Ειδήσεις

Καλλιόπη Βέττα: Οι πολίτες της Ακρινής πρέπει να μάθουν πως και πότε θα υλοποιηθεί η απόφαση του Σ.τ.Ε. και η συλλογική τους βούληση


Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα : «Ποιο είναι το σχέδιο σας για την άμεση εφαρμογή του νόμου για την μετεγκατάσταση της Ακρινής;»

Στην ερώτηση, η οποία συνυπογράφεται από τον Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Σωκράτη Φάμελλο, καταγράφεται η στασιμότητα και η έλλειψη ενημέρωσης από τα αρμόδια Υπουργεία για το θέμα.

Συγκεκριμένα, έχουν περάσει δύο μήνες από το δημοψήφισμα των πολιτών της περιοχής, σχετικά με την εφαρμογή του νόμου Ν3937/2011 ή την υιοθέτηση του εναλλακτικού σχεδίου που πρότεινε η κυβέρνηση. Η συντριπτική απόρριψη του κυβερνητικού σχεδίου ως απόρροια, εκτός των άλλων, της πρόχειρης, ασαφούς και μη δεσμευτικής του φύσης, αποτυπώνει την θέληση των κατοίκων για μετεγκατάσταση.

Παράλληλα, ως γνωστόν, το Συμβούλιο της Επικρατείας έπειτα από προσφυγή του Συλλόγου Ανέργων και Περιβάλλοντος Ακρινή για την εφαρμογή του νόμου, ενέκρινε το αίτημα και κάλεσε τις αρμόδιες αρχές να εκδώσουν όλες τις αναγκαίες πράξεις για την κίνηση και την ολοκλήρωση της διαδικασίας απαλλοτρίωσης και μετεγκατάστασης.

Ωστόσο, η κυβέρνηση κωλυσιεργεί για μία ακόμη φορά, ενώ τα στελέχη της αναλώνονται στην μετακύλιση ευθυνών. Τελευταίο παράδειγμα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Παπαθανάσης,  ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα, επικαλέστηκε πλήρη αναρμοδιότητα για τις εξελίξεις και τις πρωτοβουλίες στο θέμα της μετεγκατάστασης, πετώντας το μπαλάκι αλλού.

Οι πολίτες της Ακρινής υφίστανται μια μακρόχρονη και πρωτοφανή υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους ενώ ταυτόχρονα βρίσκονται μετέωροι καθώς διαπιστώνουν την αδιαφορία της κυβέρνησης, αλλά και της ΔΕΗ, η  οποία με τις απανωτές ιδιωτικοποιήσεις επί Ν.Δ., έχει απολέσει τον δημόσιο χαρακτήρα της, άρα και την κοινωνική λογοδοσία.

Ως εκ τούτου, τίθενται τα ερωτήματα στον αρμόδιο Υπουργό:

1)Ποια είναι τα σχέδια του Υπουργείου για τη μετεγκατάσταση της Ακρινής, δεδομένης της βούλησης των πολιτών στο δημοψήφισμα, αλλά και της απόφασης του ΣτΕ;

2) Σε ποια φάση βρίσκονται οι ενέργειες τόσο του Υπουργείου όσο και της ΔΕΗ, για την επίλυση του ζητήματος;

3) Πότε θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση των κατοίκων;

 

Προηγούμενο άρθρο Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος και Δήμου Εορδαίας
Επόμενο άρθρο Η Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, ενημερώνει τους επαγγελματίες χοιροτρόφους