Ειδήσεις

Επίσκεψη του Πρέσβη της Κίνας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας για την ενίσχυση των ακαδημαϊκών συνεργασιών


Τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) στη νέα Πανεπιστημιούπολη στη ΖΕΠ Κοζάνης επισκέφθηκε o Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα κ. Xiao Junzheng, συνοδευόμενος από τον εκπαιδευτικό ακόλουθο κ. Tian Lei. Ο κ. Πρέσβης συναντήθηκε με τις Πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος, προκειμένου να μεταφέρει το ενδιαφέρον των κινεζικών πανεπιστημίων να συμπράξουν με ελληνικά καθώς και για να διερευνήσει τους τρόπους με τους οποίους η Πρεσβεία μπορεί να παράσχει υποστήριξη στις συνεργασίες του ΠΔΜ για την ανταλλαγή φοιτητών και καθηγητών. Στην κατεύθυνση αυτή, και σε συνέχεια προηγούμενης επίσκεψης κινεζικών πανεπιστημίων στην Αθήνα, ο κ. Πρέσβης προσκάλεσε επίσημα τις Πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος στο φόρουμ που πρόκειται να διοργανωθεί στις αρχές Νοεμβρίου, με την επίσκεψη 32 κινεζικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Ο Πρύτανης του ΠΔΜ κ. Θεοδουλίδης ενημέρωσε τον Πρέσβη για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το πανεπιστήμιο προς την επίτευξη του στρατηγικού στόχου της διεθνοποίησης, σημειώνοντας ότι για το λόγο αυτό στη νέα διοικητική δομή του έχει δημιουργηθεί η Αντιπρυτανεία Διεθνών Σχέσεων, Εξωστρέφειας και Δια Βίου Μάθησης. «Η ακαδημαϊκή μας κοινότητα συνεργάζεται εδώ και χρόνια με πανεπιστήμια της Κίνας, κυρίως στο πλαίσιο ερευνητικών έργων, όπως για παράδειγμα με το Beijing University of Chemical Technology σε ζητήματα ενέργειας και περιβάλλοντος. Στόχος μας είναι οι συνεργασίες αυτές να εμπλουτιστούν σε δράσεις και να επεκταθούν και σε άλλα ιδρύματα. Στην κατεύθυνση αυτή, το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΠΔΜ σε συνεργασία με το China Three Gorges University έχει υποβάλει πρόταση δημιουργίας κοινού προγράμματος προπτυχιακών σπουδών, το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο της έγκρισής του από το κινεζικό υπουργείο παιδείας».

Ο Πρέσβης της Κίνας κ. Xiao Junzheng αναφερόμενος στις συμπράξεις του ΠΔΜ με πανεπιστήμια της χώρας του σημείωσε «Στη συνάντηση που είχα με τον κ. Πρύτανη προ ολίγων μηνών στην Πρεσβεία, διέκρινα τον ενθουσιασμό για τη συνεργασία του Πανεπιστημίου σας με ιδρύματα της χώρας μου. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους για την σημερινή μου επίσκεψη. Πρόθεσή μας είναι να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των κινέζων φοιτητών που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια της Ελλάδας καθώς και στο δικό σας. Θέλουμε να δούμε τη συνεισφορά των κινέζικων πανεπιστημίων στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας».

Προηγούμενο άρθρο Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Ιωάννη Παπαντίνα.
Επόμενο άρθρο Συνελήφθη 60χρονος ημεδαπός σε περιοχή της Κοζάνης, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση