Ειδήσεις

Απάντηση του Υπ. βουλευτή ΠΕ Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη στην ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΠΕ Κοζάνης


Αξιότιμες κυρίες και κύριοι της Νομαρχιακής, Με το από 4/6/2023 δημοσίευμά μου (βλ. Συνεχίζουμε τις περιοδείες μας στην ΠΕ Κοζάνης), μετά από επίσκεψή μου σε περιοχές του νομού μας, στις οποίες καλλιέργειες χτυπήθηκαν από καιρικά φαινόμενα, σημείωσα την ανάγκη να υπάρξει μια σταθερή κυβέρνηση που θα αντιμετωπίσει αυτά και πολλά αλλά ζητήματα που έχουν άμεσο και μεγάλο αντίκτυπο στην παραγωγική, αναπτυξιακή και οικονομική πορεία της χώρας και δήλωσα ότι: «Πρέπει να βγούμε από την παγίδα της ακυβερνησίας στην οποία μας έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν έχουμε καταλάβει ακόμα αν μετάνιωσε ή όχι την απλή αναλογική. Μέχρι να καταλήξουν οι κκ Γιώργος και Αλέξης Τσίπρας, αν η απλή αναλογική είναι ακόμα στις προθέσεις τους, εμείς συνεχίζουμε με τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία και τους συμπολίτες μας.»

Στην από 5/6 απάντησή σας (βλ. Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΠΕ Κοζάνης: “Πόσες τετραετίες θέλει η ΝΔ κ. Κωνσταντινίδη για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της χώρας;”), συρράπτετε  δύο μόνο  εδάφια από τη συντομότατη τοποθέτησή μου, προκειμένου να μου προσάψετε δήθεν αλαζονική έκφραση.

Στο δημοσίευμά μου αναφέρομαι ευθέως στην ακυβερνησία (sic) που προκάλεσε η απλή αναλογική και στη διγλωσσία που εμφανίζουν κορυφαία στελέχη σας, ακόμα και σε αυτό το μείζον πολιτικό ζήτημα.

Εσείς, όμως, δεν απαντήσατε:

  • αν εγκαταλείψατε την ιδέα της απλής αναλογικής,
  • αν υπάρχει διάσταση απόψεων σε κορυφαία στελέχη σας ή απλά αναζητάτε άλλοθι για το εκλογικό αποτέλεσμα,
  • αν πιστεύετε στην ανάγκη να υπάρξει άμεσα σταθερό κυβερνητικό σχήμα που θα αντιμετωπίσει τα ζητήματα που απασχολούν την πατρίδα, τον τόπο μας, και την κοινωνία.

Σχετικά, τώρα, με τη δήθεν επίδειξη περιφρόνησης από τη ΝΔ προς το εκλογικό σώμα, τέτοια συνιστά η απροθυμία αυτοκριτικής και αναγνώρισης των λαθών σας, όχι μόνο κατά την προηγηθείσα εκλογική περίοδο, αλλά κυρίως κατά την προηγηθείσα τετραετία.

Αν δεν το καταλάβατε, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν επιδοκίμασαν μόνο τη συνέπεια, την ειλικρίνειακαι την αποτελεσματικότητα της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσα σε πρωτόγνωρες κρίσεις, αλλά ταυτόχρονα αποδοκίμασαν την τοξικότητα και τη διχαστική σας έκφραση, τη στείρα αντιπολίτευση, τον μηδενισμό, τις γενικότητες, την απουσία τεκμηριωμένων προτάσεων, τις συνεχείς αντιφάσεις σας. Το γεγονός ότι δεν διστάσατε να υιοθετήσετε ακόμα και ψευδείς κατηγορίες σε βάρος της πατρίδας μας, ιδίως στο μεταναστευτικό, για μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Γι’ αυτό, παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες, η Νέα Δημοκρατία ανέβασε τα ποσοστά της, ενώ το κόμμα σας υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση που έχει υποστεί αξιωματική αντιπολίτευση από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.

Για ποια αλαζονεία μιλάτε; Εσείς δεν κατηγορούσατε τις εταιρείες δημοσκοπήσεων επί τέσσερα χρόνια για μαγειρεμένα αποτελέσματα; Πρωτοκλασάτα στελέχη σας δε βάζανε τηλεοπτικά στοιχήματα ότι στις εκλογές της 21ης Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν πρώτο κόμμα; Ο αρχηγός και μέλη του κόμματός σας δεν κατηγορούσαν τους ψηφοφόρους για ανωριμότητα, παράκρουση και αδυναμία να δουν την ουσία, μετά το εκλογικό σας ναυάγιο; (βλ. Τσίπρας, Γκλέτσος, Καραγιάννη); Αν δεν αναγνώσετε και δε σεβαστείτε την ετυμηγορία των συμπολιτών μας, σας περιμένουν ακόμα χειρότερες ημέρες.

Εξάλλου, το ότι «οι κάλπες της 25ης Ιουνίου είναι άδειες», αποτελεί έκφραση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτός που λέει ότι αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία και γι΄ αυτό κι εμείς βρισκόμαστε διαρκώς κοντά στου συμπολίτες μας. Αλλά, τελικά, μάλλον αυτό είναι που σας ενοχλεί. Ότι δεν μας τελειώσατε, όπως λογαριάζατε.

Μην ψάχνετε άλλους υπαίτιους για την κακοδαιμονία σας. Δεν πάσχετε από έλλειμα επικοινωνίας. Δεν είναι ότι δεν μπορέσατε να εξηγήσετε τις θέσεις σας επί 4 χρόνια και το πρόγραμμά σας σε μία μακρά προεκλογική περίοδο και δήθεν θα το κάνετε τώρα. Μη νομίζετε ότι ένα facelift αλλάζει την εικόνα σας στην κοινωνία. Μην κατηγορείτε τον κόσμο ότι δεν σας κατάλαβε, το αντίθετο συνέβη, σας κατάλαβε!

Σε ό,τι αφορά την κοστολόγηση των προγραμμάτων, ξέρετε, αργήσατε κατά μία εκλογική διαδικασία (βλ. Τσίπρας: Είναι πολύ υποτιμητικό να κοστολογήσει τα προγράμματα των κομμάτων το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους). Δεν περιστρέφεται το σύμπαν γύρω σας.

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ, τα παραπάνω δεν κρύβονται πίσω από τις γενικόλογες αιτιάσεις σας για το ποιος έκανε τι στη χώρα. Αυτές ήταν ατάκες του 2014, όταν δεν είχατε χειριστεί τις τύχες της πατρίδας μας. Από τότε, οι πολίτες σας καταδίκασαν και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση.

Η απάντησή σας στο δημοσίευμά μου αποτελεί, συνεπώς, μνημείο υποκρισίας, αφού ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που στη θητεία της:

  • δεν φορολόγησε τον μεγάλο πλούτο αλλά προτίμησε να στραγγαλίσει τους μικρομεσαίους,
  • αύξησε όλους τους άμεσους και έμμεσους φόρους, ανάμεσα τους και τον ΕΦΚ και τον ΦΠΑ, τους οποίους ζητάει από τη σημερινή κυβέρνηση να μειώσει,
  • επέβαλε εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές σε επιχειρήσεις και ελευθεροεπαγγελματίες, τις οποίες σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο σκοπεύατε να επαναφέρετε.

Αποτελεί, όμως, και μνημείο πρόκλησης, το να αναφέρεστε σε φτωχοποίηση και ερημοποίηση της περιοχής μας, εσείς, που παραδώσατε το 2019 την ΠΕ Κοζάνης πρωταθλήτρια σε ύφεση, ανεργία και δημογραφική συρρίκνωση και ουραγό σε εξωστρέφεια, απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ και επενδύσεις. Κυρίως, όμως, χωρίς ένα στρατηγικό σχέδιο για την αντιστάθμιση των αρνητικών επιπτώσεων που έφερε η μείωση της λιγνιτικής δραστηριότητας, που την περίοδο 2014-2019 έπεσε από τις 22.000 γιγαβατώρες στις 10.400.

Αλήθεια, ποια και πόσα χρηματοδοτικά εργαλεία είχαν εξασφαλιστεί επί των ημερών σας για την υπόθεση της Δίκαιης Μετάβασης; Ποιο ήταν το ύψος των κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων; Πως διασφαλίζατε το μέλλον των εργαζόμενων στις μονάδες που έτσι κι αλλιώς θα έκλειναν λόγω της εξάντλησης του χρόνου λειτουργίας τους (βλ. ΑΗΣ Καρδιάς); Τι κάνατε για τις τηλεθερμάνσεις που θα έμεναν χωρίς πηγή ενέργειας; Ποιο ήταν το επενδυτικό και αναπτυξιακό σχέδιό σας, για τη Δ. Μακεδονία και την ΠΕ Κοζάνης, με ποια έργα και με ποιες εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις;

Επειδή το θίξατε, πάντως, η ανεργία στην ΠΔΜ ανήλθε σε 15,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2022, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2019 ήταν στο 22,6%, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, το ΑΕΠ υπολογίζεται ότι αυξήθηκε το 2022 κατά 16,5% σε σχέση με το 2018.

Τέλος, αν και το να έρχεστε μετά από μία διεξοδική προεκλογική αντιπαράθεση και να ρωτάτε ποιο είναι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, είναι λυπηρό και μάλλον περιφρονητικό για την κρίση των συμπολιτών μας, είμαι στη διάθεσή σας για να συγκρίνουμε τα πεπραγμένα της κυβερνητικής θητείας του κόμματός σας και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας της περιόδου 2019-2023, όταν και είχα την τιμή να αποτελώ μέλος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ως Βουλευτής του Νομού Κοζάνης, και τα αποτελέσματά τους για την πατρίδα και τον τόπο μας.

Προηγούμενο άρθρο Καλλιόπη Βέττα: Συνάντηση με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Επόμενο άρθρο Πρόγραμμα ΤΕΒΑ: Διανομή τροφίμων από τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Κοζάνης & την Π.Ε. Κοζάνης