούμε τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και ναρκοθετούμε το μέλλον της χώρας.
Είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση σύντομα θα επιχειρήσει να δραπετεύσει, συναισθανόμενη τα αδιέξοδα που έχει προκαλέσει.
Βεβαιότατα η αποχώρησή της θα γίνει με κρότο, ακριβώς γιατί τα φιλικά της ΜΜΕ έχουν δημιουργήσει ένα επίπλαστο σκηνικό υψηλής δημοφιλίας που θα καταρρεύσει με την προσφυγή στις κάλπες.
Ελπίζουμε μόνο η κυβέρνηση να μην έχει προκαλέσει ανεπίστρεπτο κακό στην προοπτική της χώρας.
Γι’ αυτό τον λόγο, καλούμε όλους τους πολίτες να αντισταθούν στην εκποίηση της ΔΕΗ, να αντισταθούν στην επίθεση που γίνεται στο παρόν και το μέλλον της χώρας.
Αξίζουμε μια καλύτερη τύχη, με προοπτικές για όλες και όλους, δημόσια αναπτυξιακά εργαλεία, αξιοπρεπείς και καλοπληρωμένες δουλειές.
Τώρα είναι η ώρα να μπει ένα τέλος στην ασυδοσία της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης. Αύριο θα είναι αργά.

Προηγούμενο άρθρο Wifi4EU στο Δήμο Σερβίων
Επόμενο άρθρο Πρόσκληση σε Κατεπείγουσα Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας για την απολιγνιτοποίηση