Ειδήσεις

Καλλιόπη Βέττα: Τιμούμε τα θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας, θαυμάζουμε τα επιτεύγματα των απογόνων τους


Η υπ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα παρευρέθηκε στις εκδηλώσεις μνήμης για την Ποντιακή Γενοκτονία που έγιναν στην Πτολεμαΐδα και την Σκήτη.

Στις εκδηλώσεις, όπου παρευρέθηκε πλήθος κόσμου, επικράτησε κλίμα συγκίνησης για τα θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας, έγιναν ειδικές  αναφορές στην εποχή των διώξεων και των εκτοπισμών, ενώ εκφράστηκε ένα πάνδημο αίτημα για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Η κ. Βέττα τόνισε η ιστορία έχει αποδείξει πλείστες φορές πως, όπου πρυτανεύει η βία κι ο εθνικισμός έναντι της συνεννόησης και της συνύπαρξης το αποτέλεσμα είναι τραγικό: δολοφονίες, εξορίες, θηριωδίες, μαρασμός.

Η Γενοκτονία των Ποντίων είναι ένα δραματικό παράδειγμα αυτής της λογικής που πρέπει να αντιμαχόμαστε και να καταδικάζουμε με κάθε μέσο. Παράλληλα, όπως επεσήμανε, οι Πόντιοι που ήρθαν στην Ελλάδα μεγαλούργησαν παντού: στην κοινωνία, την οικονομία, τον πολιτισμό. Με τη ξεχωριστή πολιτισμική τους παρακαταθήκη αποδεικνύουν το διαχρονικό μήνυμα: με αγώνες, επιμονή και αποφασιστικότητα μπορούν να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να δομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τις νεότερες γενιές.

Τέλος, η υπ. Βουλευτής τόνισε στους συνομιλητές της ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ έχει δεσμευτεί για:
–       Την συγκρότηση μόνιμης και διαρκούς επιτροπής για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας
–       Την διατήρηση της ιστορικής μνήμης των Ελλήνων του Πόντου, μέσω αρμόδιας επιτροπής, αλλά και για την προστασία των μνημείων τους
–       Για την ενίσχυση της εκμάθησης της ιστορίας του Ποντιακού ελληνισμού στην εκπαίδευση
–       Και για οικονομικά μέτρα, όπως η καταβολή εθνικής σύνταξης στους ομογενείς της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ρύθμιση χρεών για τα δάνεια των παλιννοστούντων και απλοποίηση των διαδικασιών ιθαγένειας.

Σήμερα, στις 20:30, η κ. Βέττα θα μιλήσει στο πολιτιστικό κέντρο Λιβαδερού.

Προηγούμενο άρθρο Μιχάλης Παπαδόπουλος: Με την ΥΑ για τους τεχνίτες ηλεκτροκίνησης ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο για τη συντήρηση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων
Επόμενο άρθρο Γιώργος Αμανατίδης: Σε ΛΚΔΜ, ΔΕΥΑ Κοζάνης, ΜΕΤΕ ΑΕ, ΑΝΚΟ