Ειδήσεις

Καλλιόπη Βέττα – Ομιλία στην Βουλή: Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. υποστηρίζει ότι η κατοικία είναι δικαίωμα, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που την αντιμετωπίζει ως ένα ακόμη εμπόρευμα


Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε στην Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας για την στέγη.

Η κ. Βέττα επεσήμανε αρχικά ότι η στέγη, όπως και οι οικείες πολιτικές για την ανάσχεση της ακρίβειας και την στήριξη των νέων και των ευάλωτων, συνιστούν ένα πεδίο όπου συγκρούονται δύο αντιλήψεις: η κατοικία ως εμπόρευμα, όπου δεν υπάρχει καμία ρυθμιστική αρχή, κανένας έλεγχος και η κατοικία ως δικαίωμα όπου το κράτος, σεβόμενο την ιδιοκτησία, ασκεί πολιτικές για την προάσπιση της ανάγκης όλων να ζουν σε συνθήκες αξιοπρέπειας.

Στη συνέχεια, αναφερόμενη στο νομοσχέδιο επιχειρηματολόγησε για τους λόγους που η κυβέρνηση προωθεί την πρώτη αντίληψη. Ειδικότερα, τα προγράμματα ενίσχυσης των νεών και των ευάλωτων υπόκεινται σε αυστηρούς περιορισμούς, μεγάλες οικονομικές αξιώσεις με προκαταβολές και υψηλές δόσεις, αφορούν ελάχιστο τμήμα των δυνητικά δικαιούχων (κάτω του 1%) ενώ, παράλληλα, δημιουργούν πεδίο κερδοσκοπίας για τις τράπεζες και τους ιδιώτες εργολάβους, χωρίς κανένα αντισταθμιστικό όφελος για το δημόσιο.

Έπειτα, η Βουλευτής, αφού περιέγραψε το υπάρχον σκηνικό με τα 700.000 κόκκινα δάνεια και την εκτόξευση των ενοικίων, αναφέρθηκε εκτενώς στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. για την στέγη που, ενδεικτικά, συμπεριλαμβάνουν:

–     Επιδότηση ενοικίου για 175.000 νοικοκυριά, από 140 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπα νοικοκυριά έως 350 ευρώ τον μήνα για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά

–     Αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων κτιρίων του δημοσίου, των δήμων, της εκκλησίας

–   Αξιοποίηση σπιτιών ιδιωτών που θα τα διαθέσουν στο κράτος με μειωμένες τιμές, ώστε να λάβουν ανταποδοτικά οφέλη

–       Ψηφιακές πλατφόρμες και παρατηρητήρια αποθέματος στέγης

–       Άμεση κατάργηση του πτωχευτικού νόμου

–       Ρύθμιση και έλεγχος των πλατφόρμων που διαχειρίζονται και υπενοικιάζουν ακίνητα.

Κλείνοντας, η κ. Βέττα αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και τις λύσεις που ζητούν από την Πολιτεία: «Ως σήμερα, η λύση που προκρίνει η κυβέρνηση είναι υψηλότατη έμμεση φορολογία, μείωση αναλογικότητας στην άμεση, ισχνά επιδόματα και Pass κάθε είδους: για διακοπές, φαγητό, ψώνια, ενέργεια, στέγη και θέρμανση, ακριβώς για να μην διασαλευτούν οι σχέσεις της με τα μεγάλα συμφέροντα σε μια σειρά από παραγωγικούς τομείς.

Σε λίγο καιρό, με την επερχόμενη πολιτική αλλαγή, οι πολίτες θα αποκτήσουν ξανά την αξιοπρέπειά τους, οι νέες, οι νέοι και οι ευάλωτοι θα αποκτήσουν ευχερή πρόσβαση στο δικαίωμα στην κατοικία, η χώρα θα αποκτήσει προοπτική, χωρίς εκτροπές και φαλκίδευση της Δημοκρατίας.»

 

Προηγούμενο άρθρο Με τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού της Κυβέρνησης Θανάση Κοντογεώργη συναντήθηκε ο Βουλευτής ΠΕ Κοζάνης Στάθης Κωνσταντινίδης
Επόμενο άρθρο Δήμος Κοζάνης: Rapid tests στην κεντρική πλατεία την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου