Ειδήσεις

Καλλιόπη Βέττα – Ομιλία στην Βουλή για την ψήφο των αποδήμων


ÓÕÆÇÔÇÓÇ Í/Ó ÕÐÏÕÑÃÅÉÏÕ ÁÍÁÐÔÕÎÇÓ ÊÁÉ ÐÏËÉÔÉÓÌÏÕ ÓÔÇÍ ÏËÏÌÅËÅÉÁ ÔÇÓ ÂÏÕËÇÓ (ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ ÃÉÙÑÃÏÓ EUROKINISSI)

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη ψήφο των αποδήμων.

Η κ. Βέττα αρχικά αναφέρθηκε στην αποτυχία της κυβέρνησης στους τομείς της δασικής προστασίας και της πυρόσβεσης καθώς εδώ και πολλές ημέρες μαίνονται πυρκαγιές σε όλη την χώρα, με μόνο μέτρο την εκκένωση πληθυσμού χωρίς, δυστυχώς, να σώζεται η φύση και να προστατεύονται οι παραγωγικές δραστηριότητες.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο τονίζοντας ότι η σπουδή της κυβέρνησης να εισάγει νομοσχέδιο για τη ψήφο των αποδήμων ελάχιστες ημέρες μετά τις εκλογές, οδήγησε σε έλλειψη διακομματικής συναίνεσης για ένα τόσο κρίσιμο θέμα.

Ειδικότερα, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. τίθεται ομόφωνα υπέρ του ακώλυτου και απροϋπόθετου δικαιώματος των αποδήμων να ψηφίζουν από τον τόπο τους, ενώ υπερθεμάτισε πως οι Έλληνες του εξωτερικού πρέπει να έχουν διαρκή, γόνιμη και τακτική επαφή με την χώρα.

Ωστόσο, τόνισε ότι το παρόν νομοσχέδιο την ώρα που τροποποιεί σημαντικά το εκλογικό σώμα δεν δίνει στους απόδημους το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, της αντιπροσώπευσης και της λογοδοσίας γεγονός που θεραπεύει η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. περί δημιουργίας ειδικών περιφερειών με Βουλευτές από τον απόδημο Ελληνισμό.

Παράλληλα, στηλίτευσε την αδιαφορία της κυβέρνησης να μεριμνήσει για την ψήφο των Ελλήνων του εσωτερικού που, για οικονομικούς και επαγγελματικούς λόγους δεν μπορούσαν να ψηφίσουν στις πρόσφατες εκλογές.

 

Κλείνοντας, η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης, τόνισε ότι για πολλούς από τους απόδημους που έφυγαν την περίοδο 2010-2014 λόγω των μνημονιακών πολιτικών της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. η πλήρης και απροϋπόθετη απόδοση δικαιωμάτων αποτελεί χρέος και ηθική ικανοποίηση, ενώ κατέληξε:  «Δεν αξίζει στους συμπατριώτες μας τους εξωτερικού να αντιμετωπίζονται ως εκλογική πελατεία, απαξιώνοντας την αγάπη τους για την Ελλάδα. ​Είναι ευθύνη όλων μας να ενισχύσουμε τους δεσμούς και να μη ευτελίσουμε τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα τους αλλά και τη φιλοπατρία τους.»

Προηγούμενο άρθρο 3η συνεδρίαση της Εδαφικής Επιτροπής ΔΑΜ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
Επόμενο άρθρο Αναβάθμιση του εξοπλισμού της μονάδας τεχνητού νεφρού του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας