Ειδήσεις

Τις γυναίκες της Πίνδου τίμησε η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας στον Πεντάλοφο Κοζάνης


«Η κ. Αρετή είναι κομμάτι της ιστορίας μας και της ψυχής μας». Τη μνήμη της γυναίκας της Πίνδου, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη, τίμησαν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ο Δήμος Βοΐου με τη διοργάνωση επετειακών εκδηλώσεων στον Πεντάλοφο Κοζάνης την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023 στην αίθουσα «Βούγια».

Μετά τη δοξολογία και την επιμνημόσυνη δέηση κατατέθηκαν στεφάνια στο άγαλμα της Γυναίκας της Πίνδου και ακολούθησαν ομιλίες και απονομή τιμητικών πλακετών.

Στην καθιερωμένη πλέον υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, εκδήλωση τιμής προς τις γυναίκες της Πίνδου κατά το Έπος του ’40, κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Διευθυντής του Μουσικού σχολείου Πτολεμαΐδας Παύλος Ταγτεβερενίδης.

Τιμώμενο πρόσωπο και ζωντανή ιστορία του Έπους του ’40 η κ. Αρετή Βούγια, ηλικίας 103 ετών, από τον Πεντάλοφο Κοζάνης, εξιστόρησε πράξεις ηρωισμού των γυναικών του Βοΐου κατά τη μεταφορά από τις ίδιες σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, πολεμοφοδίων προς το μέτωπο στα κακοτράχαλα βουνά της Πίνδου στα όρια Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου. Εκεί όπου υπέστησαν την πρώτη τους ήττα κατά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο οι δυνάμεις του άξονα.

Ο κ. Ταγτεβερενίδης εξιδανίκευσε τις Ηπειρώτισσες γυναίκες της Πίνδου και αναφέρθηκε στην προσφορά τους στον αγώνα κατά των Ιταλών και Γερμανών κατακτητών.

Ο κ. Κασαπίδης μετά το πέρας της εκδήλωσης τόνισε, μεταξύ των άλλων, πως:

«Ζήσαμε στιγμές ιδιαίτερα συγκινητικές, ακούγοντας λόγια με περιεχόμενο αγνού πατριωτισμού και πνεύμα θυσίας που εμπνέει στα 103 της χρόνια για την πατρίδα η κ. Αρετή παράλληλα με την εξαιρετική ομιλία του αγαπητού μας Διευθυντή. Όπως πολύ εύστοχα ανέφερε ο κ. Ταγτεβερενίδης η κ. Αρετή είναι ένα κομμάτι της ιστορίας μας και της ψυχής μας ταυτόχρονα».

Προηγούμενο άρθρο Τη νέα πτέρυγα του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης επισκέφθηκε ο Γ. Κασαπίδης
Επόμενο άρθρο Γ. Κασαπίδης: Παραλάβαμε το πρόγραμμα σαν ουραγοί τον Ιούλιο 2019 και σήμερα δεν θα έχουμε καμία απώλεια πόρων χάριν στην επίπονη και εργώδη προσπάθεια