Ειδήσεις

Π. Κουκουλόπουλος: Δέσμευση της Κυβέρνησης για την τηλεθέρμανση, καμία δέσμευση για το μέλλον του ν. Κοζάνης


Τη ρητή επίσημη δέσμευση της Κυβέρνησης ότι η τηλεθέρμανση Κοζάνης δεν θα επηρεαστεί, παρά τα όσα η ίδια η Κυβέρνηση έχει αναγράψει στο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που υπέβαλε στην Κομισιόν, κατάφερε να διασφαλίσει ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, και μάλιστα με τον πλέον θεσμικό τρόπο, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα συζητήθηκε στο Κοινοβούλιο η Επίκαιρη Ερώτηση που είχε καταθέσει, αναφορικά με τις συνέπειες του νέου ΕΣΕΚ στην Κοζάνη και ευρύτερα στη Δυτική Μακεδονία.  Εκ μέρους της Κυβέρνησης, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κα Σδούκου, προσήλθε στη Βουλή για να δώσει τις αναγκαίες απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα του Βουλευτή Κοζάνης, ο οποίος στην πρωτολογία του διεκδίκησε μετ’ επιτάσεως ρητή δέσμευση για την τηλεθέρμανση στο ν.Κοζάνης.

«Σήμερα δεν απαντάτε σε εμένα, αλλά σε εκατό χιλιάδες κατοίκους της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας, οι οποίοι περιμένουν εναγωνίως τις δεσμεύσεις σας για την τηλεθέρμανση» τόνισε ο Π. Κουκουλόπουλος, υπενθυμίζοντας πως «η τηλεθέρμανση Κοζάνης και Πτολεμαΐδας αποτελεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που έχει γίνει στη Χώρα με φορέα υλοποίησης την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η παρούσα αξία των επενδύσεων ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια και το όφελος των καταναλωτών σε τριάντα χρόνια λειτουργίας αγγίζει το ένα δις. Αξιοσημείωτη, με θεαματικά νούμερα, είναι η συμβολή του στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, αφού εξοικονομούμε εισαγόμενα καύσιμα, και ακόμα πιο εντυπωσιακά είναι τα θετικά περιβαλλοντικά αποτελέσματά του. Δεν έχει, λοιπόν, κανένας δικαίωμα να το απαξιώνει, όπως πράττει η Κυβέρνηση εδώ και πενήντα μήνες, από όταν ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε το χρονοδιάγραμμα της βίαιης απολιγνιτοποίησης. Σήμερα η τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας αντιμετωπίζει κενό χρηματοδότησης, για το οποίο η Κυβέρνηση φέρει αποκλειστικά και μόνο την ευθύνη, καθώς με δική της υπαιτιότητα καθυστέρησε για 2,5 χρόνια η “Πτολεμαΐδα V”. Χειρότερη είναι η κατάσταση στην Κοζάνη, καθώς εδώ και πενήντα μήνες οι διακοπές τείνουν να γίνουν κανόνας, ενώ για 26 ολόκληρα χρόνια δεν υπήρξε διακοπή παρά μονάχα για μία ημέρα. Το νέο ΕΣΕΚ που εσείς καταθέσατε στις Βρυξέλλες, δίνει δραματικό χαρακτήρα σ’ αυτές τις ελλείψεις, αφού ορίζει, μεταξύ άλλων, “λουκέτο” στα τέλη του 2023 στις τέσσερις λιγνιτικές μονάδες του “Αγίου Δημητρίου” (I-IV)».

Απαντώντας, λοιπόν, η αρμόδιος Υφυπουργός δήλωσε επί λέξει πως «oι κάτοικοι της Κοζάνης θα έχουν τηλεθέρμανση και αυτό το χειμώνα και θα έχουν τηλεθέρμανση για όσο χρόνο χρειάζεται, μέχρι να διασφαλιστεί η λειτουργία των τηλεθερμάνσεων και μετά την παύση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων. Αυτή τη δέσμευση να τη μεταφέρετε εκ μέρους της Κυβέρνησης στους συντοπίτες σας. Ο “Άγιος Δημήτριος” θα συνεχίσει φέτος να τροφοδοτεί αδιάλειπτα την Κοζάνη, είτε μέσω της μονάδας V είτε μέσω  των άλλων μονάδων που χρειάζονται».

«Εάν δεν εννοείτε αυτά που γράφετε στο ΕΣΕΚ είναι δικό σας ζήτημα. Εγώ θεσμικά επέλεξα την αμεσότητα την Επίκαιρης Ερώτησης ακριβώς για να υπάρξει με τον πλέον επίσημο τρόπο αυτή η δέσμευση», σχολίασε ο Π. Κουκουλόπουλος.

Περαιτέρω στο πλαίσιο της δευτερολογίας του, ανέδειξε γενικότερα τις επιπτώσεις του ΕΣΕΚ στη Δυτική Μακεδονία. Για να καταστεί κατανοητή η συμμετοχή του λιγνίτη στο ΑΕΠ του ν. Κοζάνης, ανέφερε ως ισοδύναμο παράδειγμα το ΑΕΠ της Κρήτης και πως θα ήταν αυτό χωρίς τουρισμό, πρωτογενή τομέα, εμπόριο χονδρικής και λιανικής, εστίαση, μεταφορές, αποθήκευση, χωρίς πάσης φύσεως δημόσιες υπηρεσίες.

«Δεν έχουμε καμία αντίρρηση για την ενεργειακή μετάβαση. Εμείς άλλωστε εδώ και χρόνια μιλάμε για την Ενεργειακή Δημοκρατία, με εμβληματική περιοχή εκκίνησής της την Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα και εν γένει τη Δυτική Μακεδονία και σημαντικό όφελος για τους κατοίκους. Δεν έχετε πράξει τίποτα, η Ενεργειακή Δημοκρατία αναζητείται, “δωρίσατε” τον ηλεκτρικό χώρο σε πέντε εταιρείες και ο ν. Κοζάνης αποτελεί “πρίζα” για φωτοβολταϊκά, με ελάχιστο όφελος στην περίοδο κατασκευής και μηδενικό απ’ την ώρα που λειτουργούν. Με το νέο ΕΣΕΚ, ακόμα και εάν οι επίμαχες μονάδες λειτουργούν αποσπασματικά για την τηλεθέρμανση, αφαιρείτε τον ελάχιστο χρόνο που έχει η περιοχή για να προετοιμάσει το μέλλον της», τόνισε στο πέρας της τοποθέτησής του ο Βουλευτής Κοζάνης.

Προηγούμενο άρθρο Ινστιτούτο Ενεργειακής Ανάπτυξης & Μετάβασης στην Μεταλιγνιτική Εποχή Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Επόμενο άρθρο Έναρξη της χωριστής συλλογής των Επικίνδυνων Οικιακών Αποβλήτων στο Βελβεντό