Ειδήσεις

Καλλιόπη Βέττα: Ο αγροτικός κόσμος της περιοχής υφίσταται αλλεπάλληλα πλήγματα από την κυβερνητική ανικανότητα


Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: «Αποζημιώσεις De Minimis λόγω βροχοπτώσεων Ιουλίου – Αυγούστου 2022».

Η ερώτηση βασίζεται στην από 8.3.22 κοινή επιστολή θεσμικών και παραγωγικών φορέων του Βελβεντού και, συγκεκριμένα, του Δήμου Βελβεντού, του Αγροτικού Συλλόγου, του ΑΣΕΠΟΠ, του ΑΣΟΠ ΔΗΜΗΤΡΑ και του ΤΟΕΒ, προς τον προαναφερόμενο Υπουργό.

Το βασικό πρόβλημα που θίγεται αφορά τις ισχνές αποζημιώσεις De Minimis λόγω των βροχοπτώσεων του καλοκαιριού, καθώς, το μειωμένο πόσο χρηματοδότησης δημιούργησε με τη σειρά του ανισονομίες και εξαιρέσεις στον επιμερισμό, με τους συνεταιρισμένους αγρότες να διαμαρτύρονται εύλογα τόσο για τον αποκλεισμό τους, όσο και, εν γένει, για την εξαίρεση τοπικών ποικιλιών της Π.Ε. Κοζάνης από την χρηματοδότηση.

Η κ. Βέττα, με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης δήλωσε: «Για μια ακόμη φορά, οι πράξεις και οι παραλείψεις του αρμόδιου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στον αγροτικό κόσμο της Π.Ε. Κοζάνης.

Οι τεράστιες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις, οι υποεκτιμήσεις στις καταγραφές των ζημιών, οι μειωμένες χρηματοδοτήσεις, το πρόκριμα άλλων περιοχών της χώρας με ίδια ή παρόμοια προβλήματα, η εξαίρεση του πρωτογενούς τομέα από τα προγράμματα Δ.Α.Μ. συνιστούν μερικές μόνο από τις πρόσφατες ΄΄δράσεις΄΄ του αρμόδιου Υπουργείου.

Οι ανακοινώσεις για τις αποζημιώσεις De Minimis, λόγω των πρωτοφανών βροχοπτώσεων το καλοκαίρι στον Βελβεντό, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, δημιουργούν ακόμη μια εστία άνισης αντιμετώπισης για τον αγροτικό και, ειδικότερα, τον συνεταιριστικό κόσμο.

Μεγάλη μερίδα των παραγωγών δεν θα αποζημιωθούν με το αναγκαίο ποσό, καθώς η κυβέρνηση δεν έκανε τις απαραίτητες ενέργειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτή η ολιγωρία είχε ως αποτέλεσμα, τα μειωμένα συνολικά ποσά, να μοιραστούν στρεβλά, με την χρήση εργαλείων που δεν προβλέπονται, τόσο στους δικαιούχους των βροχοπτώσεων, αλλά και στους πληττόμενους από την ενεργειακή κρίση, με εξαίρεση τους συνεταιριζόμενους αγρότες. Τέλος, οι αποζημιώσεις για τις βροχοπτώσεις εξαιρούν ποικιλίες της περιοχής, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών.

Το συμπέρασμα είναι ένα: στον πρωτογενή τομέα, αλλά και παντού, όπως με οργή και απόγνωση διαπιστώνουμε για μία ακόμη φορά με το πρόσφατο τραγικό δυστύχημα, η κυβέρνηση, αδιαφορώντας για την ουσία, στηρίζεται μόνο στα επικοινωνιακά δεκανίκια.

Η επερχόμενη αποδοκιμασία και αποδρομή της θα ανοίξει τον δρόμο για δικαιοσύνη, ισονομία και ασφάλεια στην ελληνική κοινωνία γενικά, και την Π.Ε. Κοζάνης ειδικότερα»

Προηγούμενο άρθρο Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα
Επόμενο άρθρο Ορκωμοσία νέας μόνιμης υπαλλήλου στο Δήμο Βελβεντού