Ειδήσεις

Κοζάνη 2030: Συνέντευξη του δημάρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας


Η ένταξη της Κοζάνης στην Ευρωπαϊκή Αποστολή «100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030» αποτέλεσε το βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ του δημάρχου Κοζάνης, Λάζαρου Μαλούτα και των φοιτητών του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, την Τρίτη 23 Μαΐου 2023.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στην Πανεπιστημιούπολη στα Κοίλα Κοζάνης, όπου το δήμαρχο υποδέχτηκε η Κοσμήτοραςτης Σχολής Οικονομικών Σπουδών, ΑνδρονίκηΚαταραχιά.Υπογραμμίζεται, ότι η συζήτηση είχε τη μορφή συνέντευξης και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των διαλέξεων του μαθήματος «Περιβαλλοντικοί Θεσμοί και ΕυρωπαϊκήΠολιτική» με επιστημονικά υπεύθυνη την Επίκουρη Καθηγήτρια, Πολυτίμη Φαρμάκη.

Η κουβέντα ξεκίνησε με τους φοιτητές να ζητούν από τον κ. Μαλούτα να αναλύσει τις τεχνολογίες που θα συμβάλλουν στην κλιματική ουδετερότητα και τον τρόπο που αυτή θα συμβάλλει στον μετασχηματισμό του αναπτυξιακού μοντέλου της περιοχής.

Ο δήμαρχος Κοζάνηςανέλυσεστους φοιτητές την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία για την μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη έως το 2050, καθώς και την  πολιτική της Ε.Ε. σχετικά με τις έξυπνες βιώσιμες μετακινήσεις, τα εναλλακτικά καύσιμα καιτις «καθαρές» ενεργειακά περιοχές.

Αναφερόμενος στη συμμετοχή της Κοζάνης στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των Πόλεων, ο κ. Μαλούτας υπογράμμισε, ότι η πόλη θα αποτελέσει «πιλότο» και μαζί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις-πιλότουςθα είναι οι πρωτοπόροι της Ευρώπης.

Τέλος, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο πρώτο στάδιοτης Αποστολής των Πόλεων, δηλαδή την εκπόνηση του Κλιματικού Συμβολαίου του Δήμου Κοζάνης. Στη συνέχεια, οι φοιτητέςσυμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο για το Κλιματικό Συμβόλαιο, υλοποιώντας έμπρακτα την αρχή της «συμμετοχής του κοινού» στη διαμόρφωση της περιβαλλοντικής πολιτικής, όπως τη διδάχθηκαν.

 

Προηγούμενο άρθρο Συνελήφθησαν στην Κοζάνη τρία άτομα για απόπειρα διακεκριμένης κλοπής
Επόμενο άρθρο Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της Κοζάνης