Ειδήσεις

Έργα ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς που υλοποιούνται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2014-2020


Έργα πολιτισμού που εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Απασχόλησης, Γιώργος Βαβλιάρας στην Π.Ε. Φλώρινας συνοδευόμενος από την Προϊσταμένη της ΕΦΑ Φλώρινας κ. Χριστίνα Ζιώτα.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης ήταν τα έργα Αποκατάστασης και Ανάδειξης μνημείων ασκητισμού Πρεσπών, πρόκειται για τον Ι. Ναό Παναγιάς Ελεούσας, τον Ι. Ναό Αγίου Αθανασίου και τον Ι.Ν. Αγίας Άννας. Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 639.765 ευρώ ολοκληρώνεται τον προσεχή μήνα καθώς απομένουν εργασίες που αφορούν στην προσβασιμότητα των  μνημείων. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο το οποίο αναδεικνύει τη σπουδαιότητα του Πολιτιστικού αποθέματος που εντοπίζεται στην περιοχή των Πρεσπών.

Παράλληλα ο κ. Βαβλιάρας επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Πρεσπών Παναγιώτη Πασχαλίδη όπου παρουσία υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου συζητήθηκαν εκτενώς τα έργα πολιτισμού που υλοποιούνται καθώς και η προετοιμασία για τη νέα προγραμματική περίοδο. Στους Ψαράδες συνομίλησε με κατοίκους καθώς και με τον Πρόεδρο της κοινότητας κ. Σταύρο Δημανόπουλο.

Δεύτερος σταθμός ήταν ο Άγιος Νικόλαος Βέυης όπου οι εργασίες στερέωσης, αποκατάστασης και συντήρησης τοιχογραφιών ολοκληρώθηκαν στα τέλη του 2021. Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 396.165 ευρώ εντάχθηκε επίσης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δ.Μ. και ο ναός είναι πλέον επισκέψιμος. Παρόντες στην επίσκεψη ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας κ. Σωτήρης Βόσδου καθώς και ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Βασίλης Άμπας.

Τέλος, ο κ. Βαβλιάρας με την κ. Ζιώτα επισκέφθηκαν τα έργα αποκατάστασης και ανάδειξης της Ακρόπολης και του Νότιου Πλατώματος της Ελληνιστικής πόλης Πετρών συνολικού προϋπολογισμού 900.000 ευρώ,  παρουσία και του προέδρου της Τ.Κ. Πετρών κ. Γρηγόρη Κυριακόπουλου.

Οι εργασίες του πολύ σημαντικού έργου φτάνουν στο τέλος καθώς εκκρεμεί η δημιουργία ενημερωτικών πινακίδων στον αρχαιολογικό  χώρο, η έκδοση έντυπου υλικού και η διοργάνωση μιας περιοδικής έκθεσης με ευρήματα της Ελληνιστικής πόλης Πετρών που θα γίνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας.

Η ανάδειξη, διάσωση και διατήρηση του πολιτιστικού πλούτου αποτελεί προτεραιότητα της Περιφερειακής Αρχής ενώ με συστηματικότητα προχωρούμε στην προετοιμασία για την ένταξη και νέων έργων, όπου με την ολοκλήρωσή τους, θα αναδείξουν την πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Προηγούμενο άρθρο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
Επόμενο άρθρο Δήμος Κοζάνης: Πρόσκληση συμμετοχής στη διαδικασία βελτίωσης θέσης στις λαϊκές αγορές