Ειδήσεις

Καλλιόπη Βέττα: «Το Υπουργείο Πολιτισμού δρα με προχειρότητα στο εξωτερικό και με αναλγησία στο εσωτερικό»


Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα ήταν η εισηγήτρια, από την Κ.Ο. της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με θέμα: «Κύρωση της Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Πολωνίας στους τομείς πολιτισμού, εκπαίδευσης, επιστημών, αθλητισμού, νεολαίας και μέσων ενημέρωσης».

Η κ. Βέττα, τόσο στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, όσο και στην Ολομέλεια, έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα που αφορούν πτυχές του νομοσχεδίου αναφορικά με την σκοπιμότητα, τη πρόβλεψη χρηματοδότησης των δράσεων και το περιεχόμενο της συμφωνίας, ενώ έκανε ειδική αναφορά στις ισχνές παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την στήριξη του Πολιτισμού και των ανθρώπων του.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο χρονικό της κατάθεσης της σύμβασης, ενώ αποδόμησε με συστηματικό τρόπο την άποψη της Υπουργού για την αναγκαιότητα αναθεώρησης και κατάργησης των προηγούμενων συμβάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Έπειτα, διερωτήθηκε για το ύψος των προβλεπόμενων δαπανών, κάνοντας αναφορά στο υπερβολικό ποσό των 1,5 εκ. ευρώ ανά τριετία που προβλεπόταν για την ίδια σύμβαση το 2014, πάλι με κυβέρνηση ΝΔ και Γ.Γ. την σημερινή Υπουργό.

Στη συνέχεια έκανε ειδική μνεία στο περιεχόμενο της συμφωνίας ενώ, στο ίδιο πλαίσιο, επεσήμανε την αδράνεια και τις καταστρεπτικές πολιτικές της κυβέρνησης στους τομείς της Παιδείας και του Αθλητισμού.

Τέλος, έκανε ειδική αναφορά στον Πολιτισμό, όπου επεσήμανε την εξωθεσμική επίσκεψη της Υπουργού στο ΣτΕ λίγο πριν την εκδίκαση της συζήτησης για τις αρχαιότητες στο σταθμό Βενιζέλου, το τσιμέντωμα της Ακρόπολης, τη νομοθέτηση της δυνατότητας εκπατρισμού των κινητών μνημείων της χώρας για μισό αιώνα, τον απευθείας διορισμό του –προφυλακισμένου, πλέον- πρώην Διευθυντή στο Εθνικό Θέατρο, ενώ ειδική μνεία έκανε στην έλλειψη στήριξης για τον σύγχρονο Πολιτισμό, τους καλλιτέχνες και τους εργαζομένους στον χώρο.

Παρατίθενται τα link των ομιλιών, σε Επιτροπή και Ολομέλεια, αντίστοιχα:

https://www.youtube.com/watch?v=jFY6DZBXb0s

https://www.youtube.com/watch?v=ofub0XtQbJc

Προηγούμενο άρθρο Εορτασμός του Αγίου Αρτεμίου και της «Ημέρας της Αστυνομίας»
Επόμενο άρθρο Πρόγραμμα εορτασμού Ημέρας των Ηνωμένων Εθνών στην Κοζάνη