Ειδήσεις

Ο Δήμος Κοζάνης τιμά τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας


Ο Δήμος Κοζάνης τιμά, όπως κάθε χρόνο, τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, στις 14 Σεπτεμβρίου, μία ημέρα ορόσημο για τον Προσφυγικό Ελληνισμό.

Με τιμή ανακοινώνεται σήμερα η έκδοση των πρακτικών του ΄Δ Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας Κοζάνης «Από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη στη Δυτική Μακεδονία 1922- 2022».  Σημειώνεται, ότι το συνέδριο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του επετειακού έτους για τα 100 χρόνια Μνήμης Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Κοζάνης,

Η συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή που επέφερε τονξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης από τις προγονικές τους εστίες και την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα, αποτελεί ορόσημο στηνιστορία της χώρας μας. Πρόκειται για ένα γεγονός, που, πέρα από την ιστορική τουδιάσταση, οδήγησε στην αναμόρφωση της κοινωνίας και του πολιτισμού μας και συνεχίζεινα δεσπόζει στη συλλογική μας μνήμη.

Τα παραπάνω γεγονότα αποτελούν, παράλληλα, ορόσημα και για την ιστορία της Κοζάνης.Η ανταλλαγή των πληθυσμών και η εγκατάσταση των προσφύγων άλλαξαν πολύπλευρα τονχαρακτήρα της πόλης και της γύρω περιοχής και προσέδωσαν νέα χαρακτηριστικά στηνπληθυσμιακή της σύνθεση, στον κοινωνικό της ιστό, στην οικονομία της και στον λαϊκό της πολιτισμό.

Η περιοχή της Κοζάνης απέκτησε νέους ήχους, νέες γεύσεις, νέες παραδόσειςπου ήρθαν μαζί με τους πρόσφυγες και εμπλουτίστηκε με τη δυναμική τους, αλλά και με το«τραύμα» της απώλειας των πατρογονικών τους εστιών. Ντόπιοι και πρόσφυγεςδημιούργησαν μια νέα σύνθεση που σφραγίζει τον τόπο μας.

Ο Δήμος Κοζάνης εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες προς την Εταιρεία Δυτικομακεδονικών Μελετών, τον Μικρασιατικό Σύλλογο Π.Ε Κοζάνης, καθώς και τα μέλη της Επιτροπής του Επετειακού έτους «100 χρόνια Μνήμης Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Κοζάνης», Βασιλειάδη Γιώτη, Βόντσα Βασιλική, Γκλαβίνα Γιάννη, Καμαριάδη Δημήτρη, Καμίτα Φωτεινή, Καραγιάννη Δήμητρα, Κατσόγιαννου – Τριανταφύλλου Έφη, Κωνσταντινίδη Γιάννη.

 

 

Θυμόμαστε, Τιμούμε, Προχωράμε…

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο «Ενότητα»: Ο Λάζαρος Μαλούτας συναντά τους πολίτες
Επόμενο άρθρο Δήμος Κοζάνης: Ευχαριστίες σε πολίτες, φορείς και συλλόγους για την ενίσχυση του συσσιτίου