Ειδήσεις

Μαλούτας: Με το Κλιματικό Συμβόλαιο η Κοζάνη έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας


«Με το Κλιματικό Συμβόλαιο η Κοζάνη έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας»,υπογράμμισε ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, υπογράφοντας το «Κλιματικό Συμβόλαιο Πόλης».

Η υπογραφή του συμβολαίου, υλοποιείται στο πλαίσιο της συμμετοχής της Κοζάνης στην Ευρωπαϊκή Αποστολή για τις «100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις έως το 2030». Για την επίτευξη αυτού του στόχου ο Δήμος Κοζάνης θα συνεργαστεί με  έναν πολύ μεγάλο αριθμό φορέων και επιχειρήσεων.

Το Κλιματικό Συμβόλαιο συνυπέγραψαν ο γενικός γραμματέαςΧωρικού Σχεδιασμού και Αστικού ΠεριβάλλοντοςΕυθύμιος Μπακογιάννης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, ο πρύτανης Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Θεοδουλίδης, ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) Δημήτρης Τζοβάρας, ο διευθυντής του Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας Νίκος Ντάβος, ο πρόεδρος της  ΔΙΑΔΥΜΑ Παναγιώτης Πλακεντάς, καθώς και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κοζάνης Κώστας Κυτίδης.

Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι η στροφή στις πιο πράσινες μορφές ενέργειας και οικονομίας, με στόχο, μεταξύ άλλων,  την αύξηση  της απασχόλησης, απαντώντας στην άλλη μεγάλη πρόκληση της συρρίκνωσης του  πληθυσμού. Αυτή η μετάβαση προς ένα καθαρότερο μέλλον  αποτελεί μια πρόκληση αλλά και τεράστια ευκαιρία για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της  περιοχής για να αναπτύξουν νέες οικονομικές δραστηριότητες.

Σημειώνεται, ότι ο Δήμος Κοζάνης έχει ήδη προχωρήσει στον εκπόνησηενός μεγάλου και πολυεπίπεδου σχεδίου δράσης,  που  καλύπτει τους τομείς της ανάπτυξης καθαρής ενέργειας, της πράσινης κινητικότητας και των μεταφορών, της βελτίωσης διαχείρισης απορριμμάτων και της κυκλικής οικονομίας, της ανάπτυξης πράσινων υποδομών και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Το σχέδιο δράσης συνοδεύεται από ένα επενδυτικό πλάνο, όπου αποτυπώνονται τα χρηματοδοτικά εργαλεία και οι διατιθέμενοι πόροι για την υλοποίησή του.

Επιπλέον, ο Δήμος Κοζάνης έχει υπογράψει Μνημόνια Συνεργασίας για την κλιματική ουδετερότητα της Κοζάνης μέχρι το 2030,με τα ΚΤΕΛ Αστικών Γραμμών Κοζάνης Α.Ε., το Σωματείο Ιδιοκτητών ΤΑΞΙ Κοζάνης «Άγιος Χριστόφορος», τη ΔΕΥΑ Κοζάνης, τηΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. και την Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Κοζάνης.

Επίσης,δήλωση συνεργασίας με το Δήμο Κοζάνης έχουν υπογράψει το ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας, την ΑΝΚΟ, το Επιμελητήριο Κοζάνης, το Σύλλογο Ιδιοκτητών Ακινήτων Κοζάνηςκαι το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας/5ο Περ.Τμ. Δυτ. Μακεδονίας.

Ο Δήμος Κοζάνης απευθύνει ευχαριστίες σε όλους τους φορείς για την αγαστή συνεργασία στο δρόμο προς την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας.

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Γιώργος Αμανατίδης και η ¨Συμμαχία για την Ανάπτυξη¨ στους φορείς και τις υπηρεσίες των Γρενενών
Επόμενο άρθρο Γιώργος Αμανατίδης: Tαχύτητα και αποτελεσματικότητα στον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα