Ειδήσεις

Η ομιλία του Βουλευτή Στάθη Κωνσταντινίδη στο σ/ν για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού


Με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που ψηφίσαμε εχθές, αυξήσαμε τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του έτους 2022, ως αποτέλεσμα των επιδόσεων της κυβερνητικής πολιτικής, γεγονός που, παρά τις αρνητικές διεθνείς συγκυρίες, επιτρέπει την πλήρη εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος και τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τη στήριξη της κοινωνίας.

Το νομοσχέδιο περιέχει και άλλες σημαντικές ρυθμίσεις, με τις οποίες αναβαθμίζεται το πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών του Δημοσίου, δημιουργείται Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, και ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για την υποστήριξή της. Πρακτικά αυτό αναφέρεται στην πιστοληπτική αξιολόγηση φυσικών και νομικών προσώπων, που θα μπορούν να κάνουν χρήση της ενώπιον πιστωτικών φορέων του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα αποτελεί μία έγκυρη και πιστοποιημένη απόδειξη για την οικονομική τους φερεγγυότητα, αξιοπιστία, και συμπεριφορά απέναντι στο Ελληνικό Δημόσιο.

Το πληροφοριακό αυτό σύστημα,  που θα τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδας, στοχεύει στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, παράλληλα με τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αφού πλέον θα παρέχεται ασφαλής εικόνα για την ικανότητα των δυνητικών δανειοληπτών.

Κανένας, βεβαίως, δε θέλει να ξαναγυρίσει σε εποχές κόκκινων δανείων,  ούτε να ξαναδούμε εξεζητημένες δανειακές χορηγήσεις σε ανθρώπους που την ίδια στιγμή μπορεί να έχουν υπερβολικές ανεξόφλητες οφειλές προς το κράτος.

Το τέταρτο πολύ σημαντικό για όλη την κοινωνία κεφάλαιο, ιδίως λόγω των ακραίων συγκυριών που διανύουμε, αναφέρεται στην αύξηση των πιστώσεων του κρατικού προϋπολογισμού του τρέχοντος οικονομικού έτους κατά 2.900.000.000 ευρώ. Αύξηση βέβαια που αποτελεί προϊόν όχι νέα φορολογίας, αλλά της αύξησης των αποδόσεων της ελληνικής οικονομίας, της καλής δηλαδή εκτέλεσης και απόδοσης του προϋπολογισμού.

Ενός προϋπολογισμού τον οποίο η Αντιπολίτευση σύσσωμη κατακεραύνωνε κατά την ψήφισή του αλλά και κάθε φορά που αναφέρονται στην πορεία της οικονομίας οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, παρά μάλιστα τις αντίθετες αξιολογήσεις παγκοσμίως.

Αυτό βέβαια είναι μία αντίφαση. Μια άλλη αντίφαση στην οποία έχει περιέλθει κυρίως η Αξιωματική Αντιπολίτευση, μετά τις τελευταίες εξαγγελίες του αρχηγού της κ. Τσίπρα από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως της Θεσσαλονίκης, αφορά στο γεγονός ότι πλέον θα πρέπει να διαλέξει: -είτε να επιμείνει στο ψεύδος περί της καθημαγμένης ελληνικής οικονομίας, οπότε όλες οι πρόσφατες υποσχέσεις που έδωσε ο κ. Τσίπρας είναι φρούδες, που έτσι κι αλλιώς είναι αφού τα 23 δισεκατομμύρια τα οποία εξήγγειλε ξεπερνούν κάθε δημοσιονομική αντοχή,

-είτε θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι η ελληνική οικονομία είναι ισχυρή και ανθεκτική απέναντι σε πρωτοφανείς εξωγενείς παράγοντες, γεγονός που μας δίνει τη δυνατότητα να προβαίνουμε σε επιπλέον παροχές και στήριξη προς την ελληνική κοινωνία.

Στήριξη αληθινή και όχι κάλπικη, που γίνεται πράξη μόλις λίγες ημέρες μετά τις σχετικές δεσμεύσεις του κυρίου Πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ.

Η αύξηση λοιπόν των πιστώσεων του προϋπολογισμού κατά 2 δισεκατομμύρια 900 εκατομμύρια ευρώ, επιτρέπει:

  • την διεύρυνση απαλλαγών από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το έτος 2022 και την οριστική κατάργησή της για το 2023 και μετά, για όλα τα εισοδήματα,
  • την επέκταση για φέτος της εξαίρεσης από την καταβολή τέλους επιτηδεύματος για αγρότες κανονικού καθεστώτος, •την εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με την ελάχιστη προϋπόθεση της αύξησης των θέσεων πλήρους απασχόλησης κατά τρεις μήνες μέσα σε ένα έτος, προϋπόθεση την οποία κατά τα φαινόμενα θα εκπληρώσουν πάρα πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεδομένου ότι έχουμε συνεχιζόμενη αύξηση των θέσεων απασχόλησης, μείωση της ανεργίας.
  • την αύξηση του ετήσιου φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος από τα 1.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ και στα 2.000 ευρώ σε περίπτωση συγκατοίκησης φοιτητών,
  • την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης με 20 λεπτά το λίτρο, ενίσχυση που θα συμπληρωθεί το επόμενο διάστημα με τη γενναία αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, την οποία οφείλουμε όλοι να αναγνωρίσουμε ως πολύ σημαντική και να επιδοκιμάσουμε όπως και τη διεύρυνση των σχετικών κριτηρίων, γεγονός που θα επιτρέψει να συμπεριληφθούν στη σχετική ενίσχυση πολλοί περισσότεροι δικαιούχοι.

Στο σημείο αυτό θα επιμείνω στην επανεξέταση του πλαισίου των ενισχύσεων για το επίδομα θέρμανσης, ιδίως κύριε Υπουργέ, κύριε Υφυπουργέ, σε περιοχές, όπως ο νομός Κοζάνης, ιδιαίτερα ορεινές, που όχι μόνο αντιμετωπίζουν βαρύτερο, αλλά και πολύ μακρύτερο χειμώνα. Σημειώνω ότι πριν από λίγες ημέρες στη Βλάστη, κύριε Υφυπουργέ, είχε μηδέν βαθμούς κελσίου, ενώ κλείνουμε τις τηλεθερμάνσεις μας στα μέσα Μαΐου.

Θα πρέπει, επιπλέον, να δούμε και τον πληθυσμιακό περιορισμό που προβλέπεται για όσους καίνε καυσόξυλα ή πέλετ. Ενδεικτικά αναφέρω τους κατοίκους περιοχών όπως η Σιάτιστα, οι οποίοι χάνουν αυτή την σημαντική στήριξη, κάτι εξαιρετικά επαχθές στις τρέχουσες συνθήκες. Συνεπώς ειδικά για φέτος να μην υπάρξει αυτός ο πληθυσμιακός περιορισμός.

Στο πέμπτο μέρος του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται ειδικότερες ρυθμίσεις, που επιλαμβάνονται σημαντικών ζητημάτων για την κρατική αρωγή, τη στήριξη του πρωτογενή τομέα και άλλα θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος.

Το επόμενο διάστημα θα εφαρμοστούν μία προς μία και οι υπόλοιπες δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από τη ΔΕΘ, επιβεβαιώνοντας τη σχέση εμπιστοσύνης που δένει τη σημερινή κυβέρνηση με την ελληνική κοινωνία.

Σχέση εμπιστοσύνης που θα επικυρωθεί με την ανανέωση της εντολής των συμπολιτών μας στη Νέα Δημοκρατία, που αποτελεί τη μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στον τόπο.

Ευχαριστώ πολύ.

 

Στάθης Κωνσταντινίδης

Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας  Π.Ε. Κοζάνης

Προηγούμενο άρθρο Δήμος Κοζάνης: Τρισδιάστατες διαβάσεις, γκράφιτι και μπάρες στάθμευσης ποδηλάτων
Επόμενο άρθρο Δωρεάν Rapid tests στον Δήμο Βελβεντού