Ειδήσεις

Καλλιόπη Βέττα – Ομιλία στην Βουλή: Με σκόρπιες και ετερόκλητες διατάξεις δεν αντιμετωπίζονται τα περιβαλλοντικά προβλήματα και οι ανάγκες των πολιτών


ÓÕÆÇÔÇÓÇ Í/Ó ÕÐÏÕÑÃÅÉÏÕ ÁÍÁÐÔÕÎÇÓ ÊÁÉ ÐÏËÉÔÉÓÌÏÕ ÓÔÇÍ ÏËÏÌÅËÅÉÁ ÔÇÓ ÂÏÕËÇÓ (ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ ÃÉÙÑÃÏÓ EUROKINISSI)

Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε στη Βουλή κατά την συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Eνέργειας.

Η κ. Βέττα ανέφερε αρχικά ότι, και στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, απουσιάζει μια στρατηγική προσέγγιση που να καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών και του περιβάλλοντος. Τα «ερανιστικά» νομοσχέδια, δηλαδή το συμπίλημα ετερόκλητων διατάξεων και τακτοποιήσεων, αποδεικνύουν την έλλειψη σχεδιασμού και την παραδοχή αποτυχίας και ανικανότητας, μιας και σήμερα, για παράδειγμα, τροποποιήθηκαν 12 νόμοι που ψηφίστηκαν από το 2020 και μετά.

Ειδικότερα, για το νομοσχέδιο, η Βουλευτής επεσήμανε ότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων και αποφάσεων στον Γ.Γ. του Υπουργείου αντί για τα διοικητικά και επιστημονικά όργανα που ως τώρα έπαιρναν αποφάσεις για θέματα πολεοδομίας και χωροταξίας, δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα επάρκειας και διαφάνειας.

Επίσης, τόνισε ότι, με αφορμή την κατά παρέκκλιση δέσμευση χώρου 200 MW για παράκτια αιολικά την ώρα που οι ενεργειακές κοινότητες παραμένουν χαμηλά σε προτεραιότητα σύνδεσης με τον ηλεκτρικό χώρο, αποκαλύπτεται για μία ακόμη φορά η επιλογή της κυβέρνησης υπέρ των μεγάλων συμφερόντων και η αδιαφορία για την ενεργειακή δημοκρατία.

Στη συνέχεια έκανε αναφορά στην παλινωδία της κυβέρνησης, καθώς την ώρα που επιβάλλει την αεριοποίηση της χώρας, καταργεί την υποχρέωση εγκατάστασης υποδομών φ.α. στις νέες υποδομές, ενώ επεσήμανε την καταστρατήγηση των ιδρυτικών διατάξεων του Πράσινου Ταμείου, το οποίο πλέον αναλαμβάνει την πληρωμή για την απορρύπανση των αποβλήτων, αντί για τον ρυπαίνοντα.

Τέλος, στηλίτευσε την διάταξη για φύτευση δέντρων στα φωτοβολταϊκά, αναφέροντας τα εξής: «Οι συμπολίτες μας ξέρουν πολύ καλά, ειδικά στην Δυτική Μακεδονία, ότι η άναρχη και άτακτη ανάπτυξη των Α.Π.Ε. καταστρέφει το φυσικό τοπίο, την γη υψηλής παραγωγικότητας, την κτηνοτροφία, την μελισσοκομία, τα οικοσυστήματα και τις περιαστικές περιοχές, τον δασικό πλούτο. Η υποχρέωση για φύτευση, η οποία πρακτικά δεν θα τηρηθεί, όπως αναφέρθηκε από τους αρμόδιους φορείς στην ακρόαση, είναι μια φενάκη, στάχτη στα μάτια των πολιτών που βλέπουν το φυσικό περιβάλλον να γεμίζει από πάνελ, χωρίς την αναγκαία λογική εύτακτης χωροθέτησης»

Κλείνοντας την εισήγηση της η κ. Βέττα τόνισε ότι αντί να συζητούνται στο Κοινοβούλιο σοβαρά ζητήματα, όπως η ανασύσταση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, το Ειδικό Χωροταξικό για Α.Π.Ε., η έλλειψη δασολόγων, δασοπόνων και μηχανικών, συζητούνται, με ευθύνη της κυβέρνηση, αν θα μπουν φ/β στα κλιμακοστάσια και τους ανελκυστήρες.

«Τα σημαντικά θα έπρεπε να συζητάμε, να καταθέτουμε απόψεις και να λύνουμε υπαρκτά προβλήματα και όχι προκλητικές ρυθμίσεις, επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και ετερόκλητες διατάξεις που δεν απαντούν στα φλέγοντα ζητήματα της χώρας και του περιβάλλοντος.

Προηγούμενο άρθρο Σύμπραξη Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και Ιονίου Πανεπιστημίου
Επόμενο άρθρο Συνελήφθη 20χρονος ημεδαπός στην Κοζάνη για κατοχή ναρκωτικών ουσιών