Ειδήσεις

Καλλιόπη Βέττα: Nα επισπευστούν οι διαδικασίες για την πλήρη αποζημίωση των αγροτών που πλήγηκαν από την ακαρπία και τις χαλαζοπτώσεις


Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα : «Άμεση ανάγκη για στήριξη των καλλιεργητών της Εορδαίας και των παρακείμενων περιοχών της Π.Ε. Κοζάνης»

Στην ερώτηση καταγράφεται το οξύ πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Εορδαία και σε κοντινές περιοχές της Π.Ε. Κοζάνης, από την ακαρπία σε μια σειρά καλλιεργειών, αλλά και από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν με υπομνήματά τους οι Αγροτικοί Σύλλογοι της περιοχής, είναι ανάγκη να επισπευστούν οι διαδικασίες καταγραφής, εκτίμησης και αποζημίωσης καθώς οι ζημιές φτάνουν κατά περίπτωση, στο 50-100% της παραγωγής.

Η κλιματολογική αστάθεια ήδη από την άνοιξη, οι θερμοκρασιακές εναλλαγές και οι χαλαζοπτώσεις του καλοκαιριού συνετέλεσαν ώστε οι παραγωγοί, ειδικά των μήλων, των κερασιών και των ροδάκινων, να βρίσκονται αντιμέτωποι με σημαντική απώλεια εισοδήματος σε μια εποχή που η ακρίβεια και η άνοδος των πρώτων υλών δοκιμάζει τις αντοχές τους.

Ως εκ τούτου, προκύπτει άμεση ανάγκη για ολοκλήρωση των διαδικασιών, με την χρήση τακτικών και έκτακτων χρηματοδοτικών εργαλείων ενώ, παράλληλα, πρέπει να ληφθεί μέριμνα για παράπλευρες ζημιές, όπως στην περίπτωση των παραγωγών που καλλιεργούν σανοδοτικά φυτά οι οποίοι λόγω των βροχοπτώσεων δεν μπορούσαν να κόψουν, να αποξηράνουν και να αποθηκεύσουν τα προϊόντα τους.

Τέλος,  στην ερώτηση τίθενται τα ζητήματα προς τον Υπουργό:

1.     Έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών από τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ; Αν όχι, πότε προβλέπεται να υπάρξει ολοκλήρωση της διαδικασίας;

2.     Θα καλυφθούν πλήρως οι ζημιές, με χρήση προβλεπομένων και έκτακτων χρηματοδοτήσεων;

3.     Θα μεριμνήσει για τις απώλειες εισοδημάτων των παραγωγών που καλλιεργούν σανοδοτικά φυτά;

Προηγούμενο άρθρο Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές και οικισμούς του Δήμου Εορδαίας
Επόμενο άρθρο Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα