Ειδήσεις

ΤΕΕ: Αναστολή στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των Μηχανικών – Ελεύ-θερων Επαγγελματιών


Αξιότιμε κ. Υπουργέ, Σύμφωνα με τον Ν. 4670/20, γνωστός ως «νόμος Βρούτση», οι εισφορές για τους μη μισθωτούς θα αναπροσαρμοστούν το 2023 σύμφωνα με τον φετινό πληθωρισμό, με συνέπεια – όπως εκτιμάται – να αυξηθούν κατά τουλάχιστον 8,6%, επηρεάζοντας το εισόδημα εκατοντάδων χιλιάδων μελών του ΤΕΕ που δραστηριοποιούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Η αύξηση αυτή θα αποτελέσει νέο πλήγμα για τις εξουθενωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις των μηχανικών, καθώς ο κλάδος ήδη υποφέρει λόγω της 10ετούς οικονομικής κρίσης και της πανδημίας. Η ενεργειακή κρίση με τις αυξήσεις που την ακολούθησαν στα οικοδομικά υλικά, όπως και ο πληθωρισμός, επιβάρυναν την οικονομική κατάσταση των εργοληπτικών επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών.

Το γεγονός ότι το 80%, δηλαδή η συντριπτική πλειονότητα, των ελευθέρων επαγγελματιών (πάνω από ένα εκατομμύριο) έχουν ασφαλιστεί στην πρώτη ασφαλιστική κλάση, είναι απόδειξη της ήδη οικονομικής δυσπραγίας για εγγραφή σε ανώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες, ώστε να τύχουν μεγαλύτερων συνταξιοδοτικών αποδοχών.

Με την παρούσα επιστολή εκφράζουμε την αγωνία των συνεπών, στις πληρωμές τους μέχρι σήμερα μελών μας, ότι δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην προβλεπόμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ενδεχόμενο που θα έχει επίπτωση τόσο στους ίδιους όσο και στα έσοδα του κράτους.

Παρακαλούμε να αναστείλετε την εφαρμογή του Νόμου, να διατηρήσετε τις ασφαλιστικές εισφορές στα ίδια επίπεδα με σήμερα για τουλάχιστον δύο έτη, ώστε να καταφέρουν οι μηχανικοί – ελεύθεροι επαγγελματίες να διατηρήσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα και να παραμείνουν τα λειτουργικά κόστη τους υπό έλεγχο.

Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας.

Για τη Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.

Ο Πρόεδρος

 

 

 

Κιάνας Μεν. Στέργιος

 

Προηγούμενο άρθρο Υπογράφηκε η δωρεάν παραχώρηση χρήσης 20 στρεμμάτων του Δήμου Εορδαίας προς τον Όμιλο Αντισφαίρισης Πτολεμαΐδας
Επόμενο άρθρο Αρρυθμία και διακοπή υδροδότησης την Πέμπτη 8-12, σε Γούλες και Ρύμνιο