Ειδήσεις

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Πρόσκληση ενδιαφέροντος συμμετοχής στο διμερές πρόγραμμα «SUM/IBS» με το HKA University Karlsruhe της Γερμανίας


Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας  (ΠΔΜ)  υλοποιεί  διμερές πρόγραμμα συνεργασίας με το Γερμανικό Ίδρυμα Hochschule Karlsruhe (HKA). Στο πλαίσιο του προγράμματος το οποίο έχει διάρκεια 3 ακαδημαϊκά έτη, 20 φοιτητές/τριες (μετά από διαδικασία επιλογής)  θα μπορούν να δηλώνουν το μάθημα SUM/IBS (DET710) που προσφέρεται στον ιδρυματικό κατάλογο του ΠΔΜ,  σε συνεργασία με το γερμανικό πανεπιστήμιο.

Στο εν λόγω πρόγραμμα θα συμμετάσχουν 20 φοιτητές/τριες του ΠΔΜ και 20 φοιτητές/τριες του ΗΚΑ αφού χωριστούν σε 8-10 μικτές ομάδες των 4-5 φοιτητών. Το αντικείμενο του μαθήματος χωρίζεται σε 2 κατευθύνσεις :

  • International Business Strategy (IBS): Oι μισές ομάδες, θα χρησιμοποιήσουν ένα πρόγραμμα επιχειρηματικής προσομοίωσης (business simulation) και θα αναλάβουν τη διοίκηση και υλοποίηση της στρατηγικής μιας μεγάλης πολυεθνικής επιχείρησης στην παγκόσμια αγορά (IBS/ International Business Strategy), σε ένα turn-based επιχειρηματικό «παιχνίδι» (CESIM) .
  • Startup Management (SUM): Οι άλλες μισές, θα αναλάβουν μια πρόκληση από τον πραγματικό επιχειρηματικό κόσμο που αφορά τη δημιουργία μιας startup επιχείρησης με τη χρήση επιχειρηματικών εργαλείων (SUM, Startup Management) ή την επίλυση ενός επιχειρηματικού προβλήματος μιας πραγματικής startup.

Στη διάρκεια του μαθήματος, όλοι οι φοιτητές/τριες θα παρακολουθούν μια εβδομάδα διαλέξεων-επισκέψεων στην Κοζάνη, την τελευταία βδομάδα του Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια και κατά την διάρκεια του εξαμήνου, θα γίνονται εβδομαδιαίες συναντήσεις με την αντίστοιχη ομάδα από το ΗΚΑ, υπό την επίβλεψη των διδασκόντων του μαθήματος (Ελλήνων και Γερμανών) στο project που τους έχει δοθεί.

Οι ομάδες, θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των εργασιών τους στο ΗΚΑ στην Καρλσρούη την πρώτη βδομάδα του Δεκεμβρίου. Εκεί, θα ταξιδέψουν οι φοιτητές του ΠΔΜ και θα συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα επισκέψεων – διαλέξεων και παρουσιάσεων σε θέματα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Τα έξοδα για την μετάβαση στη Γερμανία (εισιτήρια, ξενοδοχείο, ημερήσια αποζημίωση) καλύπτονται από το DAAD για τους φοιτητές του ΠΔΜ.

Η αξιολόγηση του μαθήματος θα γίνεται με προφορική εξέταση  της κάθε ομάδας και την υποβολή γραπτής εργασίας  πάνω στο project που έχει επιλέξει.

 

Οι φοιτητές που θα επιλεγούν θα πρέπει να έχουν :

  • Καλή γνώση Αγγλικής γλώσσας (επίπεδο Β2)
  • Περάτωση των μαθημάτων εώς και το 6ο εξάμηνο

 

Θα συνεκτιμηθούν:

  • Καλή γνώση Γερμανικής γλώσσας (επίπεδο Β2)
  • Συμμετοχή σε άλλα προγράμματα κινητικότητας (πχ. Erasmus)
  • Συμμετοχή σε προγράμματα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

 

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ξεκινά στις 23/6/2023 και λήγει στις 5/7/2023 ( link : https://forms.gle/HKL2rttLCCMw8bzw7 ).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στους υπεύθυνους καθηγητές:

Χάϊδω Δριτσάκη, Καθηγήτρια, Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και Επιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος. e-mail: cdritsaki@uowm.gr

Ιωάννης Αντωνιάδης, Αν. Καθηγητής, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας e-mail: iantoniadis@uowm.gr

 

Προηγούμενο άρθρο Έργα ενεργειακής αναβάθμισης επισκέφθηκαν οι Αντιπεριφερειάρχες Σ. Κιάνας και Γ. Βαβλιάρας
Επόμενο άρθρο Γ. Κασαπίδης: Η έκδοση της απόφασης της καταβολής αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες των εδαφών