Ειδήσεις

Καλλιόπη Βέττα: Η υγεία των πολιτών της Π.Ε. Κοζάνης βρίσκεται σε κίνδυνο


Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα συναντήθηκε με την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Δυτικής Μακεδονίας (Ε.Ι.Ν.ΔΥ.Μ.) και τον Σύλλογο Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης και Κέντρων Υγείας ενώ κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα: «Η υποστελέχωση των νοσοκομείων της Π.Ε. Κοζάνης δημιουργεί κινδύνους για την υγεία των πολιτών, ιδίως των παιδιών, και την ασφάλεια των εργαζομένων»

Ειδικότερα, συναντήθηκε με τους κκ. Τριαντάφυλλο Τριανταφυλλίδη και Κωνσταντίνο Στόκκο, Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα, αντίστοιχα, της Ε.Ι.Ν.ΔΥ.Μ. και, από πλευράς του Συλλόγου Εργαζομένων, με τον κ. Δημήτρη Κουκουβίκη, Πρόεδρο και τον κ. Στέφανο Καραλιμάνη, Μέλος και Πρόεδρο του Νοσηλευτικού Προσωπικού Δυτικής Μακεδονίας.

Στις δύο συναντήσεις, συζητήθηκαν τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν τα δύο Νοσοκομεία της περιοχής, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση, λόγω και του εξόχως ευαίσθητου θέματος, στις σοβαρότατες ελλείψεις της Παιδιατρικής Κλινικής του Μαμάτσειου.

Αναφέρθηκε, ότι από τις 88 θέσεις που προβλέπονται στο οργανόγραμμα του Μαμάτσειου έχουν καλυφθεί μόνο 42 ενώ στο Μποδοσάκειο, από τις 62 οργανικές, κατειλημμένες είναι μόνο οι 45. Παράλληλα επισημάνθηκε ότι στις προκηρύξεις που δημοσιεύονται δεν υπάρχει πρόνοια να καλυφθούν τα μεγάλα κενά ενώ, ακόμα και όσες θέσεις προκηρύσσονται, καθίστανται άγονες καθώς υπάρχει γενική απροθυμία του κλάδου να εργαστεί σε απάνθρωπες, εξοντωτικές και αντιεπιστημονικές συνθήκες.

Ειδικότερα, για να καλυφθούν τα κενά στις Κλινικές, γίνονται συνεχώς μετακλήσεις ιδιωτών, ακόμα και συνταξιούχων, ενώ συμμετέχουν τακτικά σε εφημερίες ιατροί από κέντρα υγείας, γεγονός που αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο τις πρωτοβάθμιες δομές.

Ως εκ τούτου, η υποστελέχωση εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την υγεία των πολιτών, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα – άλλα όχι μοναδικό- την Παιδιατρική κλινική του Μαμάτσειου, όπου, αυτή την στιγμή υπηρετεί ένας μόνιμος ιατρός και μια επικουρική, της οποίας η σύμβαση λήγει στο τέλος του έτους, ενώ υπάρχουν 4 κενές οργανικές θέσεις.

Τέλος, στις συζητήσεις επισημάνθηκε ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε από τις απομακρύνσεις 45 εργαζομένων τον Σεπτέμβριο του 2021, τέθηκαν πάγια μισθολογικά και θεσμικά αιτήματα, ενώ έγινε ειδική αναφορά στις ελλείψεις σε ιατρικά μηχανήματα καθώς και στη ανυπαρξία ειδικών χειριστών για την πλήρη αξιοποίηση των  υφιστάμενων.

Η Βουλευτής ανέφερε ότι έχει αποδειχτεί πως ο τομέας της Υγείας στην Π.Ε. Κοζάνης, αρχής γενομένης από την πανδημία έως και σήμερα, αποτελεί μια υπόθεση ήσσονος προτεραιότητας για την κυβέρνηση, καθώς οι προχειρότητες, η αδιαφορία και η ολιγωρία συνιστούν ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο.

Επεσήμανε ότι, στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης, της δημογραφικής στασιμότητας και των αυστηρών μηχανισμών υγειονομικής επιτήρησης θα έπρεπε να υπάρχει ειδική μέριμνα για τις δομές της Π.Ε. Κοζάνης, τουναντίον, όμως, παρατηρείται υποστελέχωση και αδιαφορία για την υγεία των πολιτών, που καλύπτεται μόνο από την υπεράνθρωπη διάθεση για προσφορά της μεγάλης πλειοψηφίας των ιατρών και εργαζομένων των δομών.

Τέλος, κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση για το θέμα προς τον Υπουργό Υγείας, ζητώντας άμεση κάλυψη των κενών και πλήρη στελέχωση των οργανογραμμάτων στα νοσοκομεία της Π.Ε. Κοζάνης.

Στην ερώτηση, τίθενται τα εξής ζητήματα:

 

1.     Πότε και με ποιο τρόπο θα καλύψετε τα οργανικά κενά των Νοσοκομείων της Π.Ε. Κοζάνης;

2.    Ειδικότερα, πως θα προασπίσετε την λειτουργία της παιδιατρικής κλινικής του Γ.Ν. Κοζάνης «Μαμάτσειο»; Ποιες ενέργειες έχει κάνει η αρμόδια ΥΠΕ για την στελέχωση της κλινικής;

3.     Τι ενέργειες προτίθεστε να κάνετε για την αποκατάσταση των μισθολογικών απολαβών των ιατρών, ώστε να αρθεί η αδικία από τις αντισυνταγματικές μειώσεις του 2012;

4.     Με ποιο τρόπο θα ενισχύσετε τα νοσοκομεία της Π.Ε. Κοζάνης που παρουσιάζουν ελλείψεις σε βασικές υποδομές και μηχανήματα;

Προηγούμενο άρθρο Δήμος Κοζάνης: Τα αποτελέσματα των rapid tests στην κεντρική πλατεία
Επόμενο άρθρο Ξεκινά η μελέτη για την Σύνταξη Γενικού Σχεδίου Ύδρευσης της Δ.Ε.Υ.Α.Κ.