Ειδήσεις

Καλλιόπη Βέττα: Οι μηλοπαραγωγοί της Εορδαίας χρειάζονται άμεσες λύσεις


Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα συμμετείχε στην χθεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τον αρμόδιο Υπουργό, έτερους Βουλευτές της Π.Ε. Κοζάνης, τον Δήμαρχο Εορδαίας κ. Παναγιώτη Πλακεντά, τον Πρόεδρο Μηλοχωρίου κ. Ανδρέα Τριανταφυλλίδη, το Μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Βερμίου κ. Κυριάκο Λωτίδη και τον αγρότη Στέφανο Χαιτίδη.

Στη συνάντηση, τέθηκε από τους εκπροσώπους των αγροτών, τόσο προφορικά, όσο και με υπομνήματα, το πρόβλημα με την χαμηλότατη προσφερόμενη τιμή αγοράς για τα μήλα της περιοχής, καθώς ανακύπτει το επιχείρημα για το υψηλό ενεργειακό κόστος αποθήκευσης, όπως και το κλείσιμο αγορών του εξωτερικού που, αμφότερα, δημιουργούν τον κίνδυνο να μείνουν αδιάθετα τα προϊόντα τους.

Αναφέρθηκε επίσης, ότι πολλοί αγρότες δίνουν τα μήλα με ανοικτή τιμή αγοράς, την ώρα που τρέχουν οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές, το κόστος ρεύματος, τα γεωργικά φάρμακα και λιπάσματα, τις ασφαλιστικές εισφορές και τα εργατικά.

Από την συζήτηση, προέκυψαν διάφορες προτάσεις που θα σχηματοποιηθούν από τους υπηρεσιακούς παράγοντες το επόμενο διάστημα.

Η κ. Βέττα δήλωσε: « Η συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήταν αναγκαία καθώς οι αγρότες της περιοχής έθεσαν με επάρκεια το ζήτημα επιβίωσης που έχει προκύψει στην Εορδαία και το Βέρμιο με τις χαμηλότατες τιμές αγοράς που προσφέρουν οι χονδρέμποροι, από 0.08 – 0.20 ευρώ το κιλό, την ώρα που το κόστος ανέρχεται στα 0,35 ευρώ το κιλό, όπως και με το κλείσιμο της αγοράς της Αιγύπτου.

Ο Υπουργός αναφορικά με την χρηματοδότηση, υποσχέθηκε ότι θα θίξει το ζήτημα στην μεθεπόμενη σύνοδο κορυφής των Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε., ενώ δεν απάντησε στο ερώτημα μου για το ποιες ενέργειες έχει κάνει ο ίδιος για το κλείσιμο της αγοράς της Αιγύπτου, το οποίο είναι γνωστό από τον Μάρτιο, όπως έχει αρνηθεί εξάλλου να απαντήσει στην κοινοβουλευτική ερώτηση που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. για αυτό το θέμα από τις 5 Σεπτεμβρίου.

Δυστυχώς, ωστόσο, με μία αχαρακτήριστη επίδειξη θεσμικής απρέπειας και αλαζονείας, στην απλή επισήμανση μου ότι πρέπει να επισπευστούν οι διαδικασίες ώστε να μην υπάρξουν οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν με τις αποζημιώσεις για το προανθικό στάδιο στα κεράσια, έριξε την ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. (!) κι αποχώρησε από την συζήτηση προφανώς επειδή δεν είχε να προτείνει κάποια λύση, αποφεύγοντας ακόμη και τον απλό χαιρετισμό προς τους παριστάμενους που έκαναν εκατοντάδες χιλιόμετρα για την συνάντηση.

Τον παραδίδουμε στην κρίση των συνομιλητών του.

Οι αγρότες της περιοχής, να είναι βέβαιοι, ότι θα επανέλθουμε για το θέμα των ενισχύσεων, καθώς το δίκαιο αίτημά τους πρέπει να ικανοποιηθεί τάχιστα και καθολικά»

Με εκτίμηση,
Γραφείο Βουλευτή

Καλλιόπη Βέττα
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ΠΕ Κοζάνης

Ημερομηνία Σήμερα 14:09
Προηγούμενο άρθρο Δήμος Κοζάνης: Ξεκινά η ενεργειακή αναβάθμιση στο Δημοτικό Σχολείο Νέας Χαραυγής
Επόμενο άρθρο Δήμος Κοζάνης: Τα αποτελέσματα των rapid tests στην κεντρική πλατεία