Ειδήσεις

Συμπόσιο: H πράξη της περφόρμανς – διαδικασία και κριτική παιδαγωγική


Το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σας προσκαλεί στην στρογγυλή τράπεζα που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Συμποσίου «H πράξη της περφόρμανς: διαδικασία και κριτική παιδαγωγική». Η στρογγυλή τράπεζα με τίτλο «Φεμινιστικές πρακτικές στην ελληνική performance art: Κοινωνική αναπαραγωγή, εργασία και συναίσθημα» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Νοεμβρίου, στις 15.00 στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, 3ο χλμ. Φλώρινας-Νίκης, στην αίθουσα «Μεγαλέξαντρος». Τη διευθύνει η Αλεξάνδρα Αντωνιάδου, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα με υποτροφία του ΙΚΥ. Στη στρογγυλή τράπεζα συμμετέχουν οι καλλιτέχνιδες – ερευνήτριες Εύα Γιαννακοπούλου, Φωτεινή Καλλέ και Άννα Τζάκου.

Η στρογγυλή τράπεζα έχει στόχο να συμβάλει σε μια συζήτηση γύρω από ζητήματα που αφορούν την performance art και τον φεμινισμό. Συγκεκριμένα, θα αναλυθούν επιτελεστικά έργα μέσα από τα οποία θα δοθεί η ευκαιρία να συζητηθούν θεωρητικές προσεγγίσεις που αφορούν την απλήρωτη οικιακή εργασία των γυναικών, την προσδοκία για εργασίες αγάπης και φροντίδας που αναμένεται αυτές να επιτελούν, την έμφυλη καταπίεση και τα ζητήματα θεωρίας της κοινωνικής αναπαραγωγής όπως είναι η σύνδεση μεταξύ του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και των πατριαρχικών κοινωνικών δομών και συστημάτων.

Η στρογγυλή τράπεζα είναι μέρος του Συμποσίου του Performance now v.9  «H πράξη της περφόρμανς: διαδικασία και κριτική παιδαγωγική», το οποίο συμπεριλαμβάνει σεμινάρια – εργαστήρια των καλλιτεχνών Εύας Γιαννακοπούλου, Γεωργία Παΐζη, Πάνου Σκλαβενίτη και Άννας Τζάκου. Στο ένατο  Performance now έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο του 2022, δέκα διαλέξεις καλλιτεχνών και μία στρογγυλή τράπεζα. Έχουμε εξετάσει τη σχέση ανάμεσα στη διαδικασία, την παραγωγή και την παιδαγωγική της περφόρμανς εστιάζοντας στις διαδικασίες παραγωγής των έργων περφόρμανς και στις ερευνητικές μεθοδολογικές δυνατότητες που προκύπτουν από την εξέταση τους.

Το συμπόσιο αποτελεί συνδιοργάνωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας του Δήμου Φλώρινας και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας.

 

 

 

 

Oργάνωση, συντονισμός: Αγγελική Aυγητίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια, ΠΔΜ

Επικοινωνία: 23850-55273, aaugitidoy@uowm.gr

 

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση του Βουλευτή Γιώργου Αμανατίδη με το Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών
Επόμενο άρθρο Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, λόγω διακοπής ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., δεν θα λειτουργεί η τηλεθέρμανση, από τις 12.00 έως τις 18.00