Ειδήσεις

Ο Λάζαρος Μαλούτας ομιλητής σε συνέδριο της Εθνικής Ένωσης Δήμων Βουλγαρίας


Η Αποστολή των Πόλεων, η «πράσινη»  μετάβαση και η κλιματική ουδετερότητα αποτέλεσαν τα κεντρικά σημεία της παρουσίασης του δημάρχου Κοζάνης, Λάζαρου Μαλούτα, στο τελικό συνέδριο της Εθνικής Ένωσης Δήμων της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας για τη θητεία 2019-2023, την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023.

Ο κ. Μαλούτας συμμετείχε στην ενότητα «Έμπνευση και διδάγματα από τους γείτονες», όπου έλαβαν μέρος εκπρόσωποι δήμων και φορέων από γειτονικές χώρες με τη Βουλγαρία. Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Κοζάνης, παρουσίασε στους Βούλγαρους συναδέλφους του τον σχεδιασμό που έχει χαράξει ο Δήμος Κοζάνης για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας και του ψηφιακού μετασχηματισμού, στο πλαίσιο της Αποστολής των Πόλεων.

Επίσης, ο δήμαρχος Κοζάνης αναφέρθηκε στα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΤοπικήΑυτοδιοίκηση σε Βουλγαρία και Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε σε ψηφιακότητα,  «πράσινη» μετάβαση, καθώς και στα έργα ΣΔΙΤ ύψους 80 εκατομμυρίων που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης από το Δήμο Κοζάνης.

Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο Λάζαρος Μαλούτας συναντήθηκε προσωπικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας,ΡούμενΡάντεφ, στον οποίο έθεσε τις προτάσεις του σχετικά  με τις δυνατότητες συνεργασίας στην κοινή πορεία για την κλιματική ουδετερότητα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών σε ενεργειακά ζητήματα, η οποία έχει αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια.

Επιπλέον, ο δήμαρχος Κοζάνης συζήτησε κατ’ ιδίαν τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Νικολάι Ντένκοφ, όπου αναφέρθηκε σε ζητήματα προοπτικών συνεργασίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αποστολής των Πόλεων, ενώ ο κ. Ντένκοφ επεσήμανε τις δυνατότητες ανάπτυξης  συνεργασίας των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας και Βουλγαρίας.

Τέλος, ο δήμαρχος συναντήθηκε με την ομόλογή του δήμαρχο Γκάμπροβο, Τάνια Χρίστοβα, με την οποία συζήτησαν τη συμμετοχή Κοζάνης και Γκάμπροβο στην Αποστολή «100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλης της Ευρώπης έως το 2030», τις προκλήσεις αλλά και τις δυνατότητες συνεργασίας στη διαδρομή για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας.

 

Προηγούμενο άρθρο Επίσημο Μητρώο Επαγγελματιών (πρώην Φυτοϋγειονομικό Μητρώο)
Επόμενο άρθρο Έτοιμες οι υπηρεσίες του Δήμου Εορδαίας για τις Εθνικές εκλογές