Ειδήσεις

Το δρόμο της ολοκλήρωσης έχει πάρει ο αναδασμός του αγροκτήματος Σισανίου του Δήμου Βοΐου


Σε φάση ολοκλήρωσης έπειτα από πολλά χρόνια ο αναδασμός των 2.000 στρεμμάτων του αγροκτήματος Σισανίου, του Δήμου Βοΐου.

Την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη, της Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Κοζάνης Κατερίνας Δαδαμόγια, κλιμακίου της Διεύθυνσης Εγγείων Βελτιώσεων και υπηρεσιακών παραγόντων των Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε Κοζάνης, πραγματοποιήθηκε στην Τοπική Κοινότητα Σισανίου, η ανάρτηση του νέου κτηματικού καθεστώτος από την Επιτροπή Αναδασμού καθώς και η υπόδειξη στους δικαιούχους των νέων κτηματικών ιδιοκτησιών.

Το αγρόκτημα της Τοπικής Κοινότητας Σισανίου είναι συνολικής έκτασης 2.000 στρεμμάτων. Πριν τον αναδασμό περιελάβανε 749 αγροτεμάχια τα οποία αντιστοιχούν  σε 387 ιδιοκτήτες. Η μέση ιδιοκτησία είναι περίπου 10 στρέμματα.

Στόχος του έργου είναι η δημιουργία ιδιοκτησιών γης που θα αποτελέσουν βιώσιμες γεωργικές επιχειρήσεις.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, υπενθύμισε στους κατοίκους του Σισανίου πως «Ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο που καθυστέρησε αδικαιολόγητα 20 χρόνια, με μεθοδικούς χειρισμούς από την Περιφερειακή Αρχή, χωρίς να ταλαιπωρηθούν οι αγρότες της περιοχής περαιτέρω και συγχρόνως σε σύντομο χρονικό διάστημα, οριστικά υλοποιείται».

Πλέον οι αγρότες, αντί των διάσπαρτων αγροτεμαχίων, έχουν ενιαία, μεγαλύτερα και πιο εύκολα προσβάσιμα στο σύνολό τους αγροτεμάχια, τα οποία μπορούν πιο εύκολα να καλλιεργήσουν και με χαμηλότερο κόστος.

Χωράφια που αναγκάζονταν να καλλιεργούν σε μικρά στρέμματα οι φασολοπαραγωγοί, θα είναι πάνω από 5 και 10 στρέμματα. Δεν θα υπάρχουν οι μικροιδιοκτησίες.

Συγχρόνως βελτιώνουμε τη λειτουργία του φράγματος και συμπληρώνουμε τα έργα με το υδροηλεκτρικό που τόσα χρόνια έχει κολλήσει».

Στόχος της Περιφερειακής Αρχής είναι η βέλτιστη αξιοποίηση της αγροτικής γης, η δημιουργία ανταγωνιστικής γεωργίας στην περιοχή, η βελτίωση της ποιότητας της αγροτικής ζωής μέσω των έργων στην αγροτική παραγωγή, η απασχόληση και η αύξηση του γεωργικού εισοδήματος των οικογενειών.

Προηγούμενο άρθρο Εργασίες φυτοπροστασίας σε δένδρα στην πόλη της Κοζάνης
Επόμενο άρθρο Σειρά εκπαιδευτικών δράσεων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης