Ειδήσεις

Η ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κοζάνη


Σας ευχαριστώ γι’ αυτή την εντυπωσιακή υποδοχή στην Κοζάνη, στην καρδιά της Δυτικής Μακεδονίας και επιφυλάσσομαι, αγαπητέ Γραμματέα, αγαπητέ Υπεύθυνε Οργανωτικού Στέλιο Κονταδάκη, η επόμενη συγκέντρωσή μας να γίνει σε ακόμα μεγαλύτερο χώρο, για να χωρέσουν όλες και όλοι που ήρθαν σήμερα εδώ.

Κυρίες και κύριοι Υπουργοί και βουλευτές, αγαπητέ Περιφερειάρχα, φίλοι Δήμαρχοι, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες της Κοζάνης, ΟΝΝΕΔίτισσες και ΟΝΝΕΔίτες, ΔΑΠίτισσες και ΔΑΠίτες, ευχαριστώ για τη ζεστή σας υποδοχή.

Σήμερα η Κοζάνη στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα που ακούγεται σε όλη τη Δυτική Μακεδονία αντηχώντας από άκρη σε άκρη της χώρας: η Νέα Δημοκρατία είναι η μεγάλη δύναμη αυτοπεποίθησης, που θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές.

Και καθώς μπαίνουμε πια στην τελευταία ευθεία για τις εκλογές, αυτό δεν είναι άλλο από το διπλό μήνυμα που εκπέμπει πια κάθε γωνιά της πατρίδας μας: το μήνυμα της αυτοδύναμης Ελλάδος και της πρωτοπόρου και αυτοδύναμης Νέας Δημοκρατίας.

Ο ενθουσιασμός σας, αυτός ο ενθουσιασμός που διέκρινα καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της όμορφης διαδρομής που είχα σήμερα στη Δυτική Μακεδονία, ξεκινώντας από την Καστοριά, περνώντας από την Πτολεμαΐδα, καταλήγοντας σήμερα εδώ στην Κοζάνη, πηγαίνοντας αύριο στη Φλώρινα, επιστρέφοντας πίσω στην Κοζάνη, αυτό το μήνυμα το στέλνετε εσείς οι Μακεδόνες.

Είναι το έναυσμα της νίκης, ώστε να κάνουμε ακόμα πιο γερές τις βάσεις που θεμελιώσαμε για την πρόοδο του τόπου και να χτίσουμε όλες και όλοι μαζί ένα καλύτερο αύριο για την όμορφη περιοχή σας που -να το ξέρετε- έχει πάντα μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου.

Αλλά και για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα, παντού στην επικράτεια.

Γνωρίζετε πολύ καλά πόσες δυσκολίες περάσαμε και ξεπεράσαμε μαζί τα τελευταία 3,5 χρόνια. Πρώτα τις παράνομες μεταναστευτικές ροές στον Έβρο και στο Αιγαίο.  Λίγο μετά τη διετή πανδημία του κορονοϊού, ύστερα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που έφερε μία πρωτοφανή ενεργειακή κρίση και μια διεθνή ακρίβεια, όμοια της οποίας είχαμε να δούμε παγκόσμια εδώ και 40 χρόνια. Και σχεδόν σε μόνιμη βάση τις επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας, προκλήσεις που κάθε φορά είχαν την απάντηση που έπρεπε.

Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της μεταπολίτευσης δεν κλήθηκε μία κυβέρνηση να διαχειριστεί τόσες πολλές και επάλληλες «καταιγίδες» σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Όμως χάρη στη δική σας ωριμότητα, στην ωριμότητα των πολιτών και χάρη στη στήριξη της πολιτείας, η οικονομία και η κοινωνία μας όχι μόνο έμειναν όρθιες αλλά έκαναν και πολύ τολμηρά βήματα μπροστά.

Για να είναι σήμερα η Ελλάδα πιο δυνατή σε όλα τα επίπεδα, οικονομικά, κοινωνικά αλλά και γεωπολιτικά. Με μια φωνή που μετράει πια στην Ευρώπη. Πρωταγωνιστής και όχι ουραγός των εξελίξεων.

Και αυτή η τελευταία μου αναφορά στην ισχυρή γεωπολιτική Ελλάδα μου δίνει την ευκαιρία να σκύψω με ευγνωμοσύνη το κεφάλι μου στη μνήμη των δύο πιλότων μας που έπεσαν πρόσφατα πιστοί στο καθήκον. Να το υψώσω όμως ξανά με υπερηφάνεια μπροστά στο μεγαλείο αυτών των δύο ηρώων αλλά και στο μεγαλείο όλων όσοι είναι ταγμένοι να υπερασπίζονται την εθνική μας ανεξαρτησία.

Με την ίδια, όμως, υπερηφάνεια στρέφω και πιστεύω ότι στρέφουμε όλοι μαζί τη σκέψη μας στους Έλληνες διασώστες και γιατρούς που έδωσαν μάχες ζωής στη δοκιμαζόμενη Τουρκία. Ήταν αυτοί που πήγαν τελικά νύχτα απέναντι, όχι για να απειλήσουν αλλά για να βοηθήσουν. Και έστειλαν το καλύτερο μήνυμα σε όσους θέλησαν να δηλητηριάσουν τον γειτονικό λαό με πύρινα λόγια κατά της Ελλάδος. Και πιστεύω ότι δεν υπάρχει πιο ισχυρή εικόνα συμφιλίωσης μεταξύ των δύο λαών από την εικόνα ενός Έλληνα και ενός Τούρκου διασώστη, μαζί να σώζουν ένα μικρό κορίτσι.

Τους είμαστε βαθιά υπόχρεοι και αναγνωρίζουμε, όχι μόνο εμείς αλλά και ο τουρκικός λαός, ότι πρώτοι εμείς σπεύσαμε να βοηθήσουμε τον τουρκικό λαό σε μια στιγμή μεγάλης δοκιμασίας.

Αποδεικνύουμε έτσι ότι οι δικές μας «επιθέσεις», είναι επιθέσεις ανθρωπιάς. Αλλά όπως πάντα η πατρίδα μας είναι μια δύναμη ειρήνης, έτσι θα παραμείνει και μια ισχυρή δύναμη αποτροπής. Το έχω πει, άλλωστε, πολλές φορές: δεν μπορεί να οικοδομηθεί ουσιαστικά οικονομική ανάπτυξή αν αυτή δεν στηρίζεται στην ανεξαρτησία ενός κράτους. Και καμία κοινωνία δεν προοδεύει χωρίς την προϋπόθεση της συλλογικής της ασφάλειας.

Η εθνική άμυνα, συνεπώς, δεν είναι μόνο μια υπαρξιακή ανάγκη αλλά είναι και ένας δυναμικός παράγοντας που δίπλα στην ενεργό διπλωματία συμβάλλει στη συνολική ασφάλεια της χώρας. Γι’ αυτό μιλούν ήδη χειροπιαστά γεγονότα: 24 νέα μαχητικά Rafale, τα μισά εκ των οποίων έχουν ήδη παραληφθεί, τρεις καινούργιες φρεγάτες Belharra, οι δυο εκ των οποίων ναυπηγούνται ήδη στα γαλλικά ναυπηγεία, 83 αναβαθμισμένα F-16 Viper, τα οποία ήδη παραλαμβάνονται από μια Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία η οποία εκσυγχρονίστηκε και στηρίχτηκε από την πολιτεία.

Εκκρεμούν σημαντικές αποφάσεις ακόμα, για νέα εξοπλιστικά προγράμματα που θα θωρακίσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και σημαντικές παρεμβάσεις που ήδη έχουν γίνει για να στηρίξουμε το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτή η κυβέρνηση στάθηκε, στέκεται και θα στέκεται δίπλα του, στο πλευρό τους, αναγνωρίζοντας τις τεράστιες υπηρεσίες που προσφέρουν στην πατρίδα.

Αλλά, φίλες και φίλοι, δεν είναι μόνο οι επενδύσεις που κάναμε στην αποτρεπτική μας δυνατότητα. Είναι και οι ισχυρές στρατηγικές μας συμμαχίες, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την Γαλλία. Οι συμφωνίες μας για θαλάσσιες ζώνες με την Ιταλία, την Αίγυπτο, σύντομα και με την Αλβανία. Αλλά και -να το τονίσω αυτό- η πολυεπίπεδη αναβάθμιση της Ελλάδος στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη.

Θυμίζω ότι πλέον τα εθνικά μας ύδατα απλώνονται στα 12 μίλια στο Ιόνιο. Θυμίζω ότι μετά από χρόνια καθυστερήσεων και αβελτηριών αυτή η κυβέρνηση ξεκίνησε έρευνες για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου στο βυθό των θαλασσών μας.

Αυτή η κυβέρνηση μετέτρεψε την Αλεξανδρούπολη σε έναν διεθνή ενεργειακό κόμβο προς τα Βαλκάνια και προς ολόκληρη την ήπειρο. Η Ελλάδα σήμερα είναι πάροχος ενεργειακής σταθερότητας για όλες τις γειτονικές χώρες και αυτό έχει ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία εδώ που βρισκόμαστε, στη Bόρειο Ελλάδα.

Υπάρχει όμως και ένας τρίτος πυλώνας ασφάλειας, πολύ σημαντικός. Λέγεται μεταναστευτικό. Ένας τομέας όπου -επιτρέψτε μου να πω- η τραγική εικόνα την οποία παραλάβαμε το 2019 έχει πια πλήρως αντιστραφεί. Τώρα υπάρχουν θαλάσσια σύνορα που άλλοτε κάποιοι δεν έβλεπαν. Και επεκτείνεται ο φράχτης του Έβρου που επίσης κάποιοι δεν ήθελαν.

Ένα στοιχείο μόνο θα σας πω: το 2015, το 75% των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη περνούσαν από την Ελλάδα. Σήμερα είναι  το 5% των συνολικών μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη που περνάνε από την Ελλάδα.

Τα αίσχη της Μόριας και της Ειδομένης έδωσαν τη θέση τους σε ανθρώπινες δομές, ενώ και οι μετανάστες δεν φτάνουν και μετά εξαφανίζονται, όπως μας έλεγαν κάποιοι. Από 92.000 ανθρώπους που φιλοξενούνταν σε δομές το 2019 -και πάρα πολλοί άλλοι που ήταν χαμένοι χωρίς να γνωρίζουμε πού βρίσκονται- σήμερα στις δομές μας φιλοξενούνται περί τους 15.000. Τα νησιά μας, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, έχουν πλήρως ανακουφιστεί.

Και η Ελλάδα θωρακίζει όχι μόνο τα ελληνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά σύνορα, σώζοντας κάθε μέρα ζωές αθώων. Και θα ήθελα εδώ να εκφράσω τον βαθύ μου σεβασμό πρωτίστως για τα στελέχη του Λιμενικού μας Σώματος, που όχι μόνο φυλάνε τα σύνορα, αλλά σώζουν κάθε μέρα ανθρώπινες ζωές – κατατρεγμένοι άνθρωποι οι οποίοι αναγκάζονται, ωθούνται, να μπουν σε βάρκες οι οποίες θα βουλιάξουν με το παραμικρό κύμα από αδίστακτους δουλέμπορους.

Και βέβαια είναι η κυβέρνηση αυτή η οποία διαψεύδει ξένους και -δυστυχώς συχνά- Έλληνες προπαγανδιστές, διότι ακόμα περιμένω τη συγγνώμη όσων διέσυραν την πατρίδα μιλώντας δήθεν για μικρά παιδιά σε τάχα ελληνικό έδαφος, με τη διαβόητη «μικρή Μαρία» να μην έχει υπάρξει ποτέ και τον εγκέφαλο της σκευωρίας να έχει πια αποδειχθεί επαγγελματίας συκοφάντης.

Ο διεθνής Τύπος αναγνώρισε το σφάλμα του. Στον τόπο μας, ωστόσο, δυστυχώς υπάρχουν δυνάμεις που συνεχίζουν διαρκώς να σπέρνουν ανθελληνικά ψέματα. Ειλικρινά λυπάμαι. Και ιδίως λυπάμαι για τη στάση των ιδίων κύκλων, όχι εντός Ελλάδος, εκτός συνόρων.

Μόλις προ ημερών ήμουν στις Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου πετύχαμε σημαντικές αποφάσεις: να γίνει επίσημη ευρωπαϊκή πολιτική η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, κάτι το οποίο το επιδιώκαμε πολλά χρόνια.

Για πρώτη φορά υπήρξαν σε συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόσο ξεκάθαρες αναφορές στην ανάγκη η Ευρώπη να φυλά τα εξωτερικά της σύνορα και στην ανάγκη η Ευρώπη να στηρίζει τις χώρες εκείνες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Ο κ. Τσίπρας πήγε στις Βρυξέλλες και τι έκανε; Ταξίδεψε εκεί για να καταγγείλει ότι τάχα δεν υπάρχει δημοκρατία στη χώρα του. Ποιος; Αυτός που, θέλω να θυμίσω, επί των ημερών του η Ελλάδα ήταν 14 θέσεις κάτω στη σχετική κατάταξη της λειτουργίας της δημοκρατίας μας. Επικεφαλής μάλιστα -προσέξτε το αυτό, έχει τη σημασία του- μιας κυβέρνησης που πριν από λίγες μέρες καταδικάστηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή το 2015 απέλυσε με ωμά κομματικά κριτήρια την επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Τι να πω; Πρόκειται δυστυχώς για πολιτικούς μονίμως διαμαρτυρόμενους, αδίκως περιφερόμενους, αλλά και διαρκώς διαψευδόμενους. Για εθνικές εξαιρέσεις δηλαδή σε όλα τα μέτωπα.

Φίλες και φίλοι, συναγωνιστές της Νέας Δημοκρατίας, θυμάμαι όταν είχα βρεθεί πάλι στη Δυτική Μακεδονία, λίγο πριν από τις εκλογές του 2019. Και σας είχα μιλήσει για το σχέδιό μας, για το πρόγραμμά μας τότε, για το τι θέλαμε να κάνουμε την τετραετία 2019-2023.

Θέλω να θυμηθούμε μαζί πολύ σύντομα ποιες ήταν οι βασικές δεσμεύσεις τις οποίες είχαμε αναλάβει τότε: είχα δεσμευθεί, πρώτα και πάνω απ’ όλα, ότι θα μειώσουμε φόρους και εισφορές για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Είχα δεσμευτεί ότι θα αυξήσουμε την ανάπτυξη, θα φέρουμε πολλές επενδύσεις, ξένες και ελληνικές, και κυρίως θα δημιουργήσουμε πολλές νέες καλοπληρωμένες δουλειές.

Και πράγματι, αν τις μετρήσετε όλες μαζί -ζήτησα από το επιτελείο μας να κάνει όλη την κατάταξη- μειώσαμε 68, ναι, επαναλαμβάνω, 68 επιβαρύνσεις που επιβλήθηκαν τα μνημονιακά χρόνια. Οι πιο πολλές επιβλήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΕΝΦΙΑ είχαμε πει ότι θα μειωθεί κατά 30%, μειώθηκε κατά 35%. Έχει καταργηθεί καθολικά πια, και από φέτος για όλες τις Ελληνίδες και για όλους τους Έλληνες, η εισφορά αλληλεγγύης.

Και κάτι ακόμα, για το οποίο δεν είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά αλλά το κάναμε πράξη: κάθε γονιός πλέον, έως τις 800.000 ευρώ, μπορεί να μεταβιβάζει δωρεάν τους κόπους του στα παιδιά του.

Οι εργοδότες αλλά και οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι πληρώνουν ήδη σημαντικά χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές. Και η ανεργία την οποία παραλάβαμε λίγο παραπάνω από το 17%, έχει πέσει κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, δημιουργώντας σχεδόν 300.000 νέες θέσεις εργασίας.

Πολλές από αυτές, αγαπητέ Περιφερειάρχα, φίλες και φίλοι συνάδελφοι της Δυτικής Μακεδονίας, είναι εδώ, στη Δυτική Μακεδονία. Σχεδόν 10.000 θέσεις από πολλές ιδιωτικές επενδύσεις που αυξάνονται σημαντικά. Και έχουμε πολλά βήματα ακόμα να κάνουμε.

Κεφάλαια σχεδόν 100 εκατομμυρίων κατευθύνονται στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση, στον τουρισμό. Εισπράττει κανείς έναν παλμό ανάπτυξης εδώ στη Δυτική Μακεδονία. Βλέπετε, επιχειρηματικά σχέδια ήδη αρχίζουν και υλοποιούνται γύρω σας στην Κοζάνη, στο Αμύνταιο, στο Άργος Ορεστικού, στο Νεστόριο, στην Εορδαία, παντού. Σε τομείς μάλιστα πολλούς και διαφορετικούς. Δεν αναφέρομαι μόνο σε φωτοβολταϊκά έργα και εγκαταστάσεις, αναφέρομαι σε καινούργια πολύ φιλόδοξα σχέδια: στις τεχνολογίες υδρογόνου, αναφέρομαι σε καλλιέργειες, μονάδες κομποστοποίησης, σε οινοποιεία, σε μοντέρνα ξενοδοχεία πόλης.

Αλλάζει η Δυτική Μακεδονία. Θα επανέλθω μετά στα σχέδιά μας για την όμορφη Περιφέρειά σας, αλλά θέλω να θυμάστε ότι στο ίδιο αυτό διάστημα, αυτά τα σχεδόν τέσσερα χρόνια που κυβερνάμε, οι εθνικές εξαγωγές συνολικά ξεπέρασαν τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η χώρα μας, πια, είναι πρωταγωνίστρια στις εξαγωγές προϊόντων αλλά και υπηρεσιών. Και η εθνική ανάπτυξη ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες μας: 5,6% το 2022. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2023.

Να το πω απλά: από ουραγοί στην ανάπτυξη γίναμε πρωταγωνιστές στην Ευρώπη. Είμαστε εκτός της εποπτείας στην οποία είχαμε μπει ως μεταμνημονιακή παρακολούθηση από το 2018.

Η ελληνική οικονομία αναβαθμίστηκε 12 φορές. Απέχουμε ένα βήμα μόνο από την επενδυτική βαθμίδα. Αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να ακούγεται σε πολλούς από εσάς αρκετά τεχνικό. Σας διαβεβαιώνω, όμως, ότι σε ένα περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων έχει τεράστια σημασία για να συγκρατήσουμε το κόστος δανεισμού, όχι μόνο της Ελληνικής Δημοκρατίας αλλά και των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Το πιο σημαντικό, όμως, φίλες και φίλοι, είναι ότι χάρη σε αυτή την τολμηρή αλλά και συνετή πορεία δημιουργήσαμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για να στηρίξουμε την οικονομία και την κοινωνία, πρώτα στην πανδημία, με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Ανοίγω μια παρένθεση: δεν έχω συναντήσει επιχειρηματία, μικρομεσαίο, ο οποίος καλόπιστα -έστω και αν δεν μας ψηφίζει- να μην αναγνωρίζει ότι στις δύσκολες εποχές της πανδημίας η ελληνική κυβέρνηση στήριξε τις επιχειρήσεις και διέσωσε θέσεις εργαζόμενων. Αυτή είναι μια πραγματικότητα. Είναι μια αλήθεια που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Όπως δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι τώρα συνεχίζουμε να υψώνουμε «αναχώματα» στην επίθεση των διεθνών ανατιμήσεων. Αλλά και να διαμορφώνουμε κάθε τόσο νέα περιθώρια για να μπορούμε να ενισχύουμε το εισόδημα με στοχευμένες πρωτοβουλίες.

Μιλώ για την αύξηση σχεδόν 8% που ήδη εισπράττουν παραπάνω από 1.500.000 συνταξιούχοι. Ενώ -μπορώ να το πω- αύριο θα έχω την ευκαιρία να εξαγγείλω μια ακόμα παρέμβαση, επειδή έχουμε πια τη βεβαιότητα του δημοσιονομικού χώρου ότι μπορούμε να την υποστηρίξουμε, για να ανακουφίσουμε και όσους αδικούνται ακόμα από την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου.

Θυμίζω επίσης πως όσοι περιμένουν την επικουρική τους σύνταξη θα λάβουν ως προκαταβολή 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης. Και αυτό μέχρι να κλείσει αυτή η πληγή της αργοπορίας, όπως έγινε στις βασικές συντάξεις.

Γιατί πια μπορούμε, μπορούμε να εκδίδουμε συντάξεις σε δύο μήνες, όπως όλες οι σοβαρές χώρες. Σκύβοντας πάνω στο πρόβλημα λύσαμε το ζήτημα των καθυστερήσεων στην έκδοση των συντάξεων, ανακουφίζοντας έτσι δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που περίμεναν μήνες ή και χρόνια για να πάρουν τι; Αυτό το οποίο εδικαιούντο.

Και βέβαια τον άλλο μήνα, την 1η Απριλίου, δεν είναι πρωταπριλιάτικο ψέμα, έρχεται η τρίτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού, οδηγώντας αυτόματα σε αύξηση σε άλλες παροχές, όπως το επίδομα ανεργίας.

Δεν έχω κρύψει, φίλες και φίλοι, ότι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης τετραετίας θα είναι οι καλύτερες αμοιβές, οι υψηλότεροι μισθοί. Αναγνωρίζω πρώτος εγώ ότι σήμερα οι μισθοί στην πατρίδα μας είναι ακόμα χαμηλοί. Είναι ρεαλιστικό όμως πια να προσδοκούμε σε σημαντική βελτίωση των μισθών από το 2024 τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Για το δημόσιο με νέο μισθολόγιο, ήδη υπάρχουν αυξήσεις σε στοχευμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, όπως οι γιατροί. Αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, όχι μόνο μέσω του κατώτατου μισθού αλλά μέσω της συνολικής βελτίωσης της απόδοσης και της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Θέλω όμως να ξέρετε ένα πράγμα: Η πολιτεία θα αξιοποιεί κάθε περιθώριο για να στηρίζει τον προϋπολογισμό κάθε ελληνικού σπιτιού. Αυτό το κάνουμε εδώ και σχεδόν 18 μήνες, λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, αφού ξέσπασε και αμέσως μετά αφού μας βρήκε αυτή η πρωτοφανής ενεργειακή και πληθωριστική κρίση.

Θέλω να θυμίσω ότι υπήρχαν στιγμές πριν από κάποιους μήνες που η τιμή του φυσικού αερίου ήταν δέκα φορές, θα το ξαναπώ, δέκα φορές υψηλότερη από τα επίπεδα που είχε βρεθεί πριν από δύο χρόνια. Και θα θυμάστε ίσως το φθινόπωρο αρχικούς φόβους για το χειμώνα που ερχόταν. Ήμασταν πολύ ανήσυχοι.

Κι όμως, οι επιδοτήσεις του κράτους μπόρεσαν να ελέγξουν το μεγαλύτερο μέρος των ανατιμήσεων στο ρεύμα και στα καύσιμα. Δεν υπάρχει σήμερα ελληνικό σπίτι το οποίο να μην παίρνει το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος και να μην βλέπει δύο αριθμούς: τι θα πλήρωνε εάν δεν υπήρχε η κρατική επιδότηση και πόση είναι η κρατική επιδότηση και πόσο πληρώνει σήμερα. Όλο αυτό ήταν αποτέλεσμα μιας συγκροτημένης πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία εξασφάλισε πόρους από τα υπερκέρδη των παραγωγών για να τα διοχετεύσει πίσω και να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Και γνωρίζουμε, γνωρίζετε εδώ καλύτερα, στη Βόρειο Ελλάδα, πόσα παραπάνω χρήματα δώσαμε για το αυξημένο επίδομα θέρμανσης. Περάσαμε στο χαμηλό ΦΠΑ ζωοτροφές και λιπάσματα.

Ανοίγω μια παρένθεση, ξέρω τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας αλλά και οι κτηνοτρόφοι μας. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατό, μαζί με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τον παραγωγικό πρωτογενή κλάδο να αντιμετωπίσει και αυτή την απότομη έξαρση των τιμών.

Εσείς τα ξέρετε αυτά καλά από πρώτο χέρι, όπως ξέρετε και την προσπάθεια που εξελίσσεται τελευταία., ειδικά στα τρόφιμα. Θυμάστε πως κάποιοι έσπευσαν να λοιδορήσουν προσπάθειες όπως το «Καλάθι του Νοικοκυριού». Όμως το «Καλάθι του Νοικοκυριού» δούλεψε. Βοήθησε στο να υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός στα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ και συγκράτησε σε έναν βαθμό τις τιμές.

Και τον επόμενο μήνα θέτουμε σε λειτουργία μία ακόμα πολύ σημαντική πρωτοβουλία: το «Market Pass» θα καλύπτει το 10% των βασικών αγορών κάθε ελληνικής οικογένειας μέχρι το καλοκαίρι. Όσοι δεν θέλουν να το αξιοποιήσουν στο σούπερ μάρκετ ή σε άλλα καταστήματα, θα εισπράττουν το μεγαλύτερο μέρος, το 80% του ποσού, στον λογαριασμό τους.

Προσέξτε, μιλάμε για 600 εκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι μικρό το ποσό, 600 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα στηρίξουν στοχευμένα τις ανάγκες των νοικοκυριών για αγορές σε βασικά αγαθά.

Και από πού έρχονται αυτά τα χρήματα; Προσέξτε το, έχει ξεχωριστή σημασία. Έρχονται από την έκτακτη φορολόγηση των δύο μεγάλων διυλιστηρίων μας. Εξακόσια εκατομμύρια παίρνουμε από δύο επιχειρήσεις για να στηρίξουμε 8 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Αυτό σημαίνει πραγματικά κοινωνική προοδευτική πολιτική από τη μεγάλη λαϊκή παράταξη της χώρας, που είναι η Νέα Δημοκρατία.

(Ακούγονται συνθήματα)

Με τη δική σας στήριξη και αγάπη θα συνεχίσω να είμαι ο Πρωθυπουργός και μετά τις εθνικές εκλογές. Όμως, προσέξτε, μιλάμε με αυτοπεποίθηση για το έργο μας, αναγνωρίζοντας όμως ταυτόχρονα -και θα επιμείνω σε αυτό- ότι υπάρχουν ακόμα μεγάλες δυσκολίες στην ελληνική κοινωνία. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί που θα θέλαμε.

Δεν θέλουμε να ωραιοποιούμε την κατάσταση. Όμως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την προσπάθεια την οποία καταβάλλει αυτή η κυβέρνηση να σκύβει καθημερινά πάνω στα πολλά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας τα οποία, ως επί το πλείστον, είναι προβλήματα εισαγόμενα. Μας προέκυψαν από εξωγενείς κρίσεις.

Το ’15 πήγαμε να χρεοκοπήσουμε από τους ερασιτεχνισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης. Μόνοι μας δημιουργήσαμε τα προβλήματα. Σκάψαμε τον λάκκο στον οποίο πέσαμε μέσα.

Εμείς καλούμαστε να διαχειριστούμε προβλήματα τα οποία μας έρχονται από το εξωτερικό. Δεν απαντάμε στα προβλήματα με νέα προβλήματα. Σίγουρα δεν απαντάμε στον πληθωρισμό με πληθωριστικές υποσχέσεις. Και δεν απαντάμε σε υπαρκτές ανάγκες με ανύπαρκτα χρήματα.

Στρογγυλά, 45 δισεκατομμύρια ευρώ έταξε πάλι ο κ. Τσίπρας από το γνωστό «λεφτόδεντρο» της Θεσσαλονίκης. Προσέξτε, προσέξτε. Πιο πολλά και από αυτά που έλεγε το ’15. Για να βάλει μετά καμιά τριανταριά φόρους και να κόψει 17 φορές μισθούς και συντάξεις και να κλαίγεται τώρα για τον νόμο Κατρούγκαλου, τον οποίο ο ίδιος ψήφισε.

Όταν τον αντιμετώπισα στην Βουλή και του διάβασα τον κατάλογο των μέτρων που είχε εξαγγείλει και τον ρώτησα μετ’ επιτάσεως, «ξέρεις πόσο στοιχίζουν αυτά τα οποία εξήγγειλες;», ξέρετε ποια ήταν η απάντηση του; «Αυτά θα συζητάμε τώρα; Αυτά θα συζητάμε;». Βέβαια, αμα ξέρεις ότι δεν έχεις καμία ελπίδα να κερδίσεις τις εκλογές, τάζεις ό,τι θέλεις.

Πέρασε, όμως, η εποχή που κάποιοι θα έλυναν τα πάντα «με έναν νόμο και ένα άρθρο». Ούτε μπορεί να γίνονται σήμερα κουβέντες που στο άκουσμα τους μόνο θα πτώχευαν το κράτος.

Ανοίγω μια παρένθεση που νομίζω ότι είναι πολύ κατατοπιστική για το τι συμβαίνει όταν μια κυβέρνηση τάζει πράγματα τα οποία δεν μπορεί να υλοποιήσει. Η προηγούμενη κυβέρνηση μια ισχυρής οικονομίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, υπό την προηγούμενη Πρωθυπουργό, αποφάσισε κάποια στιγμή να τάξει φοροαπαλλαγές ύψους 45 δισ. λιρών. Χωρίς, όμως, να τις κοστολογήσει. Οι αγορές της επιτέθηκαν τόσο λυσσαλέα που ανάγκασαν την κυβέρνηση μέσα σε 15 μέρες να πάρει πίσω αυτά τα οποία έλεγε και την Πρωθυπουργό να παραιτηθεί μετά από 44 μέρες.

Σκεφτείτε, αν αυτά συμβαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο τι θα συνέβαινε στην πατρίδα μας αν κάποιος επιχειρούσε να υλοποιήσει έστω και τα μισά από αυτά τα οποία τάζει ο κ. Τσίπρας.

Τώρα όμως, για εμάς, για τη Νέα Δημοκρατία, για την παράταξή μας, για εμένα προσωπικά, είναι η ώρα των ρεαλιστικών στόχων, των μεθοδικών σχεδίων, των χειροπιαστών αποτελεσμάτων. Και αν μίλησα λίγο πιο εκτενώς για το κυβερνητικό μας έργο δεν είναι τόσο για να σας θυμίσω αυτά τα οποία έχουμε κάνει, τα οποία νομίζω ότι είναι σημαντικά. Είναι διότι η αξιοπιστία την οποία έχουμε οικοδομήσει, αυτή η συμφωνία αλήθειας την οποία υπογράψαμε στις προηγούμενες εκλογές, είναι το καλύτερο εχέγγυο αξιοπιστίας γι’ αυτά τα οποία θα σας πούμε ότι θα κάνουμε την επόμενη τετραετία.

Αφού κάναμε αυτά τα οποία είπαμε την προηγούμενη τετραετία, οι πολίτες θα μας πιστέψουν και θα μας εμπιστευτούν όταν θα τους πούμε τι θα κάνουμε την επόμενη τετραετία.

Δεν θα μπούμε όμως, φίλες και φίλοι, και δεν πρόκειται να μπω στον πειρασμό να πλειοδοτήσω με παροχές που γνωρίζω ότι την επόμενη μέρα δεν μπορώ να υλοποιήσω. Δεν πρόκειται να διακινδυνεύσω τη σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε σφυρηλατήσει όλα αυτά τα χρόνια.

Και, φίλες και φίλοι, μέσα από αυτόν το συνεπή δρόμο αλλάζει ολόκληρη η χώρα. Μαζί της αλλάζει και θα αλλάξει πολύ περισσότερο και η δική σας Περιφέρεια, η Δυτική Μακεδονία. Ξέρετε ότι το τοπικό σας ΑΕΠ -μπορεί να μην το γνωρίζετε πολλοί- ήδη από το 2018 έχει αυξηθεί κατά 24%.

Μίλησα λίγο πριν για όσα έγιναν στο μεταναστευτικό, στην εθνική άμυνα, στη διπλωματία μας κι ακόμα όσα έγιναν στην πανδημία, όσα εξελίσσονται τώρα κατά της ακρίβειας, όλα αυτά ενώ παράλληλα κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας στην οικονομία. Όμως οι μεγάλες τομές που υλοποιούμε διαπερνούν όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής.

Πάρτε για παράδειγμα την παιδεία. Σημαντικές αλλαγές στο σχολείο. Το νηπιαγωγείο πια ξεκινάει από τα τέσσερα χρόνια για κάθε παιδί στην πατρίδα μας. Τα παιδιά διδάσκονται ξένη γλώσσα από τα τέσσερα χρόνια. Έγιναν για πρώτη φορά εδώ και 12 χρόνια 25.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στην περιοχή σας μόνο, εδώ στη Δυτική Μακεδονία, διορίστηκαν μόνιμα 3.703 εκπαιδευτικοί.

Σε όλη την επικράτεια έχουμε 116 νέα Πρότυπα σχολεία, τα πέντε είναι εδώ στη Δυτική Μακεδονία. Και με τη σειρά τους τα πανεπιστήμια παίρνουν το δρόμο με τις βιβλιοθήκες, αφήνοντας τα μονοπάτια με τις βαριοπούλες.

Είχα την ευκαιρία, ΟΝΝΕΔίτισσες και ΟΝΝΕΔίτες, ΔΑΠίτισσες και ΔΑΠίτες – κάποιους από εσάς σας συνάντησα σήμερα όταν επισκέφτηκα τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Είναι μαζί μας και ο κ. Πρύτανης, και θέλω να σας πω και από εδώ, από αυτό το βήμα, πόσο εντυπωσιάστηκα. Εντυπωσιάστηκα από τις υποδομές, εντυπωσιάστηκα από την ποιότητα των προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, εντυπωσιάστηκα από τον ενθουσιασμό των φοιτητών τους οποίους είδα να μελετούν σε αίθουσες καθαρές, με τις απαραίτητες ψηφιακές υποδομές.

Και μου είπε ο Πρύτανης μια κουβέντα που τη συγκράτησα: λέει το κτίριο έχει ανοίξει εδώ και έξι μήνες, δεν υπάρχει ούτε ένα γκράφιτι, δεν υπάρχει ούτε μια αφίσα, δεν υπάρχει ούτε μια βρωμιά. Αυτό σημαίνει να σέβεσαι τον φοιτητή, το καθηγητικό  προσωπικό και όταν παρέχεις τέτοιες υποδομές είναι βέβαιο ότι και οι ίδιοι οι φοιτητές και οι καθηγητές και οι εργαζόμενοι θα τις σεβαστούν.

Γίνεται κάτι πολύ σπουδαίο -και θέλω να το ξαναπώ εδώ- στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας το οποίο θα αποτελέσει αναπτυξιακό «κριό», πυλώνα της ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής. Και βέβαια σύντομα στο πανεπιστήμιο θα προστεθούν και νέες φοιτητικές εστίες ένα πολύ σημαντικό έργο το οποίο γίνεται με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. 700 φοιτητές θα μπορούν να στεγάζονται σε τέσσερα χρόνια από τώρα σε υπερσύγχρονες φοιτητικές εστίες, ώστε οι φοιτητές να διαλέγουν να έρχονται εδώ. Να διαλέγουν να έρχονται εδώ στη Δυτική Μακεδονία. Να μην έρχονται μόνο από ανάγκη ή μόνο για λόγους εντοπιότητας.

Και βέβαια, μιας και μιλάμε για το κρίσιμο ζήτημα της στέγασης των φοιτητών, θέλω να θυμίσω ότι ήδη έχει υλοποιηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης για σημαντική αύξηση του φοιτητικού επιδόματος στέγασης.

Πέρυσι, εδώ για τις ανάγκες του Πανεπιστημίου, δαπανήσαμε 2,2 εκατομμύρια. Φέτος έχουμε ήδη εκταμιεύσει 4,2 εκατομμύρια προκειμένου οι φοιτητές οι οποίοι έρχονται από άλλες περιοχές να μπορούν να έχουν υποστήριξη για να βρουν προσιτή στέγη.

Αλλαγές σημαντικές γίνονται όμως και στην υγεία. Μέσα σε 3,5 χρόνια συνολικά στη χώρα έγιναν παραπάνω από 15.000 προσλήψεις υγειονομικών και διοικητικών. Σχεδόν 700 προσλήψεις έγιναν εδώ, στην Περιφέρειά σας. Για να στραφούμε τώρα στα νοσοκομεία και στην πρωτοβάθμια φροντίδα.

Είχα την ευκαιρία σήμερα να επισκεφθώ το «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο και να θεμελιώσω -έχει ήδη ξεκινήσει η εργασία- τη νέα πτέρυγα, η οποία χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Θα αποκτήσετε σε δύο χρόνια από τώρα εδώ, εδώ στην Κοζάνη, ουσιαστικά ένα νέο σύγχρονο νοσοκομείο 100 κλινών, το οποίο θα συμπληρώσει το υφιστάμενο κτίριο.

Ένα υπερσύχρονο νοσοκομείο, με νέες προσλήψεις γιατρών οι οποίες θα γίνουν και με σημαντικές παρεμβάσεις και στα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Παρεμβάσεις που κάνουμε, ειρήσθω εν παρόδω, σε όλη την χώρα, και χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Έχω κουραστεί να ακούω την αντιπολίτευση να μας λέει συνέχεια ότι δήθεν το Ταμείο Ανάκαμψης είναι για κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις, για λίγους και εκλεκτούς. Όλα τα τμήματα επειγόντων περιστατικών που θα επισκευαστούν στη χώρα μας μέσα στην επόμενη τριετία θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο αυτή η κυβέρνηση πρώτη διεκδίκησε το 2020 και καταφέραμε να πετύχουμε μετά από μια επίπονη πενθήμερη διαπραγμάτευση.

Δεν θέλω να ξεχνάτε και την πολύ μεγάλη σημασία που αποδίδουμε στην υγεία στα προγράμματα προληπτικού ελέγχου. Το Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού, για όλες τις γυναίκες από 50 έως 69 ετών. Πολλές γυναίκες, μπορεί από χωριά που δεν είχαν πρόσβαση σε ποιοτική πρωτοβάθμια φροντίδα, για πρώτη φορά μπορεί να έκαναν μαστογραφία σε δημόσια ή, προσέξτε, σε ιδιωτική δομή.

Έχουμε κάνει ήδη 100.000 μαστογραφίες. Έχουμε εντοπίσει παραπάνω από 5.000 γυναίκες που είχαν καρκίνο χωρίς να το γνωρίζουν. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Πέντε χιλιάδες γυναίκες οι οποίες θα μπορούν να τύχουν πρόωρης φροντίδας, με πολύ σημαντικές πιθανότητες να γιατρευτούν πλήρως, ενώ όταν θα έβρισκαν τον καρκίνο αν δεν είχαν κάνει αυτές τις εξετάσεις ενδεχομένως να ήταν πολύ αργά. Έτσι αντιλαμβάνομαι προσωπικά τι σημαίνει ουσιαστικά υγεία στην πράξη για κάθε Ελληνίδα, για κάθε Έλληνα.

Σας μίλησα ήδη για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Επιστρεπτέες προκαταβολές, αποζημιώσεις ειδικού σκοπού στην Περιφέρεια σας, παραπάνω από 200.000.000 ευρώ. Δεκατέσσερις χιλιάδες αγρότες ενισχύθηκαν με σχεδόν μισό δισεκατομμύριο. Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ δημιούργησαν σχεδόν 10.000 θέσεις εργασίας, 18.000 συμπολίτες σας έχουν ήδη καταρτιστεί σε πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες.

Σε αυτά θέλω να προσθέσουμε 185 εκατομμύρια που λαμβάνουν κάθε χρόνο 21.000 πολίτες εδώ ως επίδομα παιδιού, 1.200.000 του εγγυημένου εισοδήματος που κατανέμεται μηνιαίως σε 10.000 δικαιούχους, το επίδομα στέγασης, αλλά και την ετήσια ενίσχυση όσων ζουν σε ορεινές και μειονοτικές περιοχές.

Είναι μικρά και μεγάλα παραδείγματα που αν δεν λύνουν προβλήματα τουλάχιστον ανακουφίζουν από αυτά. Γιατί στον δρόμο προς τις εκλογές είναι χρήσιμο να ξεχωρίζουμε εκείνους που μιλούν, από εκείνους που πράττουν. Την απόσταση ανάμεσα στα εύκολα συνθήματα και στα δύσκολα έργα που χρειάζονται πολλή δουλειά. Και να διαπιστώνουμε ακόμα ποιοι ξέρουν να διαχειρίζονται και να ξεπερνούν δοκιμασίες και κρίσεις και ποιοι δημιουργούν οι ίδιοι τις κρίσεις. Η αντιπαράθεση αυτή νομίζω ότι είναι πολύ χαρακτηριστική.

Για σκεφτείτε: τι θα γινόταν άραγε στον Έβρο και στο Αιγαίο αν στις μεταναστευτικές εισβολές έπρεπε να αμυνθεί ένας Πρωθυπουργός που δεν ξεχώριζε τα σύνορα της πατρίδας μας; Και τι θα έκαναν οι Υπουργοί του οι οποίοι θεωρούν σήμερα ακόμα ότι ο φράχτης στον Έβρο -τα λένε αυτά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα.

Και πώς θα ξεπερνούσαμε αλήθεια την πανδημία αν την ευθύνη της υγείας είχαν αυτοί που αμφισβήτησαν τα εμβόλια και διαδήλωναν μέσω lockdown; Θα θωρακίζονταν μήπως η άμυνά μας από εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που είναι επί της ουσίας αντίθετες σε εθνικές συμμαχίες, στα μαχητικά και στις φρεγάτες μας;

Και αναρωτιέμαι, πραγματικά: θα εγκαινιάζαμε σήμερα εδώ μία μοντέρνα Πανεπιστημιούπολη; Ή θα είχαμε την εικόνα πανεπιστημίων με γιάφκες και μπαχαλάκηδες; Αυτή η κυβέρνηση πέταξε τους μπαχαλάκηδες έξω από τα πανεπιστήμια.

Και πώς θα μιλούσαν για ανάπτυξη και αυξήσεις αν στο τιμόνι της χώρας ήταν αυτοί που έκλεισαν τις τράπεζες και άνοιξαν τους ασκούς των φόρων και των περικοπών;

Ξέρω ότι μπροστά σε αυτές τις σκέψεις ο κάθε πολίτης μονολογεί αυτό που θα έχετε ακούσει και εσείς: «δόξα τω θεώ που εν πάση περιπτώσει δεν έτυχαν αυτές οι κρίσεις με μία άλλη κυβέρνηση».

Η δική μου εκδοχή, ωστόσο, είναι άλλη. Όλα αυτά αποτελούν στοιχεία για να συγκριθούν δύο τετραετίες. αυτή που ζούμε όλοι σήμερα, των φοροελαφρύνσεων, των αυξήσεων, της ανάπτυξης, αλλά και εκείνη που προηγήθηκε, της επιβάρυνσης, των μειώσεων, της καθήλωσης.

Τονίζω, σκοπός μου δεν είναι να συγκρίνομαι με την αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν θα έβαζα ποτέ τον πήχη των δικών μου προσδοκιών τόσο χαμηλά. Σκοπός μας είναι να συγκρινόμαστε πάντα με τον καλύτερο δικό μας εαυτό. Να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας όπου γίνεται, με αυτοκριτική να παλεύουμε διαρκώς να γινόμαστε καλύτεροι και κυρίως να χτίζουμε αυτές τις σχέσεις εντιμότητας και εμπιστοσύνης με τους πολίτες που μας έφεραν εδώ που είμαστε σήμερα.

Μέρος αυτού του συμβολαίου αλήθειας αλλά και ανάπτυξης και εμπιστοσύνης είναι αυτά τα οποία είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε σήμερα το μεσημέρι στην Περιφέρεια, που αφορούν το αναπτυξιακό σχέδιό μας για τη Δυτική Μακεδονία.

Ένα σχέδιο πραγματικά φιλόδοξο. Αξίζει τον κόπο να το ξεφυλλίσετε ή να το αναζητήσετε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης. Φιλοδοξεί να αλλάξει δυναμικά τη φυσιογνωμία της περιοχής. Μιλάμε για έναν φάκελο με παραπάνω από 380 έργα τα  οποία υλοποιούνται ή δρομολογούνται. Αυτά τα έργα μόνο έχουν συνολικό προϋπολογισμό παραπάνω από 4 δισεκατομμύρια. Έχουν κεφάλαια εξασφαλισμένα από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

Στην «καρδιά» του προγράμματος αυτού είναι το σχέδιο δίκαιης μετάβασης σε μια νέα πράσινη εποχή. Και θυμάμαι όταν διαπραγματεύτηκα στην Ευρώπη τις ελληνικές διεκδικήσεις, μίλησα για την Περιφέρειά σας, για τη Δυτική Μακεδονία και είπα την αλήθεια: έχουμε μια Περιφέρεια η οποία είναι πολύ εξαρτημένη από την παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη με πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας, η οποία όμως θα πρέπει γρήγορα να μετακινηθεί μακριά από το λιγνίτη. Και τι θα κάνετε εσείς, Ευρώπη, για να στηρίξετε αυτή την Περιφέρεια να κάνει αυτή τη μετάβαση;

Το αποτέλεσμα είναι -ανάμεσα στα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία- το σχέδιο δίκαιης μετάβασης για ένα νέο ενεργειακό και παραγωγικό μοντέλο το οποίο εδώ στη Δυτική Μακεδονία θα δαπανήσει, μόνο αυτό το σχέδιο, παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ για να ξεφύγουμε από το γκρίζο του λιγνίτη.

Βέβαια η Περιφέρεια θα συνεχίσει να φωτίζει με το ρεύμα της τη χώρα. Και νομίζω ότι έχεις δίκιο, αγαπητέ Πρόεδρε, να επισημαίνεις -πρέπει να λέγεται αυτό- για 70 και παραπάνω χρόνια η χώρα ηλεκτροδοτήθηκε πρωτίστως από αυτή την περιοχή.

Όμως οι καιροί αλλάζουν. Οι καιροί αλλάζουν, ο λιγνίτης γίνεται πολύ ακριβός. Και σήμερα που μιλάμε, με το φυσικό αέριο πολύ πιο ακριβό από αυτό που ήταν πριν από δύο χρόνια, η παραγωγή από λιγνίτη είναι πιο ακριβή από ό,τι η παραγωγή από φυσικό αέριο.

Και φυσικά η παραγωγή ρεύματος  από ανανεώσιμες πηγές είναι ακόμα πιο φτηνή και ακόμα πιο ασφαλής. Για αυτό και οι φτηνές, ήπιες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ουσιαστικά το μέλλον, το ενεργειακό μέλλον όχι μόνο της χώρας, παγκόσμια.

Και είναι αλήθεια ότι η διεθνής κρίσης που γέννησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έδωσε μια παράταση ζωής στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Αλλά και αυτή η παρένθεση δεν θα αργήσει να κλείσει. Σας το είπα, η χρήση του λιγνίτη θα είναι απαγορευτικά ακριβή, οικονομικά αλλά και περιβαλλοντικά.

Ακριβώς γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικός αυτός ο οδικός χάρτης της μετάβασης που τώρα υλοποιείται.

Αύριο θα έχουμε την ευκαιρία να εγκαινιάσουμε την «Πτολεμαΐδα 5». Είναι μια σημαντική μονάδα. Θα παραμείνει ως πολύτιμη εφεδρεία για αρκετά χρόνια ακόμα. Γιατί είναι πολύ πιο καθαρή από τις υπόλοιπες μονάδες.

Οι ενεργειακές ανάγκες, ωστόσο, στο μέλλον θα υπηρετούνται διαφορετικά, με νέες επενδύσεις, από υδροπονικά θερμοκήπια μέχρι εταιρείες τεχνολογίας αιχμής. Έχουμε συζητήσει πολλές φορές με τον Περιφερειάρχη για την πολύ μεγάλη σημασία που αποδίδουμε στο πράσινο υδρογόνο, το καύσιμο του μέλλοντος, με σημαντικά επενδυτικά σχέδια εκατοντάδων εκατομμυρίων τα οποία μπορούν να δρομολογηθούν εδώ, στην περιοχή.

Και μιλώντας με μεγάλες εταιρείες, που ετοιμάζουν επενδύσεις στην περιοχή, μπορείτε να φανταστείτε εδώ επενδύσεις που θα ξεκινούν από το υδρογόνο, θα πηγαίνουν σε μπαταρίες, σε αποθήκευση ενέργειας. Η Δυτική Μακεδονία μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής στη σύγχρονη πράσινη μετάβαση. Θα είναι μια διαδικασία η οποία θα είναι σταδιακή και θα είναι μελετημένη. Τα οφέλη της, ωστόσο, θα γίνονται ορατά στις τοπικές κοινωνίες με την απασχόληση να αυξάνεται σε καινούργια βάση.

Στις 20 Φεβρουαρίου ανοίγει το πρόγραμμα για ακόμα 2.200 θέσεις εργασίας πρώην εργαζόμενων σε επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται από την απολιγνιτοποίηση. Έχει γίνει μια πολύ σημαντική δουλειά από την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης με τέτοιου είδους προγράμματα. Ήδη έχουν γίνει 1.250 προσλήψεις και, όπως σας είπα, επίκεντρο αυτής της προσπάθειας θα είναι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο θα πρωταγωνιστεί στην καινοτομία. Θα διαθέτει κόμβο παραγωγής πράσινου υδρογόνου. Θα διαθέτει τεχνολογικό και επιχειρηματικό πάρκο και κέντρο ψηφιακών δεδομένων. Θα είναι ουσιαστικά ένας αναπτυξιακός φάρος που θα φωτίζει ολόκληρη την περιοχή.

Μία περιοχή η οποία πλέον «γεφυρώνεται» με το κέντρο και «γεφυρώνει» και μεταξύ τους τα παραγωγικά της κέντρα. Διότι μέρος του σχεδίου που παρουσιάσαμε είναι και μια σειρά από μεγάλα έργα υποδομών, οδικές συνδέσεις, με πιο σημαντική την οδική σύνδεση του Ε65 στο τμήμα Τρίκαλα – Εγνατία.

Ένας δρόμος για τον οποίο αγωνίστηκα προσωπικά, προκειμένου να μπορέσω να πείσω την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τον εντάξει σε ευρωπαϊκά πλαίσια χρηματοδότησης. Χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, σε δύο χρόνια από τώρα θα είναι έτοιμος, μια πολύ σημαντική οδική σύνδεση της Δυτικής Μακεδονίας με τη Θεσσαλία, αλλά και με το κέντρο της πατρίδας μας, με την πρωτεύουσα.

Ο κάθετος της Εγνατίας προς τη Φλώρινα -άλλη πονεμένη ιστορία- η οποία επιτέλους δρομολογείται, από την Εγνατία το βόρειο κομμάτι και από το Υπουργείο το νότιο κομμάτι. Η σιδηροδρομική γραμμή που σχεδιάζεται για να φέρει πιο κοντά και πιο γρήγορα τη Δυτική Μακεδονία με την Καλαμπάκα.

Και βέβαια και άλλα οδικά έργα σημαντικά, όπως η Σήραγγα της Κλεισούρας, την οποία είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ σήμερα, το εργοτάξιο. Μου θύμισαν κάποιοι φίλοι στην Καστοριά ότι οι προμελέτες για τη Σήραγγα της Κλεισούρας είχαν γίνει το 1992, επί Πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, πάλι επί Νέας Δημοκρατίας και επί Νέας Δημοκρατίας το έργο υλοποιείται.

Μεγάλη έμφαση αποδίδω στα μεγάλα αρδευτικά έργα. Το έργο της βόρειας ζώνης του Πολυφύτου, τα φράγματα Τριανταφυλλιάς και Νεστορίου, επιτέλους λύσαμε την εκκρεμότητα του φράγματος Νεστορίου.

Θέλω να τονίσω ότι όταν ολοκληρωθούν τα αρδευτικά έργα στη Δυτική Μακεδονία θα έχουμε τη μεγαλύτερη συγκέντρωση αρδευτικών έργων ανά αγρότη σε όλη την επικράτεια.

Και βέβαια, σημαντικές παρεμβάσεις στον τομέα της ενέργειας: ο αγωγός του φυσικού αερίου, η τροφοδοσία της τηλεθέρμανσης στην Πτολεμαΐδα, η διασύνδεσή της με το Αμύνταιο. Η τηλεθέρμανση είναι εδώ για να μείνει και θα βρούμε άλλους ενεργειακούς τρόπους προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι η υποδομή αυτή η οποία έχει δημιουργηθεί θα εξακολουθεί να θερμαίνει τα σπίτια σας.

Βέβαια, όπως είπα, νέα εικόνα και στην υγεία, με το «Μαμάτσειο» να προσθέτει μία επιπλέον πτέρυγα 100 κλινών, παιδιατρική πτέρυγα θα γίνει και στην Καστοριά. Αναβαθμίζονται τα πέντε περιφερειακά νοσοκομεία, αναβαθμίζονται όλα τα κέντρα υγείας.

Σημαντικές παρεμβάσεις στον τουρισμό, στο χιονοδρομικό κέντρο της Βίγλας, σχεδόν 30 εκατομμύρια διατίθενται για την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και των πολιτιστικών υποδομών της περιοχής.

Έχετε πολλά βήματα ακόμα να κάνετε και πολλές ευκαιρίες στον τομέα του τουρισμού. Είναι μια πανέμορφη περιοχή, η οποία πια διασυνδέεται εύκολα με την υπόλοιπη Ελλάδα, η οποία μπορεί να γίνει πόλος προσέλκυσης επισκεπτών από την Ελλάδα και από το εξωτερικό 12 μήνες το χρόνο.

Και με την αναβάθμιση βέβαια του αεροδρομίου στο Άργος Ορεστικό, το οποίο μπορεί να γίνει κέντρο υποδοχής πτήσεων από την Ελλάδα και από το εξωτερικό.

Όλα αυτά είναι λίγα ενδεικτικά μόνο των έργων που έχουν δρομολογηθεί. Ανάμεσα στα άλλα θα ήθελα να ξεχωρίσω ένα πολύ σημαντικό περιβαλλοντικό  έργο, τον χώρο υγειονομικής ταφής αμιαντούχων, την επέκταση και τον εξοπλισμό των νοσοκομείων Πτολεμαΐδας και Γρεβενών. Αλλά και τη συντήρηση και τη βελτίωση του εθνικού δικτύου και των τοπικών δρόμων, που ξέρω ότι έχουν κρίσιμο ρόλο στην καθημερινότητα των χωριών και των πόλεων αλλά και στην οδική ασφάλεια.

Δεν θέλω, λοιπόν, να σας κουράσω με την παράθεση έργων. Εκείνο στο οποίο θα επιμείνω είναι πως όσα  ανέφερα δεν έχουν προγραμματιστεί σε κάποια απόμακρα γραφεία της Αθήνας. Είναι αποτέλεσμα μιας διαρκούς διαβούλευσης με τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, με την Περιφέρεια, με τους Δήμους. Θυμάμαι ότι πριν από 14 μήνες, αγαπητέ Γιώργο (Κασαπίδη), πέρασα αν θυμάμαι καλά ένα 5ωρο σε μια σύσκεψη την οποία κάναμε στην Περιφέρεια ακούγοντας όλους τους φορείς, όλους τους δημάρχους για να μπορέσουμε τελικά να καταλήξουμε σε αυτό το σχέδιο το οποίο σας παρουσιάζουμε.

Έτσι εξηγείται γιατί κάποια έργα προτεραιοποιήθηκαν, εσείς μας το είπατε, εσείς μας μιλήσατε για τη Σήραγγα της Κλεισούρας και την ανάγκη να μπορέσουμε επιτέλους να επιταχύνουμε τα έργα. Εσείς μας μιλήσατε για την ανάγκη να έχουμε ανισόπεδο κόμβο στη Δεσκάτη έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε επικοινωνία μεταξύ όλης της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών και του Ε65.

Όπως, βέβαια, αίτημα των Καστοριανών ήταν και η επίσπευση των πληρωμών όσων εργαζόμενων έχουν τεθεί σε αναστολή στον κλάδο της γούνας. Τα λεφτά έχουν ήδη πιστωθεί στους λογαριασμούς για τον μήνα Δεκέμβριο, Ιανουάριο, για το δώρο Χριστουγέννων, και έχουμε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο με κάλυψη των μισθών και των εισφορών των εργαζόμενων.

Ενώ στην ίδια περιοχή ξεκινά και ένα πολύ σημαντικό πιλοτικό πρόγραμμα κατάρτισης και απασχόλησης για εργαζόμενους στον κλάδο της γούνας, με 4.000 ωφελούμενους και με προϋπολογισμό 10 εκατομμύρια ευρώ.

Το ίδιο και στα Γρεβενά, δεν είχα την ευκαιρία σε αυτή μου την επίσκεψη να βρεθώ στα Γρεβενά. Θα βρεθώ όμως με το καλό σε δύο εβδομάδες για να καλύψω όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Μακεδονίας, με μια σημαντική παρέμβαση, την επαναλειτουργία της Σχολής Αστυφυλάκων στην πόλη των Γρεβενών.

Πάλι μου θύμισε ο Υπουργός ότι και αυτή η Σχολή είχε ιδρυθεί επί ημερών Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Έκλεισε τα μνημονιακά χρόνια, ανοίγει και πάλι επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.

Βέβαια και με σημαντικές παρεμβάσεις στον τομέα του πολιτισμού, όπως η αποκατάσταση του ιστορικού Γεφυριού του Πασά. Γιατί, θέλω να το ξαναπώ, αυτή η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας  έρχεται από την κοινωνία. Ζει μέσα της. Είναι  λοιπόν η κοινωνία το οξυγόνο της. Είναι, όμως, ταυτόχρονα και το φίλτρο που εντοπίζει λάθη και αστοχίες, ώστε να διορθώνονται τα πρώτα και να κάνουμε νέους στόχους τις δεύτερες.

Συναγωνιστές και πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, επιτρέψτε μου να κλείσω με κάποιες γενικές πολιτικές παρατηρήσεις.

Ο δρόμος προς τις εκλογές της άνοιξης δεν προβλέπεται να είναι  ούτε εύκολος, ούτε ευθύς. Όχι μόνο γιατί οι αντίπαλοί μας τον ποτίζουν με νέα ψέματα και με τοξικότητα, αλλά και γιατί είναι ναρκοθετημένος από την απλή αναλογική που εγκατέλειψαν πίσω τους, ποντάροντας στην ακυβερνησία. Αφού βέβαια -να το θυμίσουμε και αυτό- είχαν φροντίσει να κερδίσουν δύο εκλογές με σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, το οποίο κατακρίνουν.

Αυτή τη «νάρκη» της απλής αναλογικής πρέπει όλοι μαζί να την απενεργοποιήσουμε με όπλο την αλήθεια αλλά και τις αναγκαιότητες του τόπου. Ο πολίτης δεν έχει ανάλογη εμπειρία από την απλή αναλογική. Είναι δικό μας χρέος να του εξηγήσουμε την κρισιμότητα αυτής της αναμέτρησης.

Τι εννοώ με αυτό; Ότι σε ένα τόσο αβέβαιο διεθνές περιβάλλον, με πόλεμο στην Ευρώπη, με κρίσεις που διαρκούν, με έναν απρόβλεπτο γείτονα, τρία είναι τα πραγματικά ζητούμενα της χώρας: η σταθερότητα, η συνέπεια και η συνέχεια της πορείας που έχουμε χαράξει. Με άλλα λόγια, στην επόμενη εκλογική μάχη δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για επιπόλαιες δήθεν ψήφους διαμαρτυρίας.

Για ανέξοδα τάχα μηνύματα προς την εξουσία ή για επικίνδυνα πειράματα με τετελεσμένα τα οποία μετά δεν θα διορθώνονται. Η ψήφος στην πρώτη κάλπη θα είναι  αυτή που θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει την κρίσιμη επόμενη μέρα. Η δεύτερη κάλπη, που θα χρειαστεί καθώς φαίνεται, θα κάνει την απόφαση αυτή πιο βέβαιη και πιο δυνατή.

Η συγκυρία είναι κρίσιμη. Δεν επιτρέπει στην πατρίδα μας να γίνει ούτε «ακυβέρνητη πολιτεία», ούτε να γίνει «πολιτική Βαβέλ». Οι αποφάσεις αύριο θα πρέπει να είναι και γρήγορες και σταθερές. Προς Θεού, δεν πρέπει να χάνονται σε ατέρμονες συζητήσεις και σε ατελείωτα κομματικά παζάρια.

Ακριβώς γι’ αυτό ένα και σταθερό είναι το ψηφοδέλτιο που από κομματική σκοπιμότητα γίνεται εθνική αναγκαιότητα: το ψηφοδέλτιο της αυτοδύναμης Ελλάδος, το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.

Οι αντίπαλοί μας, βλέπετε, μην έχοντας τίποτα να προτείνουν για το παρόν και το μέλλον επιστρέφουν στο μόνο που ξέρουν να κάνουν πραγματικά πολύ καλά: με ψέματα κατασκευάζουν συνέχεια μια μίζερη εικονική πραγματικότητα, τάζοντας ως συνήθως ακάλυπτες επιταγές, που καλύπτουν ουσιαστικά καινούριες επιβαρύνσεις και περικοπές. Ξέρετε, τα παραμύθια είναι δωρεάν αλλά η αλήθεια θέλει μέτρο και θέλει και μέτρημα.

Μάλιστα, προσέξτε, την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την πλειοψηφία στη Βουλή. Ζητά δηλαδή μεγαλύτερη εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο και την ίδια ώρα που τη ζητά το εγκαταλείπει, μη συμμετέχοντας σε καμία ψηφοφορία από τώρα μέχρι τις εκλογές.

Προσβάλλει με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο τους ψηφοφόρους του, στο κάτω-κάτω εξέλεξαν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να είναι στη Βουλή, όχι για να απέχουν. Προσβάλλει, τελικά, την ίδια τη δημοκρατία, που θέλει σοβαρούς βουλευτές και όχι ανώριμους διαδηλωτές.

Όμως αυτή η συμπεριφορά ταυτόχρονα κλείνει και το μάτι σε κάθε ακραίο στοιχείο. Έξω από το κοινοβούλιο -το ξέρουμε καλά, το έχουμε ζήσει εμείς οι παλαιότεροι βουλευτές τη δύσκολη περίοδο του 2011-2012- καραδοκεί ο λαϊκισμός του πεζοδρομίου. Ίσως γι’ αυτό, τελικά, και η αξιωματική αντιπολίτευση να ψέλλισε ένα αμήχανο «παρών» και στη διάταξη που προστατεύει το πολίτευμα από εγκληματικές οργανώσεις και πρόσωπα.

Ζήτησα από όλα τα κόμματα διακομματική στήριξη για να περάσουμε αυτή τη σημαντική διάταξη, για να προστατευθούμε από φαινόμενα τα οποία ζήσαμε και πληρώσαμε πολύ ακριβά στο παρελθόν. Δυστυχώς, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ για ακόμα μία φορά ήταν η «δημοκρατική εξαίρεση» και ανοιχτή μάλιστα και σε υποψίες πως δεν θα έλεγαν όχι σε κάποιες «Χρυσές Αυγές», αν αυτές βοηθούσαν τις δικές του κομματικές σκοπιμότητες.

Όμως, τέτοιες περιπέτειες, φίλες και φίλοι, τις γνωρίσαμε. Τις αφήσαμε  πίσω μας. Το δίλημμα, λοιπόν, δεν είναι «δημοκρατία ή Νέα Δημοκρατία», όπως λέει ο κ. Τσίπρας. Αλλά «κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας ή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», «Πρωθυπουργός Μητσοτάκης ή Πρωθυπουργός Τσίπρας». Πάμε δηλαδή ενωμένοι μπροστά ή θα γυρίσουμε πάλι διχασμένοι πίσω; Θέλουμε να υπομείνουμε ξανά τους φόρους, τις μειώσεις και την ανεργία ή να συνεχίσουμε με αυξήσεις, με νέες δουλειές με συλλογική ευημερία;

Γυρίζουμε πάλι σε πανεπιστήμια με κουκούλες και επεισόδια ή δίνουμε σε αυτή την θαυμάσια νέα γενιά -για εσάς δουλεύουμε, για τη νέα γενιά δουλεύουμε, για τα παιδιά μας, για να έχετε ένα καλύτερο μέλλον από τους γονείς σας- ή δίνουμε σε εσάς γνώση, επαγγελματικά εφόδια, ευκαιρίες για προκοπή;

Και τελικά ζητάμε να ξαναζήσουμε σε μια αφύλακτη χώρα με ανοιχτά σύνορα και στο διεθνές περιθώριο ή σε μια Ελλάδα ισχυρή με ορίζοντες χωρίς όριο;

Τόσο απλά, τόσο καθαρά είναι τα εκλογικά ερωτήματα. Όσο απλή και καθαρή θα είναι και η απάντηση: δημοκρατία με τη Νέα Δημοκρατία.

Οι αντίπαλοί μας, άλλωστε, έχουν επιδιώξει να περιχαρακωθούν πίσω από τους δικούς τους οπαδούς. Δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να διεκδικούν καινούργιους, μάλλον αρκούνται στο να προσβλέπουν στην καλύτερη περίπτωση να πλησιάσουν το εκλογικό τους ποσοστό των τελευταίων εκλογών. Επιδιώκουν ουσιαστικά μια δεύτερη φορά στη συμφορά.

Ενώ εμείς έχουμε δίπλα μας όλους εκείνους που ζητούν μια δεύτερη εντολή στην προκοπή. Είναι τα εκατομμύρια των Ελλήνων. Είναι εκατομμύρια των Ελλήνων που δεν χωρίζονται κατ’ ανάγκη πια σε δεξιούς και σε αριστερούς, αλλά σε αυτούς που διεκδικούν το αύριο και σε εκείνους που αναμασούν το χθες.

Αυτό να το ξέρετε: μαζί, παρά τις δυσκολίες, πετύχαμε πολλά. Μας περιμένουν, όμως, πολλά περισσότερα. Στην επόμενη τετραετία η χώρα πρέπει να γίνει ακόμα πιο δυναμική, ακόμα πιο παραγωγική, με καλύτερους μισθούς όπως σας είπα, και στον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Πιο ανθρώπινη, με αξιοπρεπή υγεία. Με στέγη, με στέγη κυρίως για τη νέα γενιά.

Αλλά ταυτόχρονα μια χώρα πιο ισχυρή αμυντικά και γεωπολιτικά. Μια χώρα πιο ψηφιακή, πιο πράσινη. Αύριο θα έχουμε την ευκαιρία, σε μια μεγάλη εκδήλωση στην Αθήνα, να παρουσιάσουμε τα τρία χρόνια από τότε που δημιουργήθηκε το gov.gr και όλες και όλοι γνωρίζετε πώς έχει αλλάξει η καθημερινότητα σας από αυτή την μεγάλη ψηφιακή επανάσταση που έχει συντελεστεί.

Συμμαχητές της παράταξης, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, ύστερα από σχεδόν τέσσερα χρόνια μπορώ να σας κοιτάζω στα μάτια όπως το έκανα από την πρώτη στιγμή που με εμπιστευτήκατε για αρχηγό της μεγάλης μας παράταξης. Μπορώ να αποφύγω ωραιοποιήσεις και πανηγυρισμούς, αλλά έχω και μια υποχρέωση να αρνηθώ τους άδικους μηδενισμούς.

Σας περιέγραψα τις δεσμεύσεις και το έργο μας για να σας πω, όχι πως το είπαμε και το κάναμε. Αυτό θα το κρίνετε εσείς. Αλλά για να προσθέσω τρεις ακόμα λέξεις: νιώθουμε, ακούμε και συνέχεια προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι.

«Όπου ακούς πολλά γκόρτσα πάρε μικρό σακί», λέει μια ποντιακή παροιμία. Και ξέρω καλά, λοιπόν, πως οι Πόντιοι και οι Μακεδόνες έχουν χορτάσει από τα παχιά λόγια άλλων εποχών.

Γι’ αυτό και από τούτο το βήμα σας μίλησα με έργα, με στοιχεία, με γεγονότα. Σε αυτήν, άλλωστε, τη συμφωνία αλήθειας στηρίζεται και αυτή η σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε σφυρηλατήσει εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια. Και στον ίδιον αυτόν συναρπαστικό δρόμο σας καλώ να τρέξουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα τις εβδομάδες που έρχονται.

Καλώ τα κομματικά μας στελέχη να είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης. Με ενθουσιασμό, με αισιοδοξία, με ανοιχτή σκέψη, με πειστικά επιχειρήματα, αποφεύγοντας τον τοξικό λόγο, μιλώντας με αυτοπεποίθηση για το έργο μας και με σιγουριά για το μέλλον, το οποίο προδιαγράφεται καλύτερο.

Ακούγοντας, και θέλω να το τονίσω αυτό, με κατανόηση την γνώμη κάθε συμπολίτη μας. Αντιλαμβανόμενοι ότι υπάρχουν ακόμα, σήμερα που μιλάμε, πολλές δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αλλά και παρουσιάζοντας τις θέσεις μας. Θέλω να κάνουμε συνοδοιπόρο σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια όποιον και όποια πιστεύει στον υπεύθυνο πατριωτισμό και στον δημιουργικό εκσυγχρονισμό.

Και θα προσελκύσουμε και φίλους οι οποίοι δεν ανήκουν κατ’ ανάγκη στην πολιτική μας οικογένεια. Που βλέπουν την πολιτική μακριά από κομματικές ταμπέλες. Θα βρεθούν, όμως, τελικά κοντά στις αρχές και τις αξίες μας, την ανοιχτή οικονομία, την ενωμένη, δίκαιη δημοκρατική κοινωνία. Για μία πατρίδα της σιγουριάς, της ανάπτυξης για όλους, που θα κερδίζει κάθε στοίχημα και θα ξεπερνά κάθε εμπόδιο.

Για την Ελλάδα του 2030, της ελπίδας και της καλύτερης ζωής. Για μία Ελλάδα που προχωρεί μπροστά, για μία Ελλάδα που στοχεύει ψηλά, γιατί μαζί πετύχαμε πολλά και θα πετύχουμε πολλά περισσότερα.

Σας ευχαριστώ για την αγάπη σας, για το χειροκρότημά σας, ευχαριστώ τη νεολαία μας γι’ αυτή την καταπληκτική ατμόσφαιρα. Πάμε μαζί στον αγώνα για μία ακόμα μεγάλη εκλογική επιτυχία. Να είστε καλά και στο επανιδείν για τη μεγάλη μας προεκλογική συγκέντρωση σε λίγο, εδώ και πάλι στην Κοζάνη, στη Δυτική Μακεδονία.

Να είστε καλά, σας ευχαριστώ.

Προηγούμενο άρθρο Ενημερωτικό σημείωμα για την παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας
Επόμενο άρθρο Δήμος Εορδαίας: Συγκινητική ανταπόκριση στο κάλεσμα για ανθρωπιστική βοήθεια στους σεισμόπληκτους