Ειδήσεις

Δημιουργία δικτύου Ιερών Μονών Δυτικής Μακεδονίας και αξιοποίηση ψηφιακής τεχνολογίας για ανάδειξη και προβολή αυτών


Στο πλαίσιο της στήριξης και ανάπτυξης του Προσκυνηματικού τουρισμού στη Δυτική Μακεδονία, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης υπέγραψε σύμβαση έργου με την ανάδοχο εταιρεία για τη «δημιουργία και ανάδειξη ενιαίου δικτύου Ιερών Μοναστηριών και ψηφιακού αποθέματος πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών των Μητροπόλεων της Δυτικής Μακεδονίας».

Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την καταγραφή των Ιερών Μονών και χαρτογράφησή τους, την καταγραφή των ιερών κειμηλίων, της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, τη δημιουργία ψηφιακού αποθέματος άυλης και υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς, φωτογράφιση περιβάλλοντος χώρου και αξιόλογων σημείων, συγγραφή και επιμέλεια κειμένων των Ιερών Μονών και μετάφραση, εφαρμογή ψηφιακής ξενάγησης σε androit και ios κ.α.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Κασαπίδης, τόνισε τη σπουδαιότητα του έργου για τη σωστή και καλά μελετημένη οργάνωση και ανάδειξη της σημαντικής αυτής πολιτιστικής κληρονομιάς της Δυτικής Μακεδονίας, που αποτελεί βασικό υπόβαθρο για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού στην Περιφέρειά μας.

Το έργο αυτό, επεσήμανε, εντάσσεται σε ένα συνολικό ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την καταγραφή, διάσωση, ανάδειξη και αξιοποίηση του θρησκευτικού πολιτισμικού αποθέματος που για πρώτη φορά γίνεται με τόσο συστηματικό τρόπο.

Σκοπός είναι να αναπτύξει η Δυτική Μακεδονία τον θρησκευτικό τουρισμό που αποτελεί το δεύτερο πιο ισχυρό ρεύμα επισκεπτών στην πατρίδα μας με οργανωμένο τρόπο, ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά.

Για την ανάθεση της σύμβασης πραγματοποιήθηκε ανοιχτός ηλεκτρονικός διαγωνισμός και το οικονομικό αντικείμενο της σύμβασης διαμορφώθηκε στις 93,6 χιλ € ( με Φ.Π.Α).

Η διάρκεια της σύμβασης είναι 10 μήνες με ημερομηνία έναρξης την 24η Οκτωβρίου και λήξης την 23η Αυγούστου 2024.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται και η δημοπράτηση ενός υποέργου του αρχικού έργου που αφορά σε έργα υποδομής, πρόσβασης και ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου των Ιερών Μονών για τη διευκόλυνση της πρόσβασης, στάθμευσης και φιλοξενίας των επισκεπτών στα εν λόγω μοναστήρια.

 

Προηγούμενο άρθρο Δήλωση του Υφυπουργού Μακεδονίας και Θράκης κ. Στάθη Κωνσταντινίδη για την εορτή του πολιούχου Αγίου Δημητρίου και την επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης
Επόμενο άρθρο Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε Δ.Δ του Δήμου Σερβίων