Ειδήσεις

Γ. Αμανατίδης: Θέματα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς όφελος του Ν. Κοζάνης


Σε συνέχεια προηγούμενων επαφών, ο Βουλευτής Ν. Κοζάνης κ Γιώργος Αμανατίδης συναντήθηκε προ ημερών με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ Κώστα Σκρέκα και συζήτησαν θέματα που ωρίμασαν στο μεσοδιάστημα.

Ειδικότερα:

  1. Προτεραιότητα υλοποίησης επενδύσεων ΑΠΕ, προς όφελος των πολιτών της περιοχής, με έμφαση στους Νομούς Κοζάνης και Φλώρινας.

Ο Βουλευτής ζήτησε, μεταφέροντας και τα αιτήματα των πολιτών, να εξασφαλιστείότι οι κάτοικοι της περιοχής που επενδύουν στις ΑΠΕ θα έχουν ηλεκτρικό χώρο.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε την αύξηση της προγραματισθείσας διαθέσιμης ισχύος ηλεκτρικού χώρου (στις κατηγορίες Γ2 και Γ4 της Υπουργικής Απόφασης) καθώς και την αναγκαία παράταση της προθεσμίας υπογραφής σύμβασης με τον ΔΑΠΕΕΠ των εξαιρούμενων σταθμών.

Με τον τρόπο αυτό θα λάβουν υπεραξία και οι προηγούμενες ρυθμίσεις που αφορούν τις περιοχές σε απολιγνιτοποίηση.

Επί του θέματος ο κ. Υπουργός εκφράστηκε θετικά προς όφελος των πολιτών –επενδυτών της περιοχής.

  1. Κατανομή – αξιοποίηση, με τρόπο αντίστοιχο του Τέλους ΑΠΕ,ποσών που καταβάλουν πιθανά οι επενδυτές προς τους Δήμους για χρήση δημοτικών εκτάσεων.

Επί του θέματος θα ακολουθήσει νέα συνάντηση με το Υπουργείο Εσωτερικών λόγω αρμοδιότητας.

  1. Αλίευση στις τεχνητές λίμνες από κατοίκους των παραλίμνιων κοινοτήτωντων οποίων απαλλοτριώθηκανεκτάσεις για τη δημιουργία τους.

Επί του θέματος ο κ. Υπουργός εκφράστηκε θετικά για την αξιοποίηση της κατατεθείσας από τον Βουλευτή νομοθετικής ρύθμισης.

  1. Ειδικές ρυθμίσεις που αφορούν στους κατοίκους της Ακρινής για αξιοποίηση των ΑΠΕ
  2. Κατάτμηση γηπέδων (χωραφιών) για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών κάτω των 500 KWμε στόχο την εξοικονόμηση γεωργικής γης.

Επί του θέματος συμφώνησε ο κ. Υπουργός.

  1. Απαγόρευση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών εντός της περιμέτρου αρδευτικών έργων, παρά μόνον από τον ΤΟΕΒ για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη λειτουργία τους.

Επί του θέματος ο κ. Υπουργός εκφράστηκε θετικά.

  1. Νομοθετικές ρυθμίσεις για τους δασικούς υπαλλήλους και τα εργατικά ατυχήματα στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ

Επί του θέματος ο Βουλευτής κατέθεσε τις αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις που ετοίμασε προ δύο ετών και αξιολογούνται ως ενδιαφέρουσες.

  1. Τηλεθερμάνσεις Κοζάνης και Πτολεμαΐδας

Το θέμα τέθηκε σε συνέχεια Αναφοράς του Βουλευτή προς τον Υπουργό κ. Σκρέκαμε χρήση της προβλεπόμενης Κοινοβουλευτικής διαδικασίας, υποβολής συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης καθώς και της πρόσφατης συνάντησής του με τον Πρόεδρο της ΔΕΗ.

Ο κ. Υπουργός διαβεβαίωσε ότι:

  • οι πολίτες που χρησιμοποιούν τις τηλεθερμάνσεις Κοζάνης και Πτολεμαΐδας δεν θα στερηθούν, τον χειμώνα και όταν απαιτείται, το δημόσιο αγαθό της θέρμανσης με αξιοποίηση των Μονάδων 3, 4 και 5 του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου και των ηλεκτρολεβήτων αντίστοιχα.
  • θα καταβληθούν τα αναγκαία ποσά στη ΔΕΤΗΠ για την κάλυψη των επιπλέον δαπανών λειτουργίας των ηλεκτρολεβήτων, σύμφωνα με την εγκριθείσα νομοθετική ρύθμιση που αφορά στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης

«Για την υλοποίηση των ανωτέρω θα ακολουθήσουν οι αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες».

Αθήνα,10/11/2022

Από το Γραφείο του

Βουλευτή Ν. Κοζάνης – ΝΔ

Γιώργου Αμανατίδη

Προηγούμενο άρθρο Ολοκληρώνονται τα έργα κατασκευής και συντήρησης γηπέδων στο Δήμο Βοΐου
Επόμενο άρθρο Ισχυρές προοπτικές συνεργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με οκτώ κορυφαία αμερικανικά Πανεπιστήμια