Ειδήσεις

Παρέμβαση ΤΕΕ/ΤΔΜ σε ΥΠΕΝ για τη στήριξη των Μηχανικών των περιοχών σε Eπίπεδο Συναγερμού 4 λόγω covid-19


Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Η ΠΕ Κοζάνης, όπως γνωρίζετε, από τις 15/10/2020 αποτελεί τη μοναδική μέχρι στιγμής Περιφερειακή Ενότητα που βρίσκεται στο ανώτατο επίπεδο του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και προβλέπονται, μεταξύ άλλων, μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί όμως, που έχουν τη δυνατότητα να ασκούν το επάγγελμά τους και εκτός της ΠΕ της έδρας τους και ως εκ τούτου, πάρα πολλοί συνάδελφοι πρέπει καθημερινά να μετακινούνται εκτός της ΠΕ Κοζάνης, παρόλο που έχουν τη δυνατότητα της ελεύθερης μετακίνησης με τα απαιτούμενα έγγραφα, λόγω της αυξημένης επικινδυνότητας εξαιτίας της εξάπλωσης των κρουσμάτων, έχουν πρακτικά αναστείλει τις δραστηριότητές τους εκτός Νομού, με αίσθημα ευθύνης, καθώς φοβούνται μια ενδεχόμενη μετάδοση του ιού.

Και εντός της ΠΕ Κοζάνης όμως, όπου τα κρούσματα έχουν πολλαπλασιαστεί, επειδή η φύση της δουλειάς του Μηχανικού απαιτεί την είσοδο σε κατοικίες και σε κλειστούς χώρους εν γένει, επικρατεί εξίσου μια άτυπη αναστολή των εργασιών τους, μιας και τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας.

Επιπλέον, η εργασία στα γραφεία τους έχει καταστεί από δύσκολη έως αδύνατη, καθώς όλες οι δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό και η εξυπηρέτηση των συναδέλφων γίνεται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την υποχρέωση περαίωσης των Δηλώσεων του Ν.4495/2017 και της συγκέντρωσης σχεδίων και λοιπών εγγράφων από τις Πολεοδομίες και με την ανάγκη ωρίμανσης των φακέλων των πελατών τους για την ένταξη στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», που ανακοινώθηκε ότι για την περιοχή μας θα ξεκινήσει στις 4/12/2020, καθιστά την παραγωγή έργου εξαιρετικά δύσκολη.

Πρακτικά οι συνάδελφοι Διπλωματούχοι Μηχανικοί – Ελεύθεροι Επαγγελματίες, έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους με άγνωστη ημερομηνία επαναφοράς στην κανονικότητα.

Κύριε Υπουργέ,

Για όλους τους συναδέλφους, ελεύθερους επαγγελματίες που εργάζονται σε περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο συναγερμού 4 και συγκεκριμένα στην ΠΕ Κοζάνης, ζητάμε:

· Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και παράταση της ημερομηνίας καταβολής τους.  Άμεση και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες αποζημίωσή τους για την αναγκαστική αναστολή της εργασίας τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

·  Ένταξη του κλάδου των Μηχανικών σε Πρόγραμμα Στήριξης των επιχειρήσεών τους, λόγω

· της πανδημίας covid-19.  Εφαρμογή του μέτρου της μείωσης του ενοικίου των γραφείων τους.

·  Παράταση της έναρξης του Προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», μέχρι να επανέλθει η

· εκάστοτε περιοχή σε επίπεδο συναγερμού 4 στην κανονικότητα και να υπάρχει χρόνος προετοιμασίας των φακέλων. 

· Παροχή διευκρινήσεων για όσα συνεργεία απαιτείται να μετακινηθούν από Νομό σε Νομό, για τον τρόπο και τα απαιτούμενα έγγραφα της μετακίνησής τους.

Ο κλάδος των Διπλωματούχων Μηχανικών χρειάζεται άμεσα τη στήριξη της Πολιτείας .

Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας.

Για τη Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.

Ο Πρόεδρος

Κιάνας Μεν. Στέργιος

Προηγούμενο άρθρο Δήμος Κοζάνης: Χορήγηση βεβαίωσης για την έκδοση άδειας απόσταξης στέμφυλων για την παραγωγή τσίπουρου
Επόμενο άρθρο Νέα παράταση υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για τη χορήγηση δωρεάν σίτισης ακαδημαϊκού έτους 2020-2021 στο ΠΔΜ