Ειδήσεις

Γιώργος Αμανατίδης: Θα ξεκινήσω με αυτό που εκφράζει το σύνολο των Ελλήνων


Αισθανόμαστε βαθιά θλίψη αλλά και υπερηφάνεια για τους αδικοχαμένους αεροπόρους μας.

Τον Υποσμηναγό Μάριο – Μιχαήλ Τουρούτσικα και τον Σμηναγό Ευστάθιο Τσιτλακίδη.

Αθάνατοι.

Επιτρέψτε μου αρχικά να ευχαριστήσω τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδη για την τιμή που μου κάνει να παρευρίσκεται σε μία σημαντική για ΄μένα εκδήλωση.

Του είπα ότι αισθάνομαι παιδί της Αυτοδιοίκησης και ζήτησα την παρουσία του στην περιοχή που διαχρονικά πρωτοπορεί στους νέους θεσμούς.

Σε μια περιοχή, αποκεντρωμένο κομμάτι της χώρας μας, που κοιτάζει προς το μέλλον και επιθυμεί να το διαβεί αποτελεσματικά και βιώσιμα.

Η ενασχόλησή μου με την ενεργό πολιτική ήρθε να δώσει υπεραξία στη γνώση και στις εμπειρίες που με συνόδευαν από την αποτελεσματική παρουσία μου στα ζητήματα της ανάπτυξης, σε συνεργασία με τους αρμόδιους Φορείς και την Πολιτεία.

Επί της ουσίας είχα ρόλο τεχνοκράτη για τα ζητήματα της ανάπτυξης και πολιτικού για την κατεύθυνση που θα πρέπει να έχουν οι παραγωγικές δυνάμεις ως μία συνισταμένη δύναμη.

Η οραματική ματιά, ο ρεαλισμός και ο επαγγελματισμός του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η κινητήρια δύναμη αλλά και η αφορμή να προβάλλω τον εαυτό μου στο μέλλον με έναν νέο και εξίσου παραγωγικό ρόλο με αυτόν που είχα την ευκαιρία και την τιμή να υπηρετώ στο πλαίσιο της επαγγελματικής μου δραστηριότητας, μαζί με τους αξιόλογους συνεργάτες μου και σε συνεργασία με τους αρμόδιους Φορείς.

Και δικαιώθηκα, γιατί έχω πλέον τη δυνατότητα να προσφέρω με νέο ρόλο ευθύνης, με την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αισθάνομαι παραγωγικό κομμάτι μιας Κυβέρνησης – της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και ενεργό μέλος ενός Κοινοβουλίου που κλήθηκε και έλαβε σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας.

Και όλα αυτά σ’ ένα περιβάλλον συνεχών προκλήσεων τόσο στο εσωτερικό με στόχο την παραγωγή και την πρόοδο όσο και στο εξωτερικό περιβάλλον, που αντιμετωπίστηκαν μεθοδικά, αποφασιστικά και αποτελεσματικά.

Συναντήσαμε απειλές και προκλήσεις που κατέδειξαν την ικανότητα να διεκδικούμε και να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας.

Οι πολίτες αισθάνονται την ασφάλεια στα εξωτερικά μας σύνορα – στα σύνορα της Ευρώπης.

Σημαντικές κρίσεις εθνικού χαρακτήρα αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία, η χώρα ανέκτησε την αξιοπιστία της στο εσωτερικό και στο διεθνές περιβάλλον και έγινε ελκυστικός τόπος για επενδύσεις.

Ξεπέρασε με επιτυχία τις συνέπειες της πανδημίας, ξεδίπλωσε την αναπτυξιακή δυναμική της, πήρε πρωτοβουλίες διεθνούς εμβέλειας, ενίσχυσε την αμυντική της ικανότητα, διεύρυνε τις συμμαχίες της, μεγάλωσε χωρικά, ενσωμάτωσε την ψηφιακή τεχνολογία στις λειτουργίες της και ενίσχυσε την ανταγωνιστικότητά της.

Παρά τις συνεχείς κρίσεις (απειλές κατά της χώρας στα σύνορα, πανδημία, προσφυγικό, πόλεμος στην Ουκρανία κτλ.) δεν αλλάξαμε προσανατολισμό, λόγω του τρόπου λειτουργίας της Κυβέρνησης και υλοποιήσαμε στο έπακρο το συμφωνημένο με τους πολίτες εκλογικό πρόγραμμα που μετεξελίξαμε σε Κυβερνητικό έργο.

Και αυτό έγινε πράξη στην Παιδεία, στην οργάνωση της χώρας, στην αυτοδιοίκηση και στη δημόσια διοίκηση, στην ψηφιακή Διακυβέρνηση, στην υγεία, στην άμυνα, στην ανάπτυξη των υποδομών, στον πολιτισμό, στη στήριξη της υπαίθρου ως πολυλειτουργικού χώρου, στην οικονομία, στο Κράτος Πρόνοιας και εργασίας και με δεκάδες άλλες πρωτοβουλίες.

Η χώρα μας έγινε ιδανικός προορισμός για επενδυτές και επισκέπτες, αξιοποιώντας την υπεραξία του παραγωγικού και φυσικού περιβάλλοντος καθώς και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Με σειρά ενεργειών στηρίζουμε τους ευάλωτους συμπολίτες μας, τα νέα ζευγάρια, τους εργαζόμενους, τους ανθρώπους του μόχθου.

Στηρίξαμε και συνεχίζουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, και κρατήσαμε όρθια την κοινωνία και ζωντανή την οικονομία.

Η Κυβέρνηση παρήγαγε σημαντικότατο έργο στο Κοινοβούλιο και στην εξειδίκευση των πολιτικών της.

Το έργο αυτό υπακούει και εξυπηρετεί έναν κεντρικό στόχο για την Ελλάδα του μέλλοντος που οφείλουμε να οραματιζόμαστε και όλοι να υπηρετούμε.

Να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα, τις δυσλειτουργίες και να προσφέρουμε προοπτικές.

Η χώρα, αγαπητοί φίλοι, αλλάζει και γίνεται αξιόπιστος εταίρος με πρωτοβουλίες εθνικής και διεθνούς εμβέλειας και με στρατιωτική υπεροχή.

Αυτά θα είναι ο οδηγός για τα επόμενα χρόνια, με συνέπεια λόγων και πράξεων.

Στο επόμενο διάστημα οι πολίτες θα κληθούν να συγκρίνουν και να επιλέξουν με βάση την εμπειρία τους.

Να δώσουν απάντηση στο ερώτημα: «Αν όχι εμείς τότε ποιος;» δηλαδή «αν όχι η Νέα Δημοκρατία τότε ποιός»;

Να αξιολογήσουν τις αλλαγές που έγιναν στη χώρα με το βλέμμα στο μέλλον.

Να διαλέξουν αν θέλουν Συνέπεια – Σταθερότητα και Συνέχεια ή κάτι άλλο γεμάτο αρνητικές εκπλήξεις, ασταθές και μη προβλέψιμο.

Να βάλουν στο περιθώριο ενέργειες αμφισβήτησης που γίνονται από την αντιπολίτευση για να εκτονώσουν δικά τους προβλήματα, να δηλώσουν αμήχανα την παρουσία τους, να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες από μία θετική πορεία την οποία αδυνατούν να δεχθούν και να ακολουθήσουν αλλά και για να λάβουν αυτόκλητα το ρόλο της μοναδικής ίσως αντιπολίτευσης.

Οι πολίτες όμως άκουσαν το 2015, δοκίμασαν, έπαθαν και έμαθαν.

Εμείς τους δίνουμε την αξία που έχουν με την αντιστοίχιση λόγων και έργων.

Μόνο έτσι μπορούμε να κάνουμε πιο εκλυστική την πολιτική.

Με τους πολίτες στο προσκήνιο και ισότιμους συνομιλητές.

Τους λέμε την αλήθεια, τους θέτουμε ουσιαστικά διλήμματα που τους αφορούν, προωθούμε τα συμφέροντά τους μακριά από παιχνίδια εντυπώσεων, πλειοδοσίας και παροχολογίας.

Ότι λέμε το κάνουμε και απολογούμαστε γι’ αυτό.

Αποφεύγουμε την τοξικότητα που χρησιμοποιεί η αντιπολίτευση και της επιστρέφεται κάθε φορά που εκπέμπεται και διαχέεται στην κοινωνία.

Γιατί το ακροατήριο άλλαξε

Ψεύτικες προτάσεις και δεσμεύσεις δεν μπορούν να βρουν γόνιμο έδαφος και να αφομοιωθούν από τους πολίτες.

Δίνουμε αξία στην πραγματική – ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση και όχι στην περιπτωσιολογία που ανάγεται σε ζήτημα δήθεν πολιτικής.

Επιδιώκουμενα συζητάμε για τα μελλοντικά και τα μεγάλα, να ενώνουμε δυνάμεις, να θυμόμαστε όσα δίνουν υπεραξία στη χώρα μας, να χτίζουμε μαζί, να διαφωνούμε παραγωγικά και να συνθέτουμε προς όφελος της χώρας και των πολιτών.

Να γίνουμε συνοδοιπόροι στο δρόμο που χαράσσει ο Πρωθυπουργός μας και Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός που στέκεται ισότιμα ανάμεσα στους ηγέτες των μεγαλύτερων Ευρωπαϊκών χωρών, καθιστώντας τη χώρα μας πρωταγωνιστή των διεθνών εξελίξεων.

Αποτελούν ήδη Ευρωπαϊκή πολιτική σημαντικές πρωτοβουλίες του πουαμφισβητήθηκαν στο εσωτερικό της χώρας μας από όσους αδυνατούν να τις αντιληφθούν.

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19, το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και η λειτουργία του Ευρωπαϊκού μηχανισμού ανάκτησης των υπερκερδών από τις εταιρείες ενέργειας δείχνουν την εμβέλεια του Πρωθυπουργού στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Αγαπητοί μου,

οι πολίτες, οι επιχειρήσεις γνωρίζουν ότι πετύχαμε πολλά και προς όφελός τους.

Όμως υπάρχουν και δικαιούνται περισσότερα.

Γνωρίζουν ότι κάναμε πράξη το αυτονόητο.

Μειώσαμε τους φόρους, τις εργοδοτικές εισφορές και τον ΕΝΦΙΑ κατά 35%.

Αυξήσαμε τις συντάξεις και τους μισθούς.

Δεν εκχωρούμε σε κανέναν το δικαίωμα να αισθάνεται τιμητής της κοινωνίας και εκπρόσωπος των συμφερόντων της ή να αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτικός με τα δικά του κριτήρια.Και αυτό το αποδεικνύουμε καθημερινά στην πράξη.

Απομακρύναμε τον εφιάλτη της κρίσης και πήραμε το δρόμο της εθνικής ανάτασης.

Για το 2022 η ανάπτυξη κινήθηκε στο 5,6% και το 2023 προβλέπεται 1,8% δηλαδή διπλάσια και τριπλάσια σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρώπης.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 25% δηλαδή κατά 45 δισ. ευρώ από την τελευταία χρονιά διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% για το 2023.

Οι εξαγωγές αγαθών, υπηρεσιών και άμεσων ξένων επενδύσεων το 2023 θα φτάσουν σε ύψος ρεκόρ.

Η χώρα μας γίνεται πόλος επενδύσεων.

Το ίδιο πρέπει να γίνει και για τον τόπο μας,

Όλοι εμείς που ασχολούμαστε με τα κοινά – με την πολιτική οφείλουμε να αξιολογούμαστε για τη συμβολή μας σ’ αυτό.

Προεκλογικά προέβλεψα και πρότεινα ότι, η απολιγνιτοποίηση και η ανάγκη μετάβασης για την περιοχή θα πρέπει να υποστηριχθεί από διακριτή χρηματοδότηση με την ένταξή της στο νέο ΕΣΠΑ.

Αυτό έγινε πράξη.Στην περιοχή μας αντιστοιχούν σημαντικά κεφάλαια περίπου 1,1 δισ. ευρώ που θα μοχλεύσουν πολύ περισσότερα.

Η ύπαρξη των αναγκαίων πόρων είναι δεδομένη.

Το στοίχημα είναι η ταχεία ανταπόκριση της αυτοδιοίκησης και των Φορέων της.

Κρίσιμος παράγοντας προς τούτοείναι η στελέχωση των Υπηρεσιών του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης που θα αναλάβουν το ρόλο σχεδίασης και υλοποίησης των βασικών έργων υποδομής.

Κι εδώ ο παρευρισκόμενος Υπουργός μας έχει σημαντικό ρόλο που τον αποδεικνύει στην πράξη, εγκρίνοντας όσες θέσεις του ζητούνται.

Με βάση τα παραπάνω λειτούργησα κι εγώ παραγωγικά ως αναπόσπαστο μέλος μίας συνολικής προσπάθειας που έχει στόχους και μέσα για τηνεπιτυχία τους.

Επένδυσα τις δυνάμεις μου, με την καθοριστική βοήθεια των συνεργατών μου, στις παρακάτω τρεις (3) βασικές κατευθύνσεις:

  1. Στην Κοινοβουλευτική δραστηριότητα.
  2. Στην προώθηση θεμάτων της περιοχής μας.
  3. Στην επίλυση θεμάτων και στην αντιμετώπιση δυσκολιών που έχουν οι συμπολίτες μας με το σκεπτικό ότι, αυτό που απασχολεί κάθε συμπολίτη μου είναι το σημαντικότερο θέμα.

Προσπάθησα, εκτιμώ με επιτυχία όπως αποτυπώνεται στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας, να συνδυάσω τα συμφέροντα της χώρας, της περιοχής και των συμπολιτών μου.

Δεν ήμουν απλά παρών. Έδινα λύσεις στα προβλήματα και άνοιγα προοπτικές.

Στόχος μου είναι και το αποδεικνύω καθημερινά μέσα από τη δράση μου, να είμαι χρήσιμος και όχι απλά αρεστός.

Έτσι πορεύτηκα όλα τα χρόνια, αρχικά της επαγγελματικής μου δραστηριότητας και στη συνέχεια της Βουλευτικής μου ευθύνης.

Έδωσα αξία στις ανάγκες των συμπολιτών μου και νοιώθω ικανοποίηση γιατί συμβάλλω σ’ αυτά που τους απασχολούν και με αισθάνονται δίπλα τους.

Και βέβαια όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία.

Οφείλονται και είναι αποτέλεσμα της συνεχούς ενασχόλησής μου ως πολίτης.

Πιστώνονται σ’ αυτούς που με εμπιστεύτηκαν και μου τα έθεσαν και σε όσους συνέβαλαν για την θεσμοθέτηση και την έγκρισή τους.

Επιτρέψτε μου λοιπόν να κάνω μια συνοπτική αναφορά.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Δήμος Κοζάνης: Στις 9:15 θα ξεκινήσουν τα σχολεία την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου
Επόμενο άρθρο Δήμος Κοζάνης: Rapid tests στην κεντρική πλατεία την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου