Ειδήσεις

Να αποσυρθεί το Νομοσχέδιοπου ιδιωτικοποιεί τα νερά


Το Δ.Σ. του Σωματείου εργαζομένων στην ΔΕΥΑ Κοζάνης συνεδρίασε την Δευτέρα 06/03/2023 και αποφάσισε ομόφωνανα συμμετάσχει στην τετράωρη πανελλαδική στάση εργασίας που προκήρυξε η Ομοσπονδία μας ΠΟΕ – ΔΕΥΑ για την Πέμπτη 09/03/2023 και από ώρα 11:00πμ μέχρι 15:00μμ.

Διεκδικούμε και απαιτούμε την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε τη Δευτέρα 6/3 στη Βουλή, μετά από διαβούλευση λίγων μόνο ημερών, με τίτλο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και διεύρυνση του αντικειμένου τηςμε αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής…»

Το εν λόγω πολυνομοσχέδιο κατατέθηκε, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι θέσεις των θεσμικών οργάνων της ΕΔΕΥΑ, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ, των εκπροσώπων των εργαζομένων και της ΠΟΕ ΔΕΥΑ που είναι οικατ εξοχή διαχειριστές του νερού στην χώρα μας.

Στο νομοσχέδιο υπάρχουν 263 άρθραμε τα οποία ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση του νερού, παρά τις αντίθετες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας!

Αντικειμενικά, δεν υφίσταται ανάγκη δημιουργίας ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής για τα νερά από την ώρα που δεν υπάρχει τοανταγωνιστικό πλαίσιο, δηλαδή δεν υπάρχει ελεύθερη αγορά, την οποία πρέπει να εποπτεύσει, να ελέγξει και να ρυθμίσει για να τηρούνται οι κανόνες ανταγωνισμού.

Ουσιαστικά, το Νομοσχέδιο έρχεται να καταργήσει το θεσμικό πλαίσιο των ΔΕΥΑ, όπως καθορίζεται από το Ν. 1069/80, δίνοντας αυξημένες αρμοδιότητες στη Ρ.Α.Α.Ε.Υ. η οποία μπορεί να προτείνει αναδιοργάνωση του τομέα παροχής υπηρεσιών ύδατος με συγχωνεύσεις και συνενώσεις των παρόχων υπηρεσιών ύδατος.

 

Η ιδιωτικοποίηση των νερών επιχειρήθηκε δεκαετίες πριν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απέτυχε λόγω των υψηλών τιμολογίων που εφαρμόστηκαν, την έλλειψη συντήρησης των εγκαταστάσεων και της υποβάθμισης της ποιότητας του νερού και των υπηρεσιών διαχείρισης. Σήμερα, το σύνολο των χωρών αυτών επανέφερε την διαχείριση του νερού στο κράτος ή στους Δήμους.

Προκαλεί εντύπωση και γεννά πολλά ερωτήματα το γεγονός ότι η Κυβέρνηση επιμένει με κάθε τρόπο στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, αδιαφορώντας έτσι προκλητικά για τα συμφέροντα των πολιτών. Το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν για να τεθεί υπό τον έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής, η οποία χρησιμοποιείται καθαρά ως προθάλαμος της ιδιωτικοποίησης των νερών στην χώρα μας και μέσω της οποίας επιχειρείται  να ξεπεραστούν οι αποφάσεις του Σ.Τ.Ε. και του Συντάγματος που απαγορεύουν την ιδιωτικοποίηση του.

Εμείς οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ Κοζάνης διοργανώνουμε συγκέντρωση διαμαρτυρίαςτην Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023,στις 11:00π.μ.,με την έναρξη της τετράωρης στάσης εργασίας έξω από τα γραφεία της ΔΕΥΑΚ, για να εκφράσουμε την αντίθεση μας στην ιδιωτικοποίηση των νερών που επιχειρείται μέσω της ΡΑΑΕΥ και των ΣΔΙΤ.

Η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση των νερών είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους και γι’ αυτό καλούμε το σύνολο των πολιτών να συμμετάσχει σ’ αυτό τον αγώνα, απαιτώντας όλοι μαζί: Να αποσυρθεί ΤΩΡΑ το Νομοσχέδιογια την Ρ.Α.Α.Ε.Υ.

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Δήμος Κοζάνης για τη Μεταγκατάσταση Ακρινής
Επόμενο άρθρο Ειδική Συνεδρίαση (δια ζώσης) του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας