Ειδήσεις

Καλλιόπη Βέττα: Να διασφαλιστεί πλήρως η αδιάλειπτη και επαρκής ενέργεια για την τηλεθέρμανση στην Κοζάνη


Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα : «Μεγάλο πρόβλημα στην λειτουργία της τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη».

Στην ερώτηση, η οποία συνυπογράφεται από τον Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Σωκράτη Φάμελλο, καταγράφεται το πρόβλημα με την ασταθή και ανεπαρκή λειτουργία  της τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη, όπως αναδείχθηκε με την πρόσφατη ανακοίνωση της Δ.Ε.Υ.Α.Κ..

Συγκεκριμένα, όταν το σύστημα τροφοδοτείται μόνο από μία μονάδα του Αγίου Δημητρίου (όπως γίνεται το τελευταίο διάστημα), δεν μπορεί να επιτευχθεί η αναγκαία θερμική ενέργεια των 120 μεγαβατώρων που εξασφαλίζει αδιάλειπτη και επαρκή παροχή θέρμανσης. Αντιθέτως, διοχετεύονται στο σύστημα περίπου 60-70 μεγαβατώρες που δεν αρκούν, ιδιαίτερα εν όψει του χειμώνα.

Η εναλλακτική λύση, της αγοράς πετρελαίου, είναι εξόχως δαπανηρή καθώς, για παράδειγμα, το περυσινό κόστος ανήλθε σχεδόν στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ που επιβάρυνε σημαντικά τον προϋπολογισμό της επιχείρησης και των δημοτών.

Με ευθύνη της ΔΕΗ, του Υπουργείου και των αρμόδιων φορέων, καθώς δεν τηρούνται τα συμφωνηθέντα για συμμετοχή δύο μονάδων στο σύστημα, δυναμιτίζεται η σταθερή λειτουργία της τηλεθέρμανσης σε μια περιοχή όπως η Κοζάνη με δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες και χαμηλές θερμοκρασίες.

Τέλος, όπως ήδη διαπιστώνεται, η θέρμανση είναι εξαιρετικά ισχνή, καθώς μεταφέρεται ανεπαρκής ενέργεια στα σώματα των οικιών, των επιχειρήσεων και των δημόσιων κτιρίων.

Ως εκ τούτου, τίθενται τα ερωτήματα στον αρμόδιο Υπουργό:

 

1.     Με ποιο τρόπο θα λύσει το πρόβλημα της ελλιπούς τροφοδοσίας του συστήματος της τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη;

2.     Θα μεριμνήσει για την άμεση λειτουργία των απαραίτητων μονάδων που τροφοδοτούν την τηλεθέρμανση;

 

Προηγούμενο άρθρο Δήμος Κοζάνης: Συνάντηση με τις διευθύντριες & τις προϊστάμενες των νηπιαγωγείων
Επόμενο άρθρο Δήμος Κοζάνης: Τη Δευτέρα 5 Δεκέμβρη οι λαϊκές αγορές σε Ηπειρώτικα και Σκ΄ρκα